Detroit: Svi nastavnici na bolovanju

Od jutros je u Detroitu zatvoreno 94 od ukupno 97 državnih škola zbog poziva Sindikata nastavnika da svi predavači otvore bolovanje.

Svijet 02.05.2016 | 16:50
Detroit: Svi nastavnici na bolovanju

 

Odluka sindikata nastavnika usledila je nakon što je okrug Denver, koji je 2013. godine praktično bankrotirao, objavio da od početka leta možda neće biti u mogućnosti da plaća nastavnike, prenosi AP.

Portparol okruga Mišel Zdrodovski je prosledila mejl u kom potvrđuje da su svi zaposleni u 94, od ukupno 97 škola, jutros javili da su bolesni, zbog čega se kući vratilo 46.000 učenika.

Ovaj potez Sindikata nastavnika je najavljen u nedelju, dan nakon što su obavešteni da bez daljeg finansiranja od strane države, okrug neće imati para za plate nastavnicima.

"Osnovni postulat rada u Americi je 'Bićeš plaćen koliko si radio', a ovom najavom je to pravo narušeno izjavio je predstavnik Sindikata nastavnika u Detroitu Ajvi Bejli.

"Nastavnici žele da budu u učionici i da pomažu deci da uče i dosegnu svoj potencijal. Bez garancija da će za to biti i plaćeni, nastavnici su praktično izbačeni iz učionica", rekao je Bejli.

Štrajk nastavnika u državnim školama zakonom je zabranjen u saveznoj državi Mičigen, što je nastavnike primoralo da organizuju kolektivno bolovanje zbog čega desetine hiljada đaka propušta nastavu, prenosi AP.

(Agencije)

(Foto: Guliver/Getty images, Bill Pugliano)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Postulat u BiH

02.05.2016 15:04

Bićeš plaćen ako si zaposlen kao neki direktor u banci,načelnik u nekom ministarstvu,preko partije zaposlen u upravi za indirektno oporezivanje,elektroprenosu ...

ODGOVORITE