Terorizam ne smijemo gurati pod tepih

Nemamo posebno usložnjenu bezbjednosnu situaciju ni neke posebne bezbjednosne prijetnje koje su različite od drugih zemalja, ali kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, moramo pružiti daleko više i imati bolje rezultate, rekao je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Bosna i Hercegovina 25.04.2016 | 13:27
Terorizam ne smijemo gurati pod tepih

Mektić je u intervjuu za "Glas Srpske" rekao nekoliko krupnih bezbjednosnih izazova koji utiču na ukupnu bezbjednosnu situaciju.

"Tu prije svega mislim na radikalizaciju i nasilni ekstremizam, kao i na određene vrste terorističkih prijetnji. Veliki izazov je i korupcija. Nije dovoljno da imamo samo dobro zakonodavstvo nego moramo imati konkretne rezultate koji se mogu dokazati samo pravosnažnim presudama. Sve ostalo je samo priča koja nekome može služiti za dnevno-političke svrhe, za kampanje i slično".

Na konsataciju da se BiH, prema ocjeni bezbjednjaka u svijetu, pa i zvaničnika u BiH i van nje, svrstava u visokorizične zemlje kada je riječ o terorizmu, Mektić kaže da bi ta problematika bila ozbiljno shvaćena i da bi se na efikasan način preduzimali sve mjere, mora se javno i transparentno reći šta su problemi radikalizacije, ekstremizma i terorizma u BiH.

"Ništa ne smije da se gura pod tepih niti se smije glava gurati u pijesak. Mora se reći istina, pa ma kakva bila, jer bi u protivnom eskalirali problemi na koje ne bismo mogli kvalitetno odgovoriti i posljedice se ne bi mogle ni pretpostaviti. Nemam nijedan razlog da krijem bilo koju činjenicu koja govori o terorizmu i terorističkoj prijetnji u BiH. Mora se reći da BiH ni u kom pogledu, kada je o terorizmu i prijetnjama riječ, nije izražajnija u odnosu na većinu evropskih zemalja. Mi još imamo određene izolovane grupe koje možemo držati pod kontrolom", kaže Mektić.

"Smatram da je svako pretjerivanje i nerealna priča bilo kog zvaničnika, pojedinca ili medija štetna za BiH. Imamo realno prijetnju od tih ekstremnih krugova, ali smatram da imamo kapacitet da ih držimo pod kontrolom. To ne znači da ne može da se dogodi teroristički napad, jer tvrditi to takođe nije realno. Sve bezbjednosne agencije u BiH postale su daleko svjesnije i odgovornije kada je riječ o ovoj pošasti, jer su svi shvatili da se pojedinačno ništa ne može učiniti", ističe ministar za "Glas Srpske".

Činjenica je da je iz BiH na strana ratišta u Siriji i Iraku otišlo više ljudi nego iz svih bivših jugoslovenskih republika. Komentarišući navode da je u BiH opšti trend da povratnici sa ratišta sklapaju sa Tužilaštvom sporazume i dobijaju kazne kao da su napravili običan prekršaj, Mektić ističe da zaista postoji problem koji je u jednom momentu poprimio zabrinjavajuće karakteristike.

"Enormno se povećao broj naših državljana koji su otišli na ratišta Sirije i Iraka i ratovali na strani terorističkih organizacija. Sada ih tamo ima oko 130, a kada je riječ o prostoru bivše Jugoslavije, barata se cifrom od 800 osoba. Kada je u pitanju odgovornost, mi smo sa Tužilaštvom BiH do sada obradili oko 20 osoba i dostavili podatke Tužilaštvu", dodao je ministar.

Očekujem oko 20 optužnica, dok je jedan broj osoba zatražio sporazum sa Tužilaštvom i Sudom da eventualno dobiju neku blažu kaznu. Nisam pristalica tih sporazuma, ali sam za to da svaki takav zahtjev bude analiziran i kada se ocijeni da će se od nekog pojedinca kroz sporazum dobiti više koristi i omogućiti da se procesuira još desetak lica, saznati šta se na stranim ratištima dešava sa našim državljanima, ko je direktna prijetnja i dobiti neki obavještajni podaci, treba ići na postizanje neke vrste sporazuma. Treba sve izvagati i ako se nađe korist za ukupnu bezbjednost, ne vidim razlog da se to ne uradi pojedinačno, ali ne generalno da se prihvati sporazum sa svakim ko se javi", kaže Mektić.

On je rekao da je 45 ili 46 državljana BiH poginulo na strani Islamske države

(BN televizija/Glas Srpske)

Komentari / 0

Ostavite komentar