Žene ne treba da voze, jer su...

Jedan verski poglavar iz Saudijske Arabije smatra da je zabrana ženama da voze potpuno opravdana, jer su žene vozači “izložene zlu”.

Zanimljivosti 12.04.2016 | 10:30
Žene ne treba da voze, jer su...

Veliki muftija šeik Abdul Aziz bin-Abdulah al-Šeik smatra da bi “opsednuti” muškarci sa “slabim duhom” mogli naškoditi ženama vozačima.

Iako u Saudijskoj Arabiji ženama nije zakonom zabranjeno da voze, u praksi nema dama za volanom, iz prostog razloga što ne mogu da dobiju vozačke dozvole.

Izuzetaka ima, uglavnom u ruralnim oblastima, gde žene moraju da voze radi funkcionisanja porodice.

Verski vođa govorio je na jednoj saudijskoj televiziji i rekao da je još jedan razlog zbog kog nije poželjno da žene upravljaju automobilom taj što “njihove porodice neće znati gde se one nalaze”.

Prošle godine je Ludžain al-Hathul zatvorena na 10 nedelja, jer je srušila tabu i vozila automobil od Ujedinjenih Arapskih Emirata do granice sa Saudijskom Arabijom.

Prošle godine je saudijski istoričar Salih al-Sadun izazvao kontroverze pokušavši da opravda zabranu tvrdnjom da bi “žene mogle biti silovane”, ako im se usput pokvari automobil.

Veliki muftija koji je ovog puta stao u odbranu običaja, ranije je zabranio šah muslimanima, jer predstavlja “gubitak vremena” i “podstiče na kockanje”.

Izvor: DAILY MAIL

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

xy

12.04.2016 14:19

Zabranite opsjednutim muškarcima sa slabim duhom da izlaze na ulice!

ODGOVORITE