Hrvatska otvara "slučaj Šešelj"

Državno tužilaštvo Hrvatske objavilo je da će analizirati presudu kojom je Haški sud Vojislava Šešelja oslobodio odgovornosti za ratni zločin u Hrvatskoj.

Region 01.04.2016 | 22:03
Hrvatska otvara "slučaj Šešelj"

Nakon toga će Tužilaštvo odlučiti hoće li protiv njega u Hrvatskoj pokrenuti postupak, prenosi HINA.

Hrvatska agencija navodi da je Državno tužilaštvo, na novinarsko pitanje u vezi sa presudom, odgovorilo da je u Hrvatskoj 2002. podignuta optužnica protiv desetorice okrivljenih, uključujući i Šešelja, zbog ratnog zločina protiv civila.

Tužilaštvo je navelo da je postupak protiv Šešelja u Hrvatskoj prekinut, pošto ga je zbog istog dela optužio i Haški sud, koji na temelju propisa, uključujući i hrvatski Ustavni zakon, ima primat u vođenju postupka.

"S obzirom na to da je optužnica Tužilaštva Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju nekoliko puta menjana, Državno tužilaštvo će izvršiti analizu nepravosnažne presude radi poređenja optužbe u toj presudi i zločina za koje se okrivljeni Ssešelj tereti u Hrvatskoj, a radi eventualnog daljeg postupanja", saopštilo je hrvatsko tužilaštvo.

HINA navodi da je Šešelj optužen u Hrvatskoj nakon istrage koju je protiv njega i ostalih optuženih na zahtev Državnog tužilaštva pokrenuo u januaru 1995. Zzupanijski sud u Osijeku. Tada je sud naredio da se protiv svih okrivljenih izda poternica.

Ista optužnica, uz Šešelja, teretila je i Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića, Zvonka Jurjevića, Božidara Stevanovića, Životu Panića, Mileta Mrkšića, Veselina Ssljivančanina, Miroslava Radića i Gorana Hadžića.

Hrvatska agencija prenosi da je optužnica protiv Šešelja i ostalih podignuta u vukovarskom Županijskom sudu, a rešenjem Vrhovnog suda od 4. aprila 2007. premeštena je u Županijski sud u Osijeku.

Tom optužnicom se desetorica okrivljenih terete zbog ratnog zločina protiv civila, ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika, ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika.

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Struja

01.04.2016 20:07

Da nema od toga ništa i dva puta suđenja za isto djelo znam i ja ko laik. To okačite mačku o rep pa nek vuče po putu.

ODGOVORITE
Name

Bakir

01.04.2016 20:58

Struja u tom slucaju budi realan i Oric je u istom kosu.

Name

Md

02.04.2016 04:33

Seki i Oric ne mogu u isti kos. Seselj je cisti demagog, lajavac koji nista u zivotu korisno nije uradio, sem sto mu je Bog da pamet i demagogiju kojom uvijek sve nadjaca. Vjerovatno jeste neke stvari radio, tj radili su njegovi paravojci, sad koliko kako i sta tesko je reci. Oric je bio vojni komadant, skolovan vojnik koji je znao i o ratu i o posljedicama. Stavljaju mu se na teret mnoge stvari, odbrana ili sud su dokazali da nije kriv. Seselj je ovom sam sebe iscupao.

Name

Srbo

01.04.2016 20:19

Nadam se da ce i Srbija poceti da procesuira Hrvate za zlocine protiv svojih gradjana Srba jer sa Hrvatskom se ne moze drukcije.Bolesni su i tu nema spasa.

ODGOVORITE
Name

snouden

01.04.2016 20:28

Ako ako hrvati ne miruju,i nezele pomirenje.Ostaje nejasno zasto Republika Srpska ,mup nije raspisao potjernicu niti za jednim hrvatskim oficirirom ili vojnikom ,pilotom koji su ubijali civile na petrovackoj cesti,Mrkonjic Gradu ,Sipovu ,Kupresu,Glamocu,Grahovu zasto se cuti o tim zlocinima....

ODGOVORITE
Name

re Snouden

01.04.2016 21:48

Pitaj Dodika ovo...

Name

blbl

01.04.2016 23:00

RS nije nadlezna za tu vrstu optuznica.

Name

Srbo

01.04.2016 20:30

Sad ga možete povući za ...

ODGOVORITE
Name

Ante

01.04.2016 21:01

Srbo ima i vas vucite ga vi a i vase Su...ge

Name

Kompleksaši

01.04.2016 20:57

Pa nije ovo od strane hrvata ništa neočekivano, u genima im je to.

