U kakvim uslovima srpski haški osuđenici izdržavaju kazne

Zbog upale nerva u ramenu, Milan Martić ne može da mrdne ruku. To zatvorskim službenicima ne može da objasni, pa ga oni strpaju u samicu po kazni, jer nije obrisao hodnik. Ovo je samo jedan od primera kakvu torturu Martić trpi u zatvoru u Estoniji, gde izdržava kaznu od 35 godina robije, na koju ga je osudio Haški tribunal.

Srbija 21.03.2016 | 07:10
U kakvim uslovima srpski haški osuđenici izdržavaju kazne

Martićev advokat Predrag Milovančević kaže da bivši predsednik Republike Srpske Krajine u estonskom zatvoru jedino još što nije nosio "one metalne kugle vezane lancima za noge".

"Kada je prebačen iz Sheveningena, tri meseca je proveo u nekakvom podrumu u izolaciji i nemogućim uslovima", kaže Milovančević.

"Kontrola zdravlja u estonskom zatvoru je katastrofalna. Mesecima nije mogao da popravi zub, a da ne pričam o drugim ozbiljnijim zdravstvenim problemima. Čuvari ga šikaniraju, odnos prema njemu je grozan, a on ne zna jezik i ne može da komunicira s njima. Nikome ništa ne može da objasni, niti se tamo bilo ko trudi da ga razume ili mu neki problem reši", dodaje on.

Milovančević ukazuje na to da su u Estoniji uslovi katastrofalni u odnosu na one u kojima su haški osuđenici na izdržavanju kazni u drugim zemljama.

"U Francuskoj, Danskoj ili Nemačkoj je potpuno drugačiji pristup zatvorenicima. Tamo imaju i neko zanimanje i dobijaju novčanu naknadu za to što rade, a Martić može samo da riba onaj hodnik kad na njega dođe red", priča Milovančević.

"Bukvalno je izolovan 23 sata, s tim što sat vremena može da izađe napolje da udahne vazduh. Zabranili su mu i pušenje. Zatvorska kazna mora da podrazumeva rehabilitaciju, a ovde toga nema. Po zemlji u koju je upućen na izdržavanje kazne vidi se da je u pitanju odmazda. Ni porodica ne može da dođe da ga vidi. Roditelji ga nisu videli od 2002, kada se predao" objašnjava Milovančević.

Martićeve žalbe i zahteve za premeštaj u drugu državu u Haškom tribunalu su ignorisali.

"U Hagu kažu da su u Estoniji takva zatvorska pravila. Ali ona se odnose na estonske zatvorenike, a Martić je na izdržavanje kazne tamo poslat na osnovu međunarodnog ugovora", ukazuje advokat i dodaje: "Ne može da čita, da gleda televiziju. To je klasično izgnanstvo, a ne zatvor. Psihički ga ubijaju. Prema karakteru krivičnih dela, zatvorske vlasti ga tretiraju kao najgoreg zločinca, iako on nije neposredni izvršilac, već je osuđen zato što je bio predsednik Republike."

Predrag Milovančević kaže da je potpuno ista priča i kod druge dvojice srpskih osuđenika u Estoniji, Dragomira Miloševića i Milana Lukića.

U ostalim evropskim zemljama, srpski osuđenici se ne žale na tretman. Bivši načelnik resora javne bezbednosti MUP-a Srbije general Vlastimir Đorđević kaznu izdržava u Nemačkoj, kod grada Dramštata.

Njegov advokat Veljko Đurđić kaže nam da general policije do sada nije imao primedbi.

"Korektni su prema njemu. Advokata može da zove kad god hoće, a za porodicu ima sat vremena mesečno, koje može da rasporedi kako želi", objašnjava Đurđić.

"Za posete familije ima tri sata mesečno. Radi nešto i za to prima sitnu naknadu. U zatvoru uči i nemački jezik."

Prihvatljive uslove, koliko to zatvor može da ponudi, ima i Nebojša Pavković, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, koji kaznu izdržava u Finskoj. On može slobodno da se šeta po zatvorskom krugu, piše knjige, slika, igra fudbal, kosi travu...

"Pavković generalno nema primedaba, mada mu je malo jezik problem", priča njegov branilac Aleksandar Aleksić.

"On je u Holandiji tek počeo da uči engleski, a finski je malo specifičaniji. Ipak, tamo mu prevode sve što treba, naročito kad ide kod lekara. Ima i neko zanimanje, koje mu je plaćeno. Vikendom ima i kompjuter i `Skajp`, pa može da se vidi sa porodicom, a može i da zove porodicu telefonom."

Miodrag Stojanović branilac Ljubomira Borovčanina, ranije zamenika komandanta Specijalne brigade policije Republike Srpske, kaže nam da je njegov klijent u danskom zatvoru imao sasvim korektne uslove.

"Borovčanin bi trebalo da izađe u avgustu ili septembru. Sin mu je tamo, igra košarku i da bi bio bliže ocu i viđao ga, izabrao je da igra za klub u Danskoj", kaže Stojanović.

