Ispovjest čuvara logora Aušvic

Bivši čuvar u nacističkom koncentracionom logoru Aušvic, Rajnhold Haning izjavio je na suđenju u Nemačkoj da se stidi što je bio čuvar u tom logoru smrti i da je znao šta se u njemu dešava, ali nije preduzeo ništa da bi to zaustavio.

Svijet 02.05.2016 | 22:20
Ispovjest čuvara logora Aušvic

Haning (94) koji je izveden pred sud u gradu Detmold u Nemačkoj, u pisanoj izjavi koju je pročitao njegov advokat rekao je da nikome nije pričao o vremenu koje je proveo kao čuvar u Aušvicu, čak ni svojoj porodici, ali da je sada spreman da govori o tome, kao i da želi da se izvini.

U izjavi na 22 strane Haning je rekao da je "duboko potresen zbog toga što je bio deo takve kriminalne organizacije".

- Stidim se što sam svedočio nepravdi, a nikad nisam preduzeo ništa povodom toga. Izvinjavam se zbog svojih dela. Veoma mi je žao - piše u Haningovoj izjavi.

Optužnica tereti Haninga da je bio saučesnik u ubistvu 170.000 zatočenika u Aušvicu u periodu od 1942. do 1944. godine. Bivši čuvar logora nije negirao zločine. Sam je priznao da je znao šta se tamo dešava.

- Znao sam da se tela spaljuju. Mogao sam da osetim njihov miris. Ceo život sam pokušavao da zaboravimto vreme. Aušvic je bio noćna mora - stoji u Haningovoj izjavi.

Ipak, iako je priznao da je znao šta se u Aušvicu događa, Haning kategorički tvrdi da nije učestvovao u ubistvim i mučenjima ztočenih Jevreja.

Jedan od preživelih logoraša Leon Švarcbaum koji je prisustvovao čitanju Haningove izjave pred sudom rekao je da izvinjenje nije dovoljno.

- Ja sam izgubio 35 članova porodice. Kako neko može da se izvini za to? - rekao je Švarcbaum i dodao da bi Haning trebalo da ispriča šta se sve zaista dogodilo u Aušvicu zbog mladih generacija.

Ukoliko bude osuđen, kazna za Haninga mogla bi biti 15 godina, ali malo je verovatno da bi je zaista i služio u zatvoru s obzirom da sada ima 94. godine.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar