Imovina Šećerane "teška" 24 miliona

Ukupna vrijednost imovine bijeljinske Fabrike šećera u stečaju, koja čini masu stečajnog dužnika, iznosi 23,9 miliona KM, navedeno je u izvještaju o ekonomskom stanju stečajnog dužnika i uzrocima tog stanja, koji je pripremio stečajni upravnik Lazo Đurđević.

Republika Srpska 14.03.2016 | 08:38
Imovina Šećerane "teška" 24 miliona

Skupština povjerilaca Šećerane će se o ovom izvještaju izjasniti na ročištu zakazanom za 4. maj.

Građevinski objekti procijenjeni su na 10,3 miliona KM, osnovna sredstva na 10,98 miliona, zemljište na 1,87 miliona KM, a dok su rezervni dijelovi, alat i inventar, centralni magacin, sirovine, potrošni materijal, magacin goriva i hemikalija, gotovi proizvodi n i rezervni dijelovi u magacinu tehničke pripreme procijenjeni na oko 800.000 KM.

Što se tiče potraživanja, stečajni upravnik je priznao potraživanja povjerilaca u iznosu od 12,5 miliona KM, dok se o tri značajnija potraživanja na ročištu koje je juče održano nije izjasnio.

Poreska uprava Republike Srpske – Područni centar Bijeljina, koja je i pokrenula stečaj u Šećerani zbog potraživanja od 1,9 miliona KM, ima upisanu hipoteku na dio imovine Šećerane, što znači da je prijavljena kao razlučni povjerilac u stečajnom postupku.

U pregledu obaveza stečajnog dužnika koje su evidentirane u poslovnim knjigama navedeno je da Poreska uprava potražuje 2,7 miliona KM.

U pregledu obaveza navedeno je i potraživanje banjalučkog „Agrokopa“ u iznosu od 6,7 miliona KM, koje je predmet spora u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, a među značajnijim potraživanjima o kojima se stečajni upravnik još uvijek nije izjasnio je i potraživanje „Elektrodistribucije“ Bijeljina za isporučenu struju Šećerani u iznosu od 1,1 miliona KM.

S obzirom na to da je stečajni upravnik već priznao potraživanja povjerilaca u iznosu od 12,5 miliona KM, na narednom ročištu će biti u prilici da se izjasni i o novim potraživanjima povjerilaca teškim nekoliko miliona maraka.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Cezar

14.03.2016 09:38

Milijarde su opljackane, fabrike razvaljene, nije ostao ni kamen na kamenu. Mogu se bagrovi docepati svega ali skolovani ljudi nece raditi za taj ljudski otpad. To cega su se docepali nece ostati u njihovim rukama. Nema sanse.

ODGOVORITE
Name

Uh

14.03.2016 10:07

Kupice je Nikola Spiric preko Kaje jer on voli secer a i razumije se u njega

ODGOVORITE
Name

Pih

14.03.2016 10:49

Ja sam veca budala , sto citam ove gluposti. Kradu nas , varaju , tlace....i sta da radimo sad ? Ako , odem u park recice da imam svoju firmu , ako nemam firmu , recice da sam izdajnik i da zelim leba na drzavnim jaslama. Recite sta da radim ili radimo ?

ODGOVORITE