Hrišćanima teže nego u doba starog Rima

Hrišćanstvo i religija u celini se potiskuju iz javnog života i u nekim zemljama se jednostavno uništavaju, izjavio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Svijet 01.05.2016 | 18:12
Hrišćanima teže nego u doba starog Rima

"Sada smo svedoci potiskivanja hrišćanstva, verskih načela u celini, posebno hrišćanstva iz života Zapadne Evrope i Severne Amerike", naveo Kiril govorecći na televiziji NTV.

On je dodao da se na Bliskom istoku uništava hrišćanstvo, dok se u Africi istrebljuju cela sela.

"Suočavamo se sa pojavom koja je bez presedana. Progon hrišćana je postojao, kao što znamo, u Starom Rimu, u Sovjetskom Savezu, ali takvih razmera fizičkog uništenja ljudi, samo zato što pripadaju hrišćanstvu, nije bilo u istoriji", naglasio je poglavar RPC, prenosi Sputnjik.

Patrijarh je naveo da je pravoslavni svet postao jedna od vodećih snaga koja se bore za tradicionalne vrednosti i da saveznika u borbi protiv potiskivanja verskih načela iz života ima i među katolicima, muslimanima, Jevrejima, pa čak i među onima koji nisu vernici.

Opisujući atmosferu februarskog susreta sa rimskim papom u Havani, on je rekao:

"Osetio sam da sagovornik deli moja ubeđenja, imamo isto mišljenje da se danas treba zajedno boriti za hrišćanske vrednosti kako bismo zaštitili savremenu civilizaciju od vrlo negativnih posledica koji mogu da nastanu u slučaju slabljenja uticaja hrišćanstva na lični i javni život ljudi".

(Agencije)

(Foto: AP Photo/Desmond Boylan)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

C4

01.05.2016 19:00

"И сви ће мрзети на вас имена мог ради; али који претрпи до краја благо њему." (Мат., 10. 22.)

ODGOVORITE
Name

Dragan

01.05.2016 22:32

Nadam se.

Name

mister x

01.05.2016 19:49

Oprostite ali se ne slazemm sa tom konstatacijom (ja sam apolitican i nereligiozan ) ali fakta je drugacija ,Druge religije su u mnoog gorem polozaju.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

02.05.2016 01:59

Римском Папи и ватиканском Курије Православна Црква је потребна данас да би они имали ОДСКЛЕ дс удахну дух животни којег ду изгубили кроз своју хиљадугодишње прошлост живећи далеко од Христа и Цркве Његове. Не може Патријарх Русије да буде паметнији од Светих Отаца Православља који су увијек говорили и учили да се ЧУВАМО латинске јереси и римског Папе који ће бити главни кривац за уништење хришћански начела на Западу. Због тога римокатоличко и Православно хришћанство немају ништа заједничко осим имена којег Папа тумачи како га уши СВРБЕ. Зато БЈЕЖИ У Цркву Краљевићу Марко ако нећеш своју да изгубиш главу!

Name

možda spava

02.05.2016 07:55

U gradu u kome živim znam da je nekoliko muslimana tokom rata uzelo,. a i zadržalo, pravoslavnu vjeru-ne razumijem ko koga pritiska.ovo me podsjeća na ugroženost svih naroda u bivšoj jugoslaviji.Najjači i najveći se boje najmanjih i najslabijih.logika -možda spava.

Name

zumba

01.05.2016 22:40

A muslimanima nikad nije bilo bolje,svaka cast patrijarhu na istini.

ODGOVORITE
Name

Darko

02.05.2016 07:34

Ako je neko uništavao hrišćanstvo, onda je tavariš Staljin, za vrijeme svoje diktature. Njegovo preosveštenstvo nigdje nije spomenuo koliko je Sveštenstva i Hriščana uništio drug Staljin, a radi se o milionima Hrščana.

ODGOVORITE
Name

Re zumba

02.05.2016 19:18

U pravu si nikad vam.nije bilo bolje od kad postojite,radite šta hoćete ubijate koljete islamizujete hrišćanske zemlje proterujete hrišćane iz muslimanskih zemalja

ODGOVORITE