'Суд је признао да је било самоубијања'

Хашки трибунал је пресуду Радовану Караџићу донио у свом стилу. Донио је пресуду потребе, политичких притисака и предрасуда, изјавио је за БН ТВ Горан Петронијевић, члан тима одбране Радована Караџића. Каже да је пресудом изненађен, као и да ће бити уложена квалитетна жалба. Изненађење каже није крио ни сам Караџић, који је пресуду примио мирно.

Република Српска 24.03.2016 | 22:49
'Суд је признао да је било самоубијања'

“Само је рекао, ово је потпуно невјероватно. Потпуно невјероватно да су овакви закључци изнијети на оваквим доказима и да се тако спекулише. Његова реакцја је као и ова наша. Наши докази су четири пута чвршћи и јачи”, каже Петронијевић.

Аргументи којима је поткрепљена пресуда су неувјерљиви, каже Петронијевић. Врхунац свега је Сребреница и закључак да је Караџић крив за геноцид у Сребреници при чему се у овом случају, раније избачени исказ Мирослава Дероњића поново појављује у овој пресуди.

“То је невероватно. Појављује се у врло чудном облику. Овдје се не ради само о логицирању и то погрешном логицирању, погрешним претпоставкама, повезивању неповезивих ствари да би се дошло до одређеног закључка него и о спекулацијама. Пазите, онако како је образложен тај наводно доказ испада да је то разговор између Дероњића и Караџића. Такав разговор не постоји. Постоји разговор између Дероњића и трећег лица коме он препричава наводно шта му је наводно рекао Караџић. Дакле они су се бавили претпоставкама и спекулацијама”, истиче Петронијевић.

Петронијевић истиче и да се неколико значајних ствари догодило преко којих Судско вијеће није могло да пређе: Признање да је постојао споразум са Холбруком, признали су, додуше невољно, да је у Сарајеву било самоубијање, да су мулсимани пуцали по својима, да су испаљивали ватру на своје цивиле.

Петронијевић није могао у овом тренутку да каже на шта се конкретно односе издвојена мишљења двојице судија на ову пресуду, али је истакао њихов значај.

Одбрана Радована Караџића поручује да ће у другом полувремену наставити правну борбу и припремити квалитетну жалбу, те ову пресуду оборити.

БН ТВ