Za ubistvo advokata ponudio automobil

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milenka Krsmanovića (59) iz Sokoca, zbog ometanja pravosuđa i planiranja ubistva Muhidina Kape, poznatog sarajevskog advokata.

Bosna i Hercegovina 01.04.2016 | 21:03
Za ubistvo advokata ponudio automobil

Foto: Muhidin Kapo

Naime, Krsmanović je na svaki način pokušao da spriječi Kapino svjedočenje u procesu koji se vodi protiv njega po optužnici za ratne zločine na području opštine Sokolac tokom jula 1992. godine. Uhapšen je u akciji SIPA, u junu prošle godine, nakon višemjesečne istrage.

Plan za ubistvo Krsmanović je, prema optužnici Tužilaštva, razvijao od februara do juna prošle godine, i to do detalja. Pronašao je likvidatora s kojim se dva puta sastao, a zatim mu ispričao sve bitne detalje o Kapinom životu, mjestima na kojima boravi, koji automobil vozi.

Takođe, predložio mu je i na koji način da se riješi advokata, a za nagradu mu je ponudio svoj automobil s tim da bi po obavljenom poslu morao da prikrije tragove. Sve to, prema planovima optuženog, trebalo je da bude završeno do početka glavnog pretresa, koji je protiv njega trebalo da počne po optužbi za ratne zločine.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je optužnica proslijeđena Sudu BiH.

Kapo nam je nakon hapšenja ispričao da ga je Krsmanović za vrijeme prošlog rata u BiH maltretirao i povrijedio, te da je želio da ga ukloni i da ga se riješi kako ne bi svjedočio.

Danas ga nismo dobili na telefon pa nismo uspjeli saznati da li je išao na svjedočenje u procesu koji je u toku. Sud BiH tereti Krsmanovića da je kao policajac MUP-a Republike Srpske za vrijeme rata u BiH, u julu 1992. godine, na području Sokoca namjerno nanio tjelesni i duševni bol osobi nesrpske nacionalnosti i protivzakonto zatvorio, a zatim opljačkao njenu imovinu. Njemu je optužnica potvrđena, a u martu prošle godine se izjasnio da nije kriv.

Krsmanović je poznat i policiji po incidentu u Palama koji se desio prije četiri godine, kada je svom sinu, optuženom za krađe vozila, pomogao da pobjegne.

On je tada automobilom udario policajca koji je pokušao da ih zaustavi u bijegu i lakše ga povrijedio. Ranije 2007. godine sjekirom je napao i prebio dvojicu šumara u Sokocu, koji su išli u kontrolu.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

vuper

02.04.2016 00:05

Taj ce na listu za izbore

ODGOVORITE
Name

miki

02.04.2016 07:03

Eto kakva smo mi sirotinja. Ni za ubistvo nemamo kesha,dobro mu nije ponudio kiseli kupus i rakiju.

Name

xy

02.04.2016 13:26

Taj će zamijeniti Suvaru.

ODGOVORITE