Karađorđevići ostaju bez dvora na Dedinju

Ministarstvo finansija potvrdilo rešenje agencije za restituciju. Sledeći koraci upravni postupak i Strazbur.

Srbija 27.03.2016 | 12:40
Karađorđevići ostaju bez dvora na Dedinju

Ministarstvo finansija odbilo je žalbu porodice Karađorđević na prvostepeno rešenje Agencije za restituciju u vezi sa vraćanjem Belog dvora, saznaju "Novosti". Agencija za restituciju prethodno je, 21. januara, odbila kao neosnovan zahtev kraljevih naslednika da dobiju nazad dvorski kompleks na Dedinju, jer je on izuzet iz povraćaja kao spomenik kulture.

Pravnim zastupnicima Karađorđevića sada ostaje da pokrenu upravni postupak pred sudom, a zatim, ako odluka bude negativna po njih, da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Naslednici, po rečima Zorana Živanovića, advokata prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, još nisu zvanično obavešteni o rešenju Ministarstva finansija.

"Ako tim rešenjem bude potvrđena prvostepena odluka Agencije za restituciju, pokrenućemo spor pred Upravnim sudom. Odgovara nam da se postupak pred upravnim organima završi što pre i da dobijemo šansu da obrazložimo svoj zahtev pred sudom", kaže Zoran Živanović.

On objašnjava da porodica ne spori činjenicu da je dvorski kompleks proglašen za kulturno dobro od posebnog značaja, jer je ta odluka, kako kaže, i doneta baš da Beli dvor ne bi bio vraćen. Ono što spore jeste zakonsko tumačenje da kulturno dobro ne može biti privatno.

"Zakonom je moguće staviti dvorski kompleks u status privatne svojine sa posebnim režimom raspolaganja. To znači da formalno jeste privatna svojina, ali da se ne može otuđiti, niti izneti iz zemlje", objašnjava Živanović.

Kako kaže, propisi predviđaju da se status dvorova uredi posebnim zakonom:

Očekivali smo da prvo bude donet takav zakon, pa da se tek posle toga odlučuje o zahtevu za restituciju, a ne obrnuto.

Na usmenoj javnoj raspravi pred Agencijom, predstavnici Karađorđevića su tvrdili da poseban zakon o dvorskom kompleksu nikada nije donet i da članovi kraljevske porodice imaju pravo na povraćaj baš kao i svi drugi građani. Takođe su rekli da je Odluka o utvrđivanju dvorskog kompleksa na Dedinju za spomenik kulture, sve sa pokretnim stvarima u njemu, u suprotnosti sa važećim Zakonom o zaštiti kulturnih dobara. Državno pravobranilaštvo se usprotivilo.

U delimičnom rešenju koje je donela u januaru, Agencija navodi da se odbija zahtev za vraćanje i obeštećenje nepokretnosti dvorskog kompleksa konfiskovane ukazom Predsedništva Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ od 8. marta 1947. Kao razlog navode da dvorski kompleks ne može biti predmet vraćanja ni obeštećenja budući da je njegov status uređen posebnim zakonom, kojim je izričito zabranjeno vraćanje prava svojine na njemu.

Što se tiče preostalog dela zahteva porodice, o njemu će biti odlučeno naknadno, posebnim rešenjem. U Agenciji potvrđuju da ročišta u vezi sa ostatkom imovine još nisu održana i da postoje uslovi da nešto od tih nekretnina bude obeštećeno.

Nepokretnosti ostale iza kralja Aleksandra ostavinskim rešenjem od 27. oktobra 1938. podeljene su na tri jednaka dela između njegovih sinova Petra, Tomislava i Andreje. Njihovih deset naslednika podnelo je zahtev za povraćaj krajem januara 2014.

Kraljevski naslednici traže vraćanje kompleksa Belog i Kraljevskog dvora, kuće u beogradskim ulicama Patrijarha Dimitrija 52, Kralja Aleksandra 24, Krunskoj 7 i Sarajevskoj 37, kuće u Aberdarevoj 1 (nasledstvo kraljice Marije), rudnika zlata Brodica, Neresnica i Železnik kod Negotina, rudnika uglja Sikole, rudnika Ševica kod Kučeva, fabrike za preradu zlatne rude u Glogovici, imanja kod Sokobanje i Kučeva, gazdinstva u Topoli, nameštaja, umetnina, srebrnine...

Vila "Crnogorka" jedina vraćena

Jedina imovina koja je oduzeta kraljevskoj porodici i u međuvremenu vraćena jeste vila "Crnogorka", vlasništvo kneginje Olge. Ona od pre tri godine pripada njenoj deci, kneginji Jelisaveti i knezu Pavlu. Kneginja Olga je svojevremeno kupila vilu i plac na Dedinju od 14.354 kvadrata od Beogradske zadruge, u martu 1940. Odlukom Predsedništva Prezidijuma od 8. marta 1947. kneginji i njenoj porodici oduzeto je državljanstvo i sve konfiskovano. U vili je posle rata živeo Edvard Kardelj.

Izvor: Večernje novosti

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

pero

27.03.2016 11:40

On izdajnički dijete ne zasluzuje

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

27.03.2016 12:22

Данашњим Карађорђевићима треба исто као и свим другим грађанима вратити одузету имовину или надокнадити њезину вредност. Приватна својина је cветиња и она се не може одузимању из политички разлога!

Name

Xl

27.03.2016 14:57

Jebo dinastilju daj hljeba I posla , preskupi su vratite ih odakle su I dosli , noga

Name

modricanin

27.03.2016 13:07

Kome vratit? Sve je to na patnji naroda napravljeno. Jesu li oni pobili Nemanjiće i došli gdje su oni bili. Ne znaju ni Srpski jezik, a hoće Srpsku imovinu. Japanski i Kineski ambasadori nauče za par godina Srpski, a oni ne znaju u 60-im godinama svog života. Oni su htjeli Jugoslaviju koju su izdali i pobjegli hiljadama kilometara daleko, ostavljajući narod na milost i nemilost neprijatelju.

ODGOVORITE
Name

re modricanin

28.03.2016 18:17

Druze Tito mi ti se kunemo.Cuvajte bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga!Mi smo Titovi,Tito je nas... Sta je Modricaninu jos ti ove parole paraju mozak?

Name

OO7

27.03.2016 14:22

Oni nisu rođeni u Srbiji.

ODGOVORITE
Name

Napredak ili

27.03.2016 16:05

Sve je isto samo njega nema...Titovci otimali,ovi ne vracaju. Sta to znaci?

ODGOVORITE
Name

miki

28.03.2016 01:23

Sve nase kraljeve smo unisili,unisticemo sve sto imamo. Mi nemamo respekta,divljastvo je nasa najveca osobina.

ODGOVORITE