PL BiH: Radnikova ''nula'', Borac slavio, kiks Zrinjskog i Sarajeva, trijumf Slobode!

Borac savladao Drinu 3:0 i stigao do važnih bodova u borbi za opstanak. Čelik i Zrinjski podijelili bodove u derbiju 21. kola Premijer lige BiH. Sloboda gubila na poluvrmenu u Vitezu, ali u drugom poluvremenu stigla do pobjede 3:1 kojom se učvrstila na vrhu. Široki ubjedljiv u Mostaru, “nula” u Bijeljini.

Fudbal 12.03.2016 | 21:20
PL BiH: Radnikova ''nula'', Borac slavio, kiks Zrinjskog i Sarajeva, trijumf Slobode!

Banjalučki Borac konačno je pobijedio!

Poslije katastrofalnog početka sezone zbog kojeg je došao u zonu ispadanja, Borac ima težak zadatak u proljećnoj polusezoni, a to je da pobjedama izbori opstanak.

Poslije dva neuspjeha, Borac je u subotu protiv Drine konačno stigao do pobjede, i to ubjedljive - 3:0!

Poslije tačno 300 minuta igre ovog proljeća bez postignutog gla fudbaleri borca su konačno zatresli mrežu, a učinio je to toni Jović u 30. minutu meča protiv Drine.

Mladi napadač obradovao je malobrojne navijače na Gradskom stadionu u Banjaluci, a nakon što je Milosavljev u 42. minutu povisio na 2:0 Borac je mogao mirno i sa mnogo samopouzdanja na odmor.

Stanje na terenu nije se mijenjalo u nastavku, Borac je bio konkretniji, a sve dileme riješio je Marjanović u 70. minutu pogotkom za konačnih 3:0.

Borac je tako stigao do važnih bodova u borbi za opstanak, koji će mnogo značiti i za samopouzdanje igrača, ali će sigurno i popraviti raspoloženje domaće publike koja je u Banjaluci ove sezone gledala blijede partije i često poraze svog tima.

Ovo je tek peta pobjeda Borca u 11 utakmica na Gradskom stadionu u Banjaluci, a te loše igre kod kuće gurnule su crveno-plave u poziciju u kojoj se sada nalazi.

Borac je sada pet bodova od zone spasa, ali ova pobjeda neće gotovo ništa da znači ukoliko se Borac u narednoj utakmici vrati u lošu formu i sigurno je da će zadatak trenera Borčeta Sredojevića biti da drži igrače maksimalno koncentrisane u narednom periodu.

I Čelik i Zrinjski imali su vođstvo na meču igranom u Zenici, ali je na kraju on završen remijem 2:2, koji je možda i najpravedniji ishod.


Remi ipak više odgovara domaćoj ekipi, jer Zrinjski nije uspio da zadrži korak sa liderom, tuzlanskom Slobodom i sada zaostaje tri boda.

Na početku utakmice istakli su se golmani. Prvo je Adilović odbranio pokušaj Todorović, da bi nešto kasnije Vasilj odbranio pokušaj Selimovića.

Priliku za gol imao je i Mešanović, a onda su domaći došli do vođstva. Dedić je u 25. Minutu dobro pratio akciju i poslije odbrane Vasilja poslao loptu u mrežu za vođstvo Čelika.

Prije odmora dve dobre prilike, po jedna na obje strane. Arežina je mogao da zabije za Zrinjski, ali je lopta otišla tik pored gola, dok je na drugoj strani Salčinović šutirao preko gola.

Na startu drugog poluvremena Filipović je pogodio prečku, da bi u 53. minutu „plemići“ stigli do izjednačenja. Novopečeni reprezentattivac Danijel Graovac pogodio je glavom poslije kornera koji je izveo Arežina.

U 82. minutu u šesnaestercu domaćih pada Arežina, a sudija Jakupović je pokazao, možda i malo prestrogo na bijelu tačku. Uslijedili su burni protesti domaćih fudbalera, ali naravno promjene odluke nije bilo.

Pogodak za veliki preokret Zrinjskog postigao je Mešanović, koji se iz poštovanja prema bivšem klubu nije radovao pogotku.

Svoj bijes igrači Čelika iskalili su na najbolji mogući način – pogotkom.

Samo tri minute poslije gola Zrinjskog Džidić je odlično izveo slobodan udarac i matirao pomalo nesigurnog Vasilja za veliko oduševljenje na stadionu Bilino polje.

Probudila se i domaća publika, međutim, Čelik nije uspio da eventualno da dođe do tri boda, kao ni Zrinjski, koji je u samom finišu imao dobru priliku preko Zakarića.

Lider na tabeli Premijer lige BiH, tuzlanska Sloboda upisala je pobjedu i u 21. kolu. Drugu pobjedu zaredom ekipa Husrefa Musemića upisala je na gostovanju u Vitezu, iako istoimeni protivnik nije bio nimalo lak plijen.

Naprotiv, domaći fudbaleri su poslije prvih 45 minuta vodili 1:0 autogolom Kostića, međutim drugo poluvrijeme potpuno je pripalo Slobodi.

Novi autogol na ovoj utakmici viđen je u 65. minute kada je Novak poslije gužve u šesnaestercu poslao loptu u svoju mrežu za izjednačenje.

Sloboda je poslije toga krenula po sva tri boda, a osam minut aprije kraja Oradgić donosi veliki preokret – 2:1. U sudijskoj nadoknadi Zeba je “ovjerio” pobjedu kojom je Sloboda bar nakratko pobjegla Zrinjskom na četiri boda prednosti, do završetka utakmice “plemića” sa Čelikom.

Široki Brijeg je iskoristio kiks Sarajeva i izjednačio se sa njim i radnikom na trećoj poziciji sa 39 osvojenih bodova.

Širokobriježani su lako i efikasno riješili gostovanje kod “fenjeraša” Veleža, već na poluvremenu je bilo 2:0, a Ivanković je stavio tačku na sedam minuta prije kraja.

Radnik i Olimpik remizirali su u Bijeljini u utakmici na nekoliko prilika, ali ne i gol.

Domaćin je bio bolji u prvom poluvremenu, ali nije bio dovoljno konkretan pred golom Bandovića, pa se možda izdvaja samo prilika Srećkovića.

Olimpik je u nastavku preuzeo inicijativu, imao i par dobrih prilika, međutim nije uspio da savlada Avdukića.

Najbolju priliku za to imao je Brković u 60. minute kada je sam izašao pred Avdukića ali je šutirao nekoliko centimetara pored desne stative.

Lijep gest Bijeljinaca viđen je pred ovaj meč kada su transparentom zahvalili fudbaleru Barselone Ivanu Rakitiću na kupovini novog semafora za Radnik.

Fudbaleri Rudara vodili su prvih 45 minuta protiv šampiona Bosne i Hercegovine, ali je ekipa Sarajeva početkom nastavka stigla do izjednačenja i jednog boda u Prijedoru - 1:1 (1:0).

Remi na Gradