Šarović: Krajnje je vrijeme za plavi dizel

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je Srni da je opravdano insistiranje poljoprivrednih udruženja u BiH za hitnim usvajanjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH.

Bosna i Hercegovina 18.04.2016 | 14:02
Šarović: Krajnje je vrijeme za plavi dizel

On je istakao da će za prvu sljedeću sjednicu Savjeta ministara BiH na dnevni red ponovo kandidovati pitanje "plavog dizela" i insistirati na dostavljanju zakona u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Šarović smatra da je krajnje vrijeme da poljoprivrednici dobiju gorivo pod povoljnim uslovima, kakve imaju poljoprivrednici u zemljama u okruženju.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH na posljednjoj sjednici Savjeta ministara BiH u proceduru je uputilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH i za njega je pribavilo sva potrebna pozitivna mišljenja.

"Za taj zakon je u proteklim mjesecima dobijena i politička podrška sa svih nivoa vlasti. Međutim, jedan broj ministara u Savjetu ministara BiH zatražio je da se pitanje `plavog dizela` ne razmatra, dok se ne izvrše dodatne konsultacije", pojasnio je Šarović.

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske zatražio je prošle sedmice od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića da objasni zašto je pitanje "plavog dizela" skinuto sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara i da li će biti na sljedećoj sjednici.

Oni smatraju da neodgovorni ljudi u institucijama BiH guraju poljoprivredu, u kojoj egzistira najbrojnija populacija stanovništva, u totalnu propast. "U uslovima kada je proizvodnja hrane u ozbiljnim zemljama pitanje strategije i nacionalnog interesa najvišeg nivoa, u BiH je potpuno marginalizovana", naglašavaju u Savezu.

Izvor: SRNA

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

srpska poljoprivreda

18.04.2016 12:17

Plavi dizel u Republici Srpskoj je aktivan od 2011.Regresirano dizel gorivo je niže za 0, 60 KM i to je suštinski iznos koji će biti subvencionisa. Dakle, plavi dizel je kod nas već u funkciji. Za koga radi Šarović? Neka Federacija uvede regresirano i neka finansira, nemam ništa protiv..

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

18.04.2016 13:52

Докле буде народни будала који верују у празна обећања биће и успјешниx политичара!

Name

rs

18.04.2016 12:19

Šaroviću, davno si nam obećao "plavi dizel". Skoro smo i zaboravili za obećanje koje je lu.om radovanje.

ODGOVORITE
Name

srpska poljoprivreda

18.04.2016 12:53

U Ako si iz Republike Srpske, imaš plavi dizel, slobodno ga možeš kupiti. Šta čekaš Šarovića. kakvo obećanje? Kome on obećava? Nekad je predsjednik Republike Srpske a sada je omiljen u Sarajevu... ali neka radi za plavi dizel, za federaciju, nemam ništa protiv, ali kasne za nama 5 godina.