Uskoro hapšenje Navena Agarvala?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske provodi intenzivnu istragu o dokapitalizaciji i poslovanju „Krajina osiguranja“ Banjaluka, a uskoro se očekuje i privođenje predsjednika Upravnog odbora „Krajina osiguranja“ i akcionara Navena Agarvala saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Republika Srpska 28.04.2016 | 22:57
Uskoro hapšenje Navena Agarvala?

„Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske sprovodi istragu o poslovanju 'Krajina osiguranja'“, zvanično je potvrdila portparol MUP-a Mirna Šoja dodajući da ne može otkrivati više detalja.

Kako objavljuje portal Capital, Amerikanac indijskog porijekla Naveen Agarval uskoro biti priveden i saslušan u policiji u svojstvu osumnjičenog za krivična djela počinjena u procesu i nakon milionske dokapitalizacije ovog društva za osiguranje.

Posebno je sumnjivo što novac za dokapitalizaciju 'Krajina osiguranja' nije prebačen uobičajeno preko deviznog računa neke komercijalne banke, već putem svjetskog lidera za transfer novca Western Uniona.
Ovaj sistem je poznat po tome što nije potrebno imati otvoren račun u banci za uplaćivanje i podizanje gotovine, po brzini transfera od samo nekoliko časova, ali i po visokim provizijama. Na primjer, samo za prebacivanje 2.000 dolara iz Amerike u BiH potrebno je platiti proviziju od 160 dolara.

Novi akcionari „Krajina osiguranja“ su na ovaj način prebacili blizu sedam miliona KM i očigledno imali dobar motiv da plate izuzetno visoku proviziju Western Unionu.

„Novac je poslat iz Francuske i Sjedinjenih Američkih Država, a preuzela ga je banjalučka brokerska kuća 'Monet broker' koja je potom na Banjalučkoj berzi izvršila dokapitalizaciju „Krajina osiguranja“, kaže dobro upućen izvor CAPITAL-a.

U „Monet brokeru“ nisu željeli ništa da komentarišu u vezi sa ovim slučajem, navodeći da je to poslovna tajna.

Osim na ova pitanja, Agarval će morati inspektorima u MUP Srpske morati dati objašnjenja i na druge sumnje koje su se pojavile nakon obavljenih razgovara sa radnicima „Krajina osiguranja“ koji su imali saznjanja o finansijskom poslovanju ovog društva.

Paralelno sa opsežnom istragom MUP-a, o poslovanju i sumnjivim odlukama Aggarwala, poput isplate plate od 5.000 evra, provjere vrši i Agencija za osiguranje Republike Srpske, ali i Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske o njegovoj povezanosti sa drugim akcionarom istog porijekla Gupta Neete.

Predstavnici državnog kapitala i mali akcionari u 'Krajina osiguranju' juče nisu učestvovali u radu sjednice Skupštine akcionara ovog društva navodeći da je ona nezakonito sazvana te da su organi koji trenutno upravljaju nezakonito imenovani.

Izvor: Capital

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Aco

28.04.2016 14:18

Svaki novinarcic zna za istragu,hapsenje.Ovaj Agarval ce u toku odlaska umrijeti od smijeha.

ODGOVORITE
Name

miki

28.04.2016 14:41

Ovde se govori o 'uobicajenom' nacinu transfera novca. Ali treba imati u vidu cinjenicu da ni transfer preko Western Uniona nije zabranjen ni u BH ni u RS tako da je zaista apsutd govoriti/analizirati kako je neko slao novac. Cinjenica je da je on poslat, da je legao na racun a uopste nije bitno koliku proviziju je platio posiljalac jer to ide iz 'njegovog dzepa'. To ['sve se placa'] je kao kada recimo iz USA nesta posaljte Fedexom i u BL stigne za 2-3 dana ili obicnom postom i stigne za mjesec dana !! Meni je mnogo simptomaticnije to kakvu poruku ovakvim postupkom prema US drzavljaninu RS salje salje eventualnim buducim investitorima. Ali izgleda u svakoj vesti o tome dnajbitnije je reci/napomenuti da je on 'indijskog porekla'

ODGOVORITE
Name

samo hapsi

28.04.2016 15:41

Ti da bilo sta znas i malo se razumijes, ne bi pisao ovakve gluposti, to ako je US drzavljanin, ne mora znaciti da moze kako hoce, jel treba svakog lopova i domaceg i stranog pustiti da radi sta hoce? Zato nam i jeste tako sto samo mislimo da ce nas stranci spasiti. Kamo puste srece da je ova propala drzava htjela da pomogne jedinom drzavnog osiguranju, nije morala cak ni da daje neke pare, dovoljno je bilo da se samo registruju vozila od drzavnih institucija, osiguranje je moglo da radi sasvim normalno, a ne da policija i ostali svoja vozila registruju u neskovicu i ostalim privatnim osiguranjima. Zato samo hapsi sve lopove i strane i domace !!!

Name

pobjegao

28.04.2016 14:49

A indijac pobjegao jutros iz drzave

ODGOVORITE
Name

istine radi

28.04.2016 15:02

Nije on Indijac nego Ameriokanac - ima drzavljnstvo USA. Samo je indijskog porekla. To je kao kada bi nekoga sa juga Srbije i ko ima pasos Srbije rekao da je Albanac jer je albanskog porekla

Name

Amer

28.04.2016 15:07

Posto Agarval USA drzavljanin, nesta nebih rekao da ce ovo proci tek tako. Mene vise cudi sto nasi novinari u svakoj vesti insistiraju/napominju da je oin indijskog porekla, a to ovde u USA (gde i ja zivim) uopste nije bitno sve dok se ima USA drzavljanstvo

ODGOVORITE
Name

west

28.04.2016 15:16

Pa zar je malo što nas pljačkaju domaći banditi, nego "uvozimo" i inostrani otpad, koji nam dodatno guli kožu ? Ima li kraja ovoj pljačkaškoj strahoti ?