Lukića muče svetlom

Milanu Lukiću u estonskom zatvoru i dan i noć je upaljeno svetlo u ćeliji, pa mu je to potpuno poremetilo spavanje. Zatvorske vlasti su mu tražile čak da plaća komunalije i hranu, ali odbijaju da mu daju neki posao da radi, jer ne zna jezik i jer je haški osuđenik, pa je ocenjen kao rizičan.

Ovo kaže Lukićev advokat Dragan Ivetić, ukazujući na katastrofalan položaj njegovog branjenika u estonskom zatvoru.

"Nema prevodioca sa srpskog na estonski jezik iako mu je to obećano. Ne može da objasni zdravstvene probleme", objašnjava Ivetić.

"Američki psiholog Džordž Hju posetio je Lukića u zatvoru i dao mišljenje da mu je naneta ogromna psihološka šteta i da je jezička izolacija u suprotnosti sa ciljevima rehabilitacije."

Maltretiranje

Probleme u zatvoru imali su i bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić i general Radislav Krstić. Krstiću su u ćeliju u Britaniji upala trojica muslimana od kojih je jedan bio Albanac, oborili ga na zemlju i pokušali da mu prerežu vrat. Posle tog incidenta Kristić je prebačen u Poljsku, gde do sada nije imao problema. Plavšićevu su u zatvoru u Švedskoj takođe maltretirale muslimanske zatvorenice, svašta joj gestikulirajući i uzvikujući "Alahu ekbar". Dok je jednom od njih bežala, pala je i slomila ruku.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

blbl

21.03.2016 06:32

Hahahaha Ovi nasi bi da ih maze u zatvorima. I sada mi posle ovog clanka treba da zalimo zlocince jer jadni brisu podove u zatvorima. Svasta ce covek procitati.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

21.03.2016 08:54

ХАШКЕ Мученике СРБија треба да тражи да казну затвора издржавају У својој земљи а не туђој. Овој је иживљавање над осуђеницима који такође имају по међународном договору своја загарантована људска права која су њима сада ускраћена на срамоту земље домаћина! Из распореда земаља у које су ХАШКИ МУЧЕНИЦИ послати на издржавање казне јасно се виде дупли стандарди самог Суда у Хагу. Они осуђеници који су сарађивали током истраге са судом У Хагу добили су земље за издржавање казне које воде хуману политику према осуђеницима а други се добили земље од којих је и Бог и ђаво давно руке диго. Сматрамо да ХАШКИ ОСУЂЕНИЦИ У свим земљама требају да имају исти третман а не да се он разликује од земље до земље!

Name

dps

21.03.2016 06:32

Pa zar ga braca u Estoniji ne drze ko malo vode na dlanu. Zasluzio je covjek.

ODGOVORITE
Name

Srbin

21.03.2016 08:25

Glup si kada ne znaš ni koja je većinska vjera u Estoniji,ali to od islamskog zaostalog mozga ne iznenađuje,važno je da znaš gdje je Meka ili možda Zagreb.

Name

Baja

21.03.2016 06:41

Vidite sto imaju lijepe brojeve na dresovima

ODGOVORITE
Name

Sklmlhlm

21.03.2016 06:43

Šta ste očekivali da se osječaju kao u hotelima visoke A katregorije. Oni su ratni zločinci, crno na bijelo, 1/1,i nisu zaslužili ništa bolje.A sad če im se pridružiti i njihov predsjednik na doživotnoj robiji Radovan Karadžić

ODGOVORITE
Name

Iskreno

21.03.2016 06:52

U onakvim kakvim su zasluzili

ODGOVORITE
Name

mf

21.03.2016 07:01

Najzalosnije sto im niko ne moze pomoci jedino Vatikan, ali oni ne pomazu Srbe nego pomazu Ustase.

ODGOVORITE
Name

ja

21.03.2016 07:08

Žive mnogo bolje nego i jedna prosjerčna porodica sa decom za u ime koje su se borili i bogatili.

ODGOVORITE
Name

Mostarac

21.03.2016 07:17

Ceo svet razume srbski, osim Estonaca.

ODGOVORITE
Name

cc

21.03.2016 07:44

Lazi,lazi i samo lazi.

ODGOVORITE
Name

Holland

21.03.2016 07:47

Trebali su razmisljat pametnije 24 godine unucad..sad bi bili kuci i uzivali bi..sad nek sjede

ODGOVORITE
Name

Mrzim Bosnu

21.03.2016 08:26

Jeste pa da se poturče ili poustaše kao i ti.

Name

Za mrzim bosnu

21.03.2016 08:55

Pa vi nista drugo i ne znate govorit sem poturce i poustase.. Pojma mi ti nemas..

Name

Md

21.03.2016 07:51

Estonci su fašistička gamad kao i švabe nisu oni nama oprostili što im pobismo djedove i očeve 41-45,

ODGOVORITE
Name

vuk

21.03.2016 07:53

Trebali i su ih namjestiti kod Dodika za savjetnike...

ODGOVORITE
Name

nikada više zajedno

21.03.2016 08:34

Zato Srbi pamet u glavu i otjerajte one što sjede na vlasti i u parlamentu u Banja Luci i Beogradu,i recimo već jednom dosta mržnje i ponižavanja Srba,dosta je islamske sekte i ustaške bolesti.

ODGOVORITE