LŠ: Prečka i Huanfran odveli Atletiko dalje nakon penala!

Kalderon se tresao od straha, ali je Narsing u osmoj seriji prečkom pomilovao Atletiko! Jorgandžije odigrale ispod očekivanja, ali su u penal seriji stigle do pobede i plasmana među osam najboljih u Evropi.

Fudbal 15.03.2016 | 23:45
LŠ: Prečka i Huanfran odveli Atletiko dalje nakon penala!

Ko bi rekao da je to tim koji punih devet sezona nije igrao u nokaut fazi Lige šampiona? Ko bi rekao da je to onaj isti PSV koji je pred početak sezone ostao bez dvojice najboljih igrača Memfisa Depaja i Žoržinja Vajnalduma? Poput deteta koje odbija da postupi po naređenjima autoriteta vrtić Filipa Kokua istrčao je na teren Visente Kalderona i moćnom Atletiku, koji poslednjih godina redovno držao lekcije i jednom Realu, kamoli manjim timovima, zadao glavobolju kakvu Čolo Simeone skoro nije iskusio. Ali na kraju, drugu godinu uzastopce, Atletiko je do osam najboljih u Evropi stigao u penal seriji, ovaj puta više nego dramatičnoj - 8:7.

Redom su, naime, pogađali Van Ginekl, Grizman, Gvardado, Gabi, Proper, Koke, Bruma, Njiguez, Moreno, Tores, Lestijen, Himenez, Arijas, Luis pre no što su Lusijanu Narsingu popustila ramena pod pritiskom osme serije. Zazvonila je prečka na golu Jana Oblaka, iskusni velemajstor Huanfran smogao je snage da još koji trenutak zadrži koncetraciju i lansira Atletiko tamo gde mu i jeste mesto, iako to večeras nismo videli.

Jer sve ono što smo videli u regularnih 90, pa i dodatnih 30 minuta u dva produžetka, izgledalo je sasvim drugačije od onoga što smo navikli da gledamo na Visente Kalderonu. Ma koliko Atletiko bio bogatiji klub, ma kolika ova generacija Jorgandžija bila iskusnija od kolega iz Ajndhovena, Madriđani ni u jednom trenutku nisu izgledali kao dominantan tim na terenu.

Nije istina bio ni potčinjen, ali je u pojedinim trenucima izgledao zbunjen. Zbunjen valjda tom inaćenju Holanđana, koji se nikako nisu mirili sa ulogom autsajdera i ispadanjem iz evropske elite, već su prkosno, kao pre nekoliko meseci kada su zagorčali život Mančester junajtedu, rešili da daju sve od sebe, pa kud puklo da puklo.

Puklo je prvo u stativu! Jirgen Lokadija je u 58. minutu poslao sjajnu paralelu sa levog boka, ali je fenomenalni Jan Oblak, koji je prethodno u prvom poluvremenu zaustavio i prvi preteći napad gostiju, uz pomoć stative loptu izbio u polje, da bi u nastavku Filipe Luis izblokirao pokušaj Luka de Jonga.

Bila je to najbolja šansa da PSV postigne gol koji bi Dijega Simeonea možda i prvi put otkako je preuzeo dirigentsku palicu na Kalderona izdvojio kao metu kritika. Od Atletika se očekivalo da se prošeta do četvrtfinala. Ali u poslednjih šest mečeva u nokaut fazi Lige šampiona (Bajer, Real, sada PSV) Atletiko je postigao samo jedan gol. Danas je baš blizu bio samo u 15. minutu kada je, posle akcije Huanfrana i Kokea, Antoan Grizman imao vremena i da primi loptu, ali je sa sedam metara tukao pravo u opreznog Jeruna Zuta (kasnije je probao još jednom, ni tada nije uspeo, ali je sudija Mark Klatenburg prethodno svirao ofsajd).

Na obe strane još nekoliko šansi, ali bez kvalitetnog završnog pasa ili posebno opasnog šuta. Atletiko kao da se previše plašio primljenog gola, koji bi ga stavio u poziciju da mora da postigne dva. Kružio je oko kaznenog prostora rivala, kružio, previše bojažljivo. I umalo mu se to obilo o glavu. Ali onda kada je bilo najteže Čolovi vojnici su ponovo pokazali da je srce ono što ih odvaja od drugih.

ATLETIKO MADRID - PSV AJNDHOVEN 8:7 (0:0, 0:0, 0:0)

Atletiko (4-4-2): Oblak - Huanfran, Himenez, Godin (od 89’ Ernandez), Felipe Luis - Fernandez (od 56’ F. Tores), Gabi, Koke, Njiguez - Karasko (od 75’ Kraneviter),Grizman;

PSV (3-5-2): Zut - Bruma, Isimat-Mirin, Moreno - Arijas, Proper, Kvardado, Van Ginkel, Viljems (od 75’ Brenet - De Jong (od 118’ Narsing), Lokadija (od 87’ Lestijen).

REZULTATI OSMINE FINALA:

MANČESTER SITI – Dinamo Kijev 0:0, prvi meč 3:1

Atletiko Madrid – PSV Ajndhoven 0:0, penalima 8:7, prvi meč 0:0

U sredu (20.45):

Barselona – Arsenal, prvi meč 2:0
Bajern Minhen – Juventus, prvi meč 2:2

Odigrano prošle nedelje:

VOLFSBURG – Gent 1:0, prvi meč 3:2
REAL MADRID – Roma 2:0, prvi meč 2:0
Zenit – BENFIKA 1:2, prvi meč 0:1
Čelsi – PARI SEN ŽERMEN 1:2, prvi meč 1:2

Komentari / 0

Ostavite komentar