Nećemo moliti za otvaranje poglavlja

Srbija ubrzano otvara poglavlja na evropskom putu rekao je Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji sa poslanikom Bundestaga Ginterom Krihbaumom. Vučić je dodao da se nada da za to ima podršku Nemačke.

Srbija 22.03.2016 | 22:50
Nećemo moliti za otvaranje poglavlja

"Bilateralni odnosi treba da se rešavaju bilateralnim putem, a evropska agenda je za evropske organizacije i institucije", rekao je premijer Vučić.

On je uveren da za to Srbija ima podršku Nemačke. "Videćemo šta će biti odluka EU povodom poglavlja 23 i 24", rekao je Vučić i poručio da nikoga neće moliti za datum otvaranja pregovora.

Poslanik nemačkog Bundestaga i predsednik Odbora za evropska pitanja Ginter Krihbaum rekao je da je optimista da će uskoro sa Srbijom biti otvorena pregovaračka poglavlja 23 i 24 koja se tiču pravosuđa i vladavine prava.

"Bilateralnim sporovima nije mesto na nivou EU, moramo spustiti loptu, jer sada govorimo o otvaranju poglavlja, a ne njihovom zatvaranju", objasnio je Krihbaum posle razgovora sa Vučićem.

On je rekao da je u Srbiju došao kako bi kao predsednik Odbora za evropska pitanja stekao uvid o sprovođenju reformi bitnih za put Srbije ka Evropskoj uniji.

"To nisu jednostavne reforme i cenim što premijer nema nameru da ih odlaže unedogled, već mladima želi da otvori perspektivu koja nudi ujedinjena Evropa", rekao je Krihbaum.

Već podignut stepen borbene gotovosti

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija zbog poplava i migrantske krize već podigla stepen borbene gotovosti, dodajući da u ovom trenutku nema razloga za strah i da će se narednih dana verovatno opdržati sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

"Mi ćemo u narednim danima hladne glave sesti da vidimo kako da zaštitimo ključne objekte i nećemo ništa da prepustimo slučaju", rekao je premijer i naglasio da "nije lako pobediti ludilo".

On je poručio da je najbolje pokazati da se ne plašite i da se preduzimaju mere da se zaštite ljudi.

Vučić je najavio sednicu Biroa u narednim danima, a potom i razgovor sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem o eventualnoj sednici Nacionalnog saveta za bezbednost.

(Fonet)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Nacinal

22.03.2016 18:25

Nećete ni ući u EU.

ODGOVORITE
Name

Balkanac

22.03.2016 19:21

I neka necemo. Nije ni Evropa sto je nekad bila, dovoljno je vidjeti koga je sve zadnjih godina primila kao clana...

Name

VRS RVI

23.03.2016 10:20

Teško Srbima ako ih Njemačka podržava. To je dokazala istorija. Žarko se nadam da će izgubiti ova "poglavlja" što su do sada postignuta. Ovaj izdajnik gura srpski narod pravo u propast. Ako Bog da EU će se brzo raspasti.

Name

OO7

22.03.2016 18:43

Pametno.tamo je prljavi rat.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

22.03.2016 20:11

EU ne prima pravoslane i islamske zemlje. Turska je rekorder po čekanju. Ništa bolje neće proći ni Srbija. EU je glupa tvorevina pred raspadom i treba bežati od nje.

ODGOVORITE