Optužnica protiv odgovornih za 30 dana

Važna dokumentacija u vezi sa poslovanjem Bobar banke u likvidaciji sudskom vještaku neće biti dostupna prije podizanja optužnice protiv odgovornih službenika banke, koja se očekuje u roku od mjesec dana, rečeno je na ročištima po tužbama Brčko distrikta protiv Bobar banke u likivdaciji.

Republika Srpska 09.04.2016 | 07:18
Optužnica protiv odgovornih za 30 dana

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini su održana dva ročišta po dvije tužbe teške ukupno 1,67 miliona KM koje je Brčko distrikt podnio protiv Bobar banke u likvidaciji.

Na prvom ročištu, koje je, ustvari, nastavak pripremnog ročišta od 11. februara, sud je odredio vrijednost spora od 1,25 miliona KM, koliko Direkcija za finansije Brčko distrikta potražuje od Bobar banke u likvidaciji po jednoj od devet tužbi koje su pokrenute protiv Bobar banke, u kojoj im je zarobljeno oko 20 miliona KM deponovanih sredstava.

Na drugom ročištu sud je utvrdio vrijednost spora od 420.666 KM, koliko Razvojno – garantni fond Brčko distrikta potražuje od Bobar banke u likvidaciji.

Zamjenici pravobranioca Brčko distrikta Velida Demirović i Miroslav Sajlović u cjelosti su ostali kod tužbi i postavljenih tužbenih zahtjeva, zatraživši od sudije Božane Gužvić da se na glavnoj raspravi, osim razmatranja pisane materijalne dokumentacije, saslušaju i svjedoci gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta Mato Lučić, kao potpisnik ugovora o deponovanju sredstava i likvidacioni upravnik Bobar banke Mile Maksimović od kojih će tražiti da se izjasne na okolnosti kako je došlo do zaključenja ugovora i načina ispunjenja ugovornih obaveza.

Od likvidacionog upravnika Bobar banke će zahtijevati da se izjasni na koji način su sporna novčana sredstva rezervisana u okviru likvidacione mase, te gdje su evidentirana i da li se nalaze na posebnom računu, kako bi punomoćnici Brčko distrikta mogli precizirati tužbeni zahtjev.

Oni su predložili da se sprovede i vještačenje koje je povjereno Goranu Laliću iz Bijeljine, stručnjaku iz oblasti bankarskog poslovanja, sa čime se složio i punomoćnik Bobar banke, advokat Milenko Zelenović.

Sudija Božana Gužvić podsjetila je strane u sporu da prije podizanja optužnice protiv odgovornih službenika Bobar banke u likvidaciji sudskom vještaku neće biti dostupna važna dokumentacija, ističući da u roku od mjesec dana očekuje podizanje optužnice.

Novo ročište zakazano je za 14. jun, kada će na glavnoj raspravi biti saslušani svjedoci i izvedeni dokazi.

Izvor: Capital

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Charles

09.04.2016 06:30

Pa optužnice su praktično trebale da su spremne onda kada su izvršena hapsenja. Šta je sada ovo, 30 dana?

ODGOVORITE
Name

re

09.04.2016 06:50

Vidis da je ovo za drugu rabotu a vezano za banku...ko zna ko sve i sta sve tu ima?

ODGOVORITE
Name

rerna

09.04.2016 08:16

ima li tu negdje Baje?

Name

Low

09.04.2016 10:31

Rerna, on je mozak...a ima druge organe koji ga slušaju i odrađuju.