ODGOVORITE
Name

ex

01.04.2016 22:16

100%,Bolesni,ljudomrzci takve svijet nije vidio a naročito prema SRBIMA,koji su im poklonili sve od Dubrovnika do Pule inače bi bili,Talijanski kmetovi.

Name

RADE

01.04.2016 21:07

DOKLE CUTATI ? DA LI IMA NEKO PAMETAN KOD NASIH VLASTI DA POKRENE KONACNO PITANJE IZBEGLIH SRBA IZ HRVATSKE KAKO I NJIHOVIH OSLOBADJAJUCIH GENERALA ? HRVATI SE VISE BAVE NASIM PROBLEMIMA I DOGADJANJIMA KOD NAS NEGO SA SVOJIM PROBLEMIMA, SADA TVRDE DA CE ONI NESTO UCINITI PO PITANJU SESELJA.. DOKLE CE SE ONI IGRATTI S NAMA I IZIGRAVATI ZRTVE A PROTJERALI SU TOLIKI BROJ SRBA I NAPRAVILI POKOLJ U DVORU A SADA IDALJE PRETE NAM ZA ULAZAK U EU, AKO TAKVI CINE EU PA NAMA ONDA I NIJE MESTO S NJIMA.

ODGOVORITE
Name

gavrilo princip

01.04.2016 21:17

Najopasnije je za jedan narod(?) kada kolektivno oboli. Od mržnje, pa nemaju baš nikakve racionalnosti, niti moralnih skrupula. Dijagnoza teška i lijeka zasigurno nema. Samo da se prisjetimo da je takva država u EU, pa je svima jasno na kakvom su moralnom nivou ti koji su ih primili. Kada se osude Srbi ne smije se osporavati presuda velike inkvizicije, ali kada ih vispreni, inteligentni i iznad svega hrabri Šešelj totalno ponizi, toliko da su primorani pustiti ga na slobodu - e to " neće moći da bude ", oni će to da preispitaju, sada Haški nazovi sud nije više krovni, da se njegove odluke ne mogu osporavati! Ma gade mi se ujkani više nego i američki zlikovci.

ODGOVORITE
Name

Hm

01.04.2016 21:23

Moraju nešto otvoriti jer su zatvorili sva brodogradilišta. A dužni su više od 50 milijardi EURa.

ODGOVORITE
Name

kopiranje

01.04.2016 21:49

Ljudi moji, pa budimo iskreni: Hrvatska 'kopira' Srbiju koja je pokrenula postupak i rasopisala poternicu za Naserom Oricem iako ha je sud u Hagu oslobodio

ODGOVORITE
Name

Slavonski Brod

01.04.2016 22:35

Pa i Naser Oric je u Hagu oslobodjen svih optuzbi.Pa ga vi opet ponovo sudite pred sudom BiH. A zbog cega ne bi Seselj bio ponovno sudjen pred sudom Hrvatske.a to ce biti sigurno zato sto je pravio zlocine licno on i njegova banda tzv.beli orlovi

ODGOVORITE
Name

Smeško

02.04.2016 08:59

Za tvoju informaciju, Beli orlovi i Šešelj nemaju, ama baš ništa zajedničko! Zbog takvih gluposti i povezivanja je i haško tužilaštvo prošlo, kako je prošlo!

Name

milo tilo

02.04.2016 02:36

Prvo krenite od Gotovine, Markaca i ostali Orica Dudakovica dok ne operu ruke

ODGOVORITE
Name

PRAVDOLJUB

02.04.2016 05:11

Hrvatska država bi bi bilo bolje da se pozabavi ćišćenju svoga dvorišta i procesuiranja ratnih zložinaca sa njene teritorije.Počevši od drugog srpskog rata pa do oluje. Najveći zločin istoriski gledano na ovim prostorima su izvršili Hrvati zaključno sa etničkim čišćenjem Srba sa prostora hrvatske. Po osnovu verbalnog delikta svi političari od 90 do danas bi trebali da budu suđeni.Pametnije bi bilo da se bave svojim narodom i svojom ekonomijom.

ODGOVORITE
Name

re Sl Brod

02.04.2016 09:00

Vasi predju u BH tj Sijekovac i pokolju pola sela i nikom nista,cak mozda budu i nagradjeni.Drugo,Paragini gdje su dosli pobili su cak i pilice Srbske o ljudima da ne govorimo.Niko ga ni spomenuo nije a o optuznici nema ni govora...itd.Toliko o vasoj pravdi,stidu i sramu kojeg nikad niste imali.Ne zaboravite SUNCE IZLAZI NA ISTOKU.....

ODGOVORITE
Name

kontrapunkt

02.04.2016 10:35

Neka se manu Šešelja i otvore slučaj Franjo Tudjman i ostali.

ODGOVORITE