"Retorika u kampanji u Americi je za žaljenje"

Antiruska retorika u predsedničkoj kampanji u SAD pokazuje da neće doći do promena na bolje u odnosima Moskve i Vašingtona, što je za žaljenje.

Svijet 28.03.2016 | 10:15
"Retorika u kampanji u Americi je za žaljenje"

To je ocenio zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Ta retorika dolazi u talasima. Ponekad opadne, da bi kasnije ponovo krenula. Klevete i negativnost su reči koje bi mogle da opišu šta se tu dešava", rekao je Rjabkov u intervjuu za ruski list Izvestija.

Rjabkov je naveo da se mnogi predsednički kandidati u SAD i mnogi njihovi timovi "ponašaju kao ratnici Hladnog rata".

On je, međutim, ukazao da učestalost kontakta lidera Rusije i SAD dokazuje da Vašington shvata da je nemoguće pronaći rešenje za velike međunarodne probleme bez ruskog učešća, prenela je agencija Tass.

Rusija je otvorena za mogućnost poboljšanja rusko-američkih odnosa i ne želi ni konfrotaciju, niti zamrzavanje odnosa, istakao je Rjabkov.

"Izbor po tom pitanju je na Vašingtonu", naveo je on.

Govoreći o izbegličkoj krizi, Rjabkov je rekao da smatra da je ona posledica politike evropskih zemalja i SAD, kao i lidera NATO i zapadne koalicije u smislu njihove angažovanosti na Bliskom istoku.

"Put ka normalizaciji vodi preko političkih rešenja za probleme koji potresaju region. Rusija radi u tom pravcu", kazao je Rjabkov.

On je napomenuo da su Evropu preplavili migranti ne samo iz Sirije, veći i drugih zemalja s Bliskog istoka i Afrike.

Taj region je destabilizovan pogrešnim akcijama pre svega zapadnih zemalja i pojedinih zemalja regiona, rekao je Rjabkov.

"Biće potrebne godine, ako ne i decenije, da bi se situacija normalizovala", smatra Rjabkov.

Komentari / 0

Ostavite komentar