Video: Red Bul testira ’'baldahin’' u Rusiji!

Ekipa Red Bula mogla bi da predstavi ’baldahin’ – svoj sistem zaštite vozača u kokpitu na Velikoj nagradi Rusije, tvrdi šef tima Kristijan Horner.

Ostali sportovi 19.04.2016 | 11:00
Video: Red Bul testira ’'baldahin’' u Rusiji!

U poslednje vreme vidljiv je napor da se Formula 1 učini bezbednijom, posebno posle smrti Žila Bjankija, a jedan korak u tom smeru je zatvaranje kokpita.

Ferari je već testirao koncept ’oreol’, koji je osmislio Mercedes, tokom zimskih testiranja, a vozači su imali podeljena mišljenja.

’Oreol’ koji su testirali Sebastijan Fetel i Kimi Raikonen je napravljen od karbonskih vlakana, ali bi prototip koji je spremila Svetska automobilska federacija trebalo da bude od čelika.

Red Bulova verzija zaštite se zove ’baldahin’ (canopy na engleskom) i to je praktično vizir koji bi bio prikačen na bolid ispred glave vozača. Horner je istakao da bi njegov tim mogao da ga koristi u Sočiju, ako se testiranja pokažu uspešnim.

„Testiraćemo ’baldahin’ naredne nedelje, biće to statička testiranja, bacićemo točak na njega pri velikoj brzini da bismo videli da li će izdržati. Ako sve bude u redu, mogli bismo da ga stavimo na jedan od svojih bolida tokom trkačkog vikenda u Sočiju. Mislim da naše rešenje pruža veću zaštitu i elegantnije je. Verujemo i da je vidljivost bolja, nije kao bumerang, kakav je ’oreol’“, istakao je Horner.

Velika nagrada Rusije vozi se 1. maja u Sočiju.

Komentari / 0

Ostavite komentar