Život sa HIV-om u Srbiji: U izolaciji i strahu od komšija

Život sa virusom HIV-a za Lidiju i Jugoslava Bončića iz Bojnika znači potpunu izolaciju, a diskriminisana je, kažu i cijela njihova osmočlana porodica, a djeca nisu nosioci virusa. Jedini izlaz vide u tome da odu iz sela.

Srbija 29.04.2016 | 13:40
Život sa HIV-om u Srbiji: U izolaciji i strahu od komšija

Ubrzo nakon što je saznao da je nosilac virusa HIV-a, Jugoslav Bančić saznao je i kako njegovo okruženje na to reaguje.

“Kad se pojavim na autobuskoj stanici, tog trenutka svi bježe, nema nikog. Kao da sam tasmanijski đavo”, kaže on.

Sa takvim reakcijama suočavaju se, kaže svakodnevno, i on i supruga, ali i djeca iako nisu nosioci virusa. Doktor Milomir Ljubić iz bojničkog Doma zdravlja jedan je od rijetkih, kažu, na čiju pomoć uvijek mogu da se oslone.

Često se dešava da dok je dijete na pregledu, oni moraju da ostanu ispred vrata. Zbog odnosa drugih u selu, sve češće ostaju kod kuće.

U posljednjih deset godina tvrde da je bilo i više incidenata. “Ja se plašim da neki dan ne izbije katastrofa. Ja imam dva sina. Šta mogu njih dvojica protiv cijelog sela? To nam je i policija rekla: “Ljudi mi ne možemo protiv sela'”, kaže Lidija.

U selu mještani kažu da Bančići od njih ne treba da strahuju.

Jugoslav je nadničenjem po selu, prije virusa, izdržavao porodicu. “Možete da zamislite kad neće u njivu da me primi višnje da berem”.

Oni kažu, primaju svakoga ali im niko ne dolazi. Poslije dužeg vremena danas puno dvorište.

“Želim da svojim dolaskom stupimo u zajedničku borbu protiv predsrasuda koje postoje u Srbiji i da zajedno mijenjamo srpsko društvo i te tabue”, kaže Dušan Milisavljević, poslanik i član skupštinskog Odbora za zdravstvo i porodicu.

Bančići se bore već deset godine i najviše bi, kažu, voljeli da odu iz sela.

“Da platim, pa da legnem da se naspavam. Nama samo što zalaje kuče mi izađemo da vidimo šta je”, kaže Lidija Bančić. Na pitanje čega se boji, odgovara: “Da nas ne napadnu. To se priča godinama i to će neki dan stvarno da bude”.

Izvor: N1

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bojnik

29.04.2016 11:41

To je malo selo poznato po masovnom streljanu žitelja od strane bugarskih vojnika. Seljane brine više kako je on tu bolest dobio . sama bolest se vidi od Boga dana. Fatalizam i vjera u predodređeno je srž sela. Bježe jer bi neko mo:ao reći da su pederi. To dotični zna.

ODGOVORITE
Name

Pasha

29.04.2016 12:47

Bog je rekao da bjezimo od bluda,blud donosi bolesti i probleme,pametnom dosta

ODGOVORITE
Name

Ch

29.04.2016 16:37

Bolest nije opasna po druge prenosi se samo i samo preko krvi To znaci mozete jest istom kasikom i nemozete dobit virus Virus gripe i hepatitis c su opasniji Zato ostavite ljude na miru

ODGOVORITE