'Sud je priznao da je bilo samoubijanja'

Haški tribunal je presudu Radovanu Karadžiću donio u svom stilu. Donio je presudu potrebe, političkih pritisaka i predrasuda, izjavio je za BN TV Goran Petronijević, član tima odbrane Radovana Karadžića. Kaže da je presudom iznenađen, kao i da će biti uložena kvalitetna žalba. Iznenađenje kaže nije krio ni sam Karadžić, koji je presudu primio mirno.

Republika Srpska 24.03.2016 | 22:49
'Sud je priznao da je bilo samoubijanja'

“Samo je rekao, ovo je potpuno nevjerovatno. Potpuno nevjerovatno da su ovakvi zaključci iznijeti na ovakvim dokazima i da se tako spekuliše. Njegova reakcja je kao i ova naša. Naši dokazi su četiri puta čvršći i jači”, kaže Petronijević.

Argumenti kojima je potkrepljena presuda su neuvjerljivi, kaže Petronijević. Vrhunac svega je Srebrenica i zaključak da je Karadžić kriv za genocid u Srebrenici pri čemu se u ovom slučaju, ranije izbačeni iskaz Miroslava Deronjića ponovo pojavljuje u ovoj presudi.

“To je neverovatno. Pojavljuje se u vrlo čudnom obliku. Ovdje se ne radi samo o logiciranju i to pogrešnom logiciranju, pogrešnim pretpostavkama, povezivanju nepovezivih stvari da bi se došlo do određenog zaključka nego i o spekulacijama. Pazite, onako kako je obrazložen taj navodno dokaz ispada da je to razgovor između Deronjića i Karadžića. Takav razgovor ne postoji. Postoji razgovor između Deronjića i trećeg lica kome on prepričava navodno šta mu je navodno rekao Karadžić. Dakle oni su se bavili pretpostavkama i spekulacijama”, ističe Petronijević.

Petronijević ističe i da se nekoliko značajnih stvari dogodilo preko kojih Sudsko vijeće nije moglo da pređe: Priznanje da je postojao sporazum sa Holbrukom, priznali su, doduše nevoljno, da je u Sarajevu bilo samoubijanje, da su mulsimani pucali po svojima, da su ispaljivali vatru na svoje civile.

Petronijević nije mogao u ovom trenutku da kaže na šta se konkretno odnose izdvojena mišljenja dvojice sudija na ovu presudu, ali je istakao njihov značaj.

Odbrana Radovana Karadžića poručuje da će u drugom poluvremenu nastaviti pravnu borbu i pripremiti kvalitetnu žalbu, te ovu presudu oboriti.

BN TV