Patrijarh: Naš narod se uvijek obnavljao i dizao

Patrijarh Irinej sa episkopima čestitao je svim vernicima predstojeći Vaskrs poručivši da na ovaj sveti praznik saosećamo sa svim prognanim Srbima i posebno saosećamo sa onima na Kosovu i Metohiji, te da se uprkos stradanjima, naš narod uek obnavljao i dizao nastavljajući da hoda putem Hristovim.

Srbija 27.04.2016 | 17:02
Patrijarh: Naš narod se uvijek obnavljao i dizao

Zato onome ko posrne treba pružiti ruku, a ne gurati ga u još dublju propast, a da bolesnog treba posetiti i negovati, a zalutalog uputiti na pravi put, kaže patrijarh i ističe da vaskrsenjem svojim Hristos sjedinjuje ovaj svet i raj, a u raj pre svih drugih prima pokajanog razbojnika, dajući svima nama nadu da naše življenje u pokajanju nije uzaludno.

"Iako živimo u teškom vremenu, punom neizvesnosti i tragedijâ, ne smemo, ugledajući se na drevne hrišćane, da prestanemo da se radujemo i Hristovom ljubavlju volimo, i to ne samo jedni druge već i neprijatelje naše, da nas ništa ne bi odvuklo sa puta života koji nam je on darivao", naveo je Ipatrijarh Irinej u uskršnjoj poslanici, dostavljenoj medijima.

Ako jedni drugima ne oprostimo, neće se ni nama oprostiti, a ako osuđujemo, već smo mi sami osuđeni, naveo je patrijarh reči Gospoda koji kaže da bez praštanja i sagledavanja sopstvenih sagrešenja prema bližnjima, prijateljima i neprijateljima, nećemo moći da u svoja srca primimo svetlost Vaskrsenja niti da postanemo baštinici nade na večnost u kojoj nema ni straha, ni uzdaha, ni tuge.

Podseća da se ceo rod srpski ugleda na Svetoga Savu, koji nam je nepogrešivo ukazao na put Hristov kao na jedini put života.

"Nemanjićke svetinje vekovima sijaju kao svetionici u magli naše istorije, ukazujući nam na sveobuhvatne duhovne horizonte Carstva Božjeg koje nije od ovoga sveta. Zato nas nikakva stradanja i nepravde ovosvetskih moćnika ne mogu i ne smeju podeliti i zavaditi", poručio je prvojerarh SPC.

Istakao je da se na ovaj sveti praznik naročito sećamo svih prognanih Srba, koji već dve decenije ne mogu da se vrate u svoje domove, ali i onih koji su ostali da žive na pradedovskim ognjištima i da, zajedno sa svojim duhovnim pastirima, trpe pretnje i pritiske samo zato što su pravoslavni Srbi.

"Posebno saosećamo sa našom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji. Oni, živeći i Boga slaveći na iskonskoj srpskoj zemlji, nastavljaju da svedoče tajnu Hristovog stradanja i Vaskrsenja. Svetolazarevsko Kosovo uvek je bilo u znaku Krsta i Vaskrsenja", ukazao je patrijarh Irinej.

Podsetviši na sva srpska stradanja, on je kazao da se srpski narod uvek uspravljao i obnavljao nastavljajći da hoda putem Hristovim., te da nas o tome najbolje uče naši sveti i naše kosovske i metohijske svetinje, u kojima počivaju svete mošti mnogih...

Podseća i da su vekovima stradale naše crkve i manastiri, naša sela i gradovi, ali smo ih, kaže, opet obnavljali, obnavljajući time i sami sebe, kao živu Crkvu Božju.

"Zato, umesto plača i ridanja pevajmo pobednu pesmu, jer u svetlosti Vaskrsenja, krst koji nosimo nije simbol poniženja i sramote, već novog dostojanstva i slave. Kosovo i Metohija, za nas Srbe i za sve pravoslavne hrišćane, nije samo geografski pojam već, iznad svega, duhovni prostor koji nas sve povezuje, ma gde živeli", poručio je patrijarh.

On je ukazao da sledeći kosovski zavet Svetoga kneza Lazara, nikad ne smemo zaboraviti da je Carstvo nebesko vrhunski ideal i večni cilj, a sve zemaljsko je truležno i prolazno.

"Danas hrišćani stradaju širom sveta, posebno na Bliskom Istoku i u Ukrajini", podsetio je patrijarh.

Istakao je da je mnogo gorčine i tuge u našem narodu posle svih teških godina iskušenja kroz koja smo prošli i prolazimo.

" Ipak, nipošto ne smemo pasti u očajanje. Jer, kada strada hrišćanin se još više kaje pred Bogom, a istovremeno se i raduje jer zna da Gospod neće prezreti srce ispunjeno nadom", naveo je patrijarh i pozvao vernike da se mole Bogu da nas sačuva od mržnje i zlih dela, a da nas nauči ljubavi kojom je on zavoleo ovaj svet.

Ako budemo u stanju da prepoznamo bol i patnju bližnjega i pokajemo se za grehe svoje, naš trud neće biti uzaludan nego će nam biti na spasenje i na život večni, kazao je prvi među jednakima na čelu SPC.

Pravoslavne Srbe i druge po svetu pozvao je da u bratskoj ljubavi i jedinstvu budu okrenuti jedni drugima, sabrani pod okriljem svoje Crkve, i da tako nastave da dostojno svedoče ko su i kojoj veri i kojem rodu pripadaju.

"Čuvajmo svetinju braka i porodice vaspitavajući decu u veri, strahu Božjem i čistoti, ne zaboravljajući da je porodica „domaća Crkva” i temelj hrišćanske zajednice", naveo je patrijarh.

Poručio je i da ne zaboravimo da smo prizvani i da gde god se nalazili i šta god radili budemo mirotvorci i da na taj način svedočeći Boga, koji nam mir daje i jeste mir naš.

"Iako smo svi različiti, ne smemo nikada da previdimo da smo svi stvoreni po liku Božjem i pozvani da budemo jedno u Hristu. Zato onome ko posrne treba pružiti ruku, a ne gurati ga u još dublju propast; bolesnog treba posetiti i negovati, a zalutalog uputiti na pravi put", naveo je patrijarh koji je pozvao vernike da jedni drugi čestitaju Vaskrs pozravom:"Hristos vaskrse".

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

joja

27.04.2016 17:18

Vasa svetosti vratite se u Pec i tada pozovite Srbe da se vrate na Kosovo. Lako je pozivati iz Bg...

ODGOVORITE
Name

Светосавац

27.04.2016 19:47

Од "саосећања" и сажаљења СРБског Народа од стране екумениста Православни СРБи Светог Саве НЕМАЈУ ништа друго већ само срамоту. Због тога тражимо Од ВЛАДИКА СРБске Православне Цркве Светосавска дјела која ће бити достојна љубави Христове и учења Светог Саве а не само празне ријечи!

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

27.04.2016 19:59

Poslije snsd-a i Milorada Dodika nema oporavka.

ODGOVORITE
Name

vuper

27.04.2016 21:23

Nikad nece se ovaj narod oporaviti, do sad su se borili protiv koje kakvih neprijatelja. Vremena su se promenila, vlast prodaje brzavu, a narod ce biri rob u svojoj drzavi. Nema zli i losih vremena, ljudi su losi i zli, a crkva to podrzava

ODGOVORITE
Name

Kiki

27.04.2016 22:14

Ma vidim ja da ste se nesto uspavali,nisu za vas strajkovi i protesti.Vama nedostaje pravi neprijatelj al morace te se nekako motivisati prije nego sto sve ode u kanal.