ODGOVORITE
Name

braindamaged

28.04.2016 15:59

Imamo mi druze kontrolne oegane koji treba da vrse monitoring poslovanja finansijskih institucija, to sto se na glavna mjesta postavljaju ljudi politicko, rodbinsko, kumovski podobni i spremni na okretanje glave, a uz to nestrucni i neobrazovani bez iskustva u rukovodjenju i obicnom trafikom, a koji za svoje saradnike takodje postavljaju sponzoruse bez mozga i poltrone bez karaktera i profesionalne samostalnosti nam nisu krivi nikakvi stranci SAD, EU, Vatikan i ostali nego iskljucivo mi, nasa alavost na lak drzavni posao bez ikakve odgovornosti, negativna selekcija i tatina i mamina zlata koja ne treba da se muce, nego da primaju platu i nista ne rade i nikome ne odgovaraju, a posle kad drzava pretrpi milionske stete pricamo o zlim strancima koji dodju i pokradu milijarde, nismo bolje ni zasluzili koliko pameti i slobodnog razmisljanja i zakljucivanja posjedujemo i koliko cijenimo ljude sa stavom obrazom i sopstvenim misljenjem.

Name

Treba hapsiti

28.04.2016 16:42

Treba uhapsiti i vlasnika Bond agencije za obezbjeđenje,čija firma obezbjeđuje Krajinu

ODGOVORITE
Name

vrijeme kurve, fukare i budale

28.04.2016 18:27

Kad taj hoće sklopiti posao sa državnom firmom za obezbjedjenje, on se poziva na Dodika. I drugi to rade, a svi direktori na to padaju.

Name

Osvit

28.04.2016 16:55

Ovo doista ima samo kod nas,da neki portal najavi hapsenje stranog investitora otprilike zato jer je sebi dao platu 5000.eura i sto ne dozvoljava da drugi vode poslovnu politiku,a on je vecinski vlasnik.Kao prvo direktori nekih drugih pravnih subjekata u Republici Srpskoj npr banaka imaju i do sedam osam puta veca primanja i dobro je da preko legalnih plata realizuju svoja primanja jer se na njh placaju obaveze fondovima i drzavi.Drugo drzava ima sve instrumente da stavi pod punu kontrolu poslovanje Krajina osiguranja i njegove uprave i menazdmemta i da ih prisili da rade po zakonu.Radi se o stranom investitoru kojih inace ima malo u Republici Srpskoj koji je poceo sa radom prije par mjeseci i kontrolni organi trebaju prvo da ga upozore,kazne i usmjere da radi po zakonu a ne da se sa njim obracunava preko sredstava informisanja i prijeti hapsenjima,jer zato uvijek ima vremena,a hapsiti treba one koji su iznijeli novac iz ove zemlje a ne one koji su ga unijeli. Ovo nikako ne moze poslati pozitivnu sliku potencijalnim investitorima i zato gospodo novinari pokazujte misice prema nekim drugim investitorima koji sigurno krse zakona ali imaju politicku zastitu zbog cega smo izmedu ostalog i dosli do granice bankrota.

ODGOVORITE
Name

iz mase

29.04.2016 08:45

Kako akcionar jedne kompanije može sebi dati platu i potpisivati odluke kako on hoće mimo skupštine možeš mi to objasniti? Niti je zaposlen a i nema radnu dozvolu, da imaš imalo znanja što se tiče zakona o akcionarskim društvima ne bi ovako pisao, Frajko je doveden i to se dobro zna sa koje strane a i pitanje da li je on ugurao svoje pare....

Name

građanin

28.04.2016 17:50

Nema od tog ništa. Čim novinari znaju, nema hapšenja.

ODGOVORITE
Name

Slave

28.04.2016 18:11

U igre u postupku dokapitalizacije Krajina osiguranja bio je uključen Monet broker, advokat Sajić Aleksandar i direktorica Agencije za osiguranje Božana Šljivar. Čudno, niko od njih nije imao nikakvu spoznaju o Agravalu, a on nema: ni adrese sjedišta u Srbiji gdje navodno posjeduje firmu, ni kontakt telefon, ni maila, ni faksa. Već su mogli zaključiti da je to preduzeće tašna/mašna, a svojim uključivanjem uvode ga u posao značajan po interese građana i cijele RS. Posebno je pitanje za Božanu Šljivar, jer je uloga Agencije u ovom poslu zakonom propisana i presudna dali će neko postati vlasnik (posebno većinski) akcija jednog osiguravajućeg društva. Zbog čega su to sve odobrili i u tome učestvovali, a Šljivarka na kraju mandata je već znala da neće više biti direktor.

ODGOVORITE
Name

crni

28.04.2016 18:28

Pod jedan, ako ga uhapse to će se desiti jer je sredstva uplaćena iz resursa i kapitala društva putem tasna - mašna firmi registriranih u nekim od poreznih oaza prenosio bez valjana razloga i dokumentacije, i ćorava kokoska ovdje vidi da je došao kao i 101 prije njega, da izmuze sto vise može, pobere kajmak; za duži, napuni sebi kesu i odleti sa pjesmom... P.s. A ne peglati se sa tim " amerikanac indijskog porijekla" , kao da nikada niste čuli izraz " amerikanac italijanskog porijekla " ili " amerikanac irskog porijekla" , Paddy , nije to neki izraz rasizma već opis čovjeka i kulture iz koje potiče, da Bog dao ovako neko na vrijeme spomenuo Litvance, ne bi danas po svijetu naše penzije trošili ...

ODGOVORITE