Ubijen oficir za bezbjednost nuklearke

Dva dana nakon terorističkih napada u Briselu ubijen je oficir za bezbjednost nuklearne elektrane u belgijskom gradu Šarloa, tvrdi briselski dnevnik "Dernijer er", pozivajući se na lokalne policijske izvore.

Svijet 26.03.2016 | 10:22
Ubijen oficir za bezbjednost nuklearke

"Čuvar postrojenja ubijen je u četvrtak dok je šetao psa. Ovaj zločin su mediji potpuno ignorisali, ali su danas lokalni policijski izvori potvrdili da je njegova identifikaciona kartica, koja omogućava pristup centrali, ukradena", navodi list.

Belgijska štampa je prije dva dana pisala da su briselski bombaši-samoubice Halid i Ibrahim el Bakraui planirali i napad na belgijsku nuklearnu elektranu, ali su promijenili plan nakon što im je uhapšen saučesnik Salah Abdeslam.

DH je naveo tada da je prošlonedjeljno hapšenje Abdeslama, glavnog osumnjičenog za napade izvedene u Parizu u novembru 2015, ubrzalo planove terorista, prenosi "Raša tudej".

Braća su, kako stoji u tekstu belgijskog lista, postavila skrivenu kameru ispred kuće direktora belgijskog programa za nuklearno istraživanje.

Snimak koji traje "više desetina sati", a na kojem je zabilježeno kretanje šefa belgijskog nuklearnog programa, zaplijenjen je tokom antiterorističke racije u stanu još jednog osumnjičenog, koji pripada istoj terorističkoj ćeliji, Muhameda Bakalija.

Prema informacijama istražilaca, do kojih je DH došao, braća El Bakraui su bili jedini osumnjičeni za postavljanje kamere.

Dokazi do kojih su vlasti došle pokazuju da ista teroristička ćelija stoji iza napada u Parizu, u kojima je 13. novembra ubijeno 130 ljudi, i iza bombaških napada na aerodromu i stanici metroa u Briselu u utorak u kojima je 31 osoba ubijena, a 270 ih je ranjeno, dodaje DH.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar