Suđenje Radončiću počinje 30. marta

Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za srijedu, 30. marta početak suđenja u predmetu "Fahrudin Radončić i drugi", potvrdio je Radončićev advokat Asim Crnalić.

Bosna i Hercegovina 24.03.2016 | 08:13
Suđenje Radončiću počinje 30. marta

Iako je u izjavi agenciji Srna istakao da nije lično obaviješten o početku suđenja, doznao je za to prilikom posjeta Radončiću u pritvoru. Njegov klijent dobio je poziv za glavnu raspravu, zakazanu za 30. marta u 13 sati.

Crnalić je istaknuo kako će Radončićeva obrana tražiti da, umjesto glavne rasprave, bude održana statusna konferencija na kojoj bi trebalo raspraviti nesporne stvari, raspored suđenja i druga bitna pitanja.

Prema njegovim riječima, "Radončićevo zdravstveno stanje nije dobro, jer nisu dobri srčani parametri, EKG je loš, ima povišen pritisak. Radončić se prije nekoliko dana pred Sudom izjasnio da nije kriv, a nešto ranije su to učinili i ostali optuženi u istom predmetu - Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić.

Prekršio mjere zabrane

Optužnica tereti Radončića da je predvodio organizovanu grupu ljudi koji su od 14. decembra 2015. do 12. januara 2016. godine počinili niz krivičnih djela. Radončić je optužen za udruživanje radi počinjenja krivčnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Dautbašića i Hadžijahića optužnica tereti za ista krivična djela, dok je Šahman optužena za udruživanje radi počinjenja krivičnih djela i ometanje rada pravosuđa. Radončić je uhapšen 25.januara, a Dautbašić i Šahman dvije nedjelje ranije.

Tužilaštvo BiH optužnicu protiv njih podiglo je 5. februara, a potvrdio ju je Sud BiH 10 dana kasnije. Nakon što je u pritvoru proveo 23 dana, Radončić je pušten u kućni pritvor uz mjere zabrane. Utvrđeno je da je prekršio te mjere, pa je ponovno vraćen u pritvor.

(Srna)

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aljo

24.03.2016 08:17

Ovo su Radončiću smjestili njegovi koalicijski partneri SDA, i to samo slijep nemože da vidi. Ovako su prošli Stranka za BIH koje nigdje nema, tako če proči i Radončićev SBB, koji je ulaskom u koaliciju sa SDA, potpisao da će proći kao sve stranke koje su ušle u koaliciju sa SDA, a naravno SDA opstaje zahvaljujuči svojoj mašineriji koja ušla u sve pore društva.Samo zahvaljujući ovakvim strankama kao što je SBB, SDA ostaje na vlasti 20 i kusur godina.

ODGOVORITE