Mještani zaustavili geološka istraživanja

Posle zbora građana i 500 sakupljenih potpisa za peticiju, meštani Kakmuža u opštini Petrovo, po svemu sudeći, primorali su federalno preduzeće FAB da odustane od geoloških istraživanja i eksploatacije minerala u njihovom mestu.

Republika Srpska 27.04.2016 | 18:45
Mještani zaustavili geološka istraživanja

Samo tri dana posle zbora građana 16. aprila i pokrenute peticije, FAB iz Gračanice (FBiH) obavestio je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske da odustaje od aktivnosti po izdatom rešenju u toj mesnoj zajednici.

Ministarstvo je juče službeno obavestilo opštinu Petrovo o odluci firme iz Federacije BiH, kao i da time prestaje da važi i rešenje o dozvoli za geološka istraživanja.

"Privredno društvo FAB odustalo je od detaljnih geoloških istraživanja tehničkog građevinskog kamena na lokalitetu Prisoje-Bukvik-Majdan, tako da izdato rešenje prestaje da važi" stoji u obaveštenju iz Ministarstva upućenog opštini.

Kakmužani su ranije burno reagovali na informaciju da je Ministarstvo bez prethodnih konsultacija sa meštanima i lokalnim vlastima izdalo rešenje. Sa zbora su tada najavili da će, ukoliko bude potrebno, preduzeti i oštrije mere da bi zaštitili svoj životni prostor, što je, očigledno, dalo rezultate i dovelo do poništenja rešenja.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bravo za Ozrence

27.04.2016 17:23

Tako se to radi

ODGOVORITE
Name

bn

27.04.2016 20:55

Bravo Ozrenaci

ODGOVORITE
Name

goran

27.04.2016 22:05

Bolje mirnim putem nego da se trosi konzervirana roba

ODGOVORITE