Strijeljali su ga sedam puta, ali ga nisu slomili

Svetozar Serž Lazarević (53), Srbin iz Francuske koji je 1.111 dana bio talac Al Kaide u Maliju, kaže da je preživeo stravične muke tokom zatočeništva.

Svijet 22.03.2016 | 08:22
Strijeljali su ga sedam puta, ali ga nisu slomili

"Moj kolega Filip Verdon i ja smo u Mali otišli kao stručnjaci da pomognemo ovoj zemlji u izgradnji čeličana. Primio nas je lično predsednik Malija, dao nam dozvolu da se krećemo svuda po toj zemlji i dodelio nam vojnike da nas prate. Posle dva dana usred noći u naš hotelski apartman su uleteli teroristi koji su nas kidnapovali. Potom su nas vezanim očima vozili četiri sata do pustinje, gde su nas prodali Al Kaidi", kaže za Informer Lazarević, rođeni Beograđanin.

"Držali su nas u pustinji i svakih desetak dana smo menjali koaliciju. Do nove godine nas nisu mučili, a potom je usledio horor. Svaki dan su nas krvnički prebijali. Vežu nas za drvo, prekriju nam oči i po pet sati repetiraju oružje i pucaju pored ušiju. Sedam puta su me praktično vodili na streljanje. Pokušali su tako i fizički i psihički da me slome. Pošto nisu uspeli, radikalizovali su metode. Kidali su mi meso, davali da pijem vodu punu otrova i teških metala i zračili me gama zracima. To zračenje je bilo najstrašnije, pošto mi je pržilo celo telo. Na kraju su uspeli da mi isperu mozak i pokušao sam da se ubijem tako što sam kolac zabijao u stomak. Ali ni to mi nije uspelo."

Lazarević kaže i da su ga džihadisti izgladnjivali:

"Dnevno sam dobijao litar vode i jedno parče hleba. Zbog toga sam morao da jedem gliste, crve, bube, zmije i guštere."

Lazarevića su džihadisti oteli 23. novembra 2011. godine, a oslobođen je u decembru 2014.

Izvor: Informer

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

banjalučanin

22.03.2016 10:44

On je isti kao ti džihadisti samo je on ubijao za pare za Francusku.

ODGOVORITE
Name

bluka

22.03.2016 13:31

Zanima me kako su ga u pustinji zracili gama zracima?

ODGOVORITE