Irinej: Bojim se da je kasno za Gračanicu

Patrijarh Irinej o inicijativi premijera za spas hrama kod Valjeva. Ukoliko Vučić ima moći da spreči potapanje, sa tim sam saglasan.

Srbija 30.03.2016 | 12:15
Irinej: Bojim se da je kasno za Gračanicu

 

NEMAM ništa protiv da se premijer zauzme za manastir Valjevska Gračanica. Ukoliko ima moći da spreči njeno potapanje, sa tim sam saglasan. Moj utisak jeste da je ovo pitanje trebalo da bude razmatreno mnogo ranije. Bojim se da je sada prekasno da se bilo šta tu promeni.


Patrijarh srpski Irinej, za "Novosti", ovako odgovara na ponudu predsednika Vlade Aleksandra Vučića da se zauzme za spasavanje hrama nedaleko do Valjeva. Tokom posete ovom gradu, premijer je rekao da će "učiniti sve da manastir ne bude potopljen, ukoliko mu patrijarh to dozvoli".

Poglavar SPC kaže da je reč o delikatnom pitanju koje je rođeno pre mnogo godina. On kaže da sa premijerom nije dogovarao zajedničku akciju za spas Gračanice.

Usamljeni manastir posvećen Svetom arhangelu Mihailu, u selu Tubraviću kod Valjeva, našao se poslednjih dana ponovo u središtu pažnje javnosti. Nivo vode koji se zbog punjenja veštačkog jezera pušta kroz branu Stubo-Rovni, u međuvremenu, neprekidno raste i trenutno dostiže visinu kupole manastira. Ukoliko punjenje akumulacije bude nastavljeno, procenjuje se da će manastir za svega nekoliko dana biti potpuno pod vodom.

Predlog Eparhije valjevske da se punjenje vodom zaustavi na 333 metra nadmorske visine, što bi sačuvalo i jezero i hram, odbijen je. Meštani, međutim, još ne gube nadu da će punjenje akumulacije biti zaustavljeno. Akumulacija Stubo-Rovni trebalo bi da vodom za piće snabdeva područje sa više od 200.000 stanovnika - grad Valjevo i opštine Lajkovac, Lazarevac, Mionicu i Ub. U izgradnju brane i jezera država je dosad uložila više od 90 miliona evra.

Valjevska Gračanica za nekoliko dana biće cela pod vodom

Saglasnost da se manastir potopi dao je 2003. tadašnji vladika šabačko-valjevski Lavrentije, ali uz uslov da bude izgrađena nova crkva na drugom mestu.

Po ugovoru, hram Valjevska Gračanica ustupljen je "Kolubari", koja je za potrebe SPC u obližnjem selu Brezovice, izgradila novu crkvu, parohijski dom, kuću za sveštenika, prodavnicu, letnjikovac i javnu česmu. To, međutim, nije umirilo vernike iz valjevskog kraja, koji poručuju da će dati sve od sebe da spasu i stari hram.

SELIDBA NIJE BILA MOGUĆA

U JAVNOM preduzeću "Kolubara" iz Valjeva, kojem je poveren projekat brane, izričiti su u tvrdnji da je pražnjenje akumulacije nemoguće. Selidba manastira, kako navode, pokušana je, ali nije bila izvodljiva.

- Krhki materijal od koga je crkva sazidana isključio je preseljenje. Sporazum sa crkvom o tome napravljen je pre dve i po decenije, a svoj konačan oblik dobio je 2003. U jezeru je trenutno više od 12,5 miliona kubika vode - navode u preduzeću "Kolubara".

(Večernje novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SSSS

30.03.2016 18:06

NIKADA NIJE KASNO TREBA SPASITI MANASTIR.MNOGO MANASTIRA SU NAM PORUŠILI I POPALILI PA SU OBNOVLJENI TAKI I GRAČANICU SPASITE I OBNOVITE JER AKO BUDEMO TAKO NASTAVILI,DA SAMI UNIŠTAVAMO SVOJU ISTORIJU I BOGOM DATE OBJEKTE ONDA NIJE ČUDO,DA NAM IDE KAKO IDE.ZAUSTAVITE TAKVE RADNJE.NEKA VAM BOG BUDE UPOMOČ.

ODGOVORITE