Zaposlenje za 11-oro djece poginulih boraca

Jedanaestoro djece poginulih boraca sa područja grada Bijeljine od danas ima stalno zaposlenje, potvrđeno je na sastanku članova porodica poginulih boraca sa predstavnicima Gradske uprave i predsjednikom Boračke organizacije Republike Srpske generalom Milomirom Savčićem.

Republika Srpska 31.03.2016 | 21:10
Zaposlenje za 11-oro djece poginulih boraca

Nakon godina čekanja, jedanaest potomaka poginulih boraca iz Bijeljine primljeno je u stalni radni odnos. Kažu, ovo je jedini način sistematskog rješavanja egzistencijslnih problema porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.

"Smatram da se Republika Srpska koju su naši roditelji, braća i sestre odbranili na najbolji način može odužiti ne kroz davanje socijalne pomoći već kroz pružanje sansi za rad", kaže sin poginulog borca Mišo Poletan.

Od svih boračkih kategorija djeca poginulih boraca su najugroženija, rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić. Dodao je da je grad Bijeljina na putu da sistemski riješi ovaj gorući problem. Trenutno Gradska uprava finansira 76 stipendija, odrađeno je 37 pripravničkih, dok 16-oro djece poginulih boraca radi u Gradskoj upravi.

"Mi ne mislimo da je to sve i da je to prevelika pomoć", kaže Mićić i dodaje:

"Odlučili smo da još 11-oro djece poginulih boraca primimo u stalni radni odnos. Svi oni su odradili pripravnički staž u Gradskoj upravi i najveći dio će biti zadržan u skladu sa njihovom stručnom spremom. Najveći broj je ekonomista, pa ćemo s obzirom na to pokušati da omogućimo zaposlenje u preduzećima u kojima imamo uticaj za sve njih".

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić zahvalio se Mićiću što se prvi odazvao na apel BO Republike Srpske da se sve institucije počev od Vlade Srpske, javnih preduzeća, pa do lokalnih zajednica uključe u rješavanje nagomilanih problema boračkie populacije.

"Očekujem da potez Gradske uprave Bijeljine neće biti usamljen primjer", dodao je general Savčić.

Ono što nedostaje u Republici Srpskoj je akcioni plan sistemskog rješavanja ovog problema, smatra general Savčić. On podvlači da se Boračka organizacija Republike Srpske ne bori ni za kakve privilegije, već za to da svi članovi ili bar po jedan član iz porodice boračkih kategorija imaju priliku da rade i od svog rada izdržavaju porodicu.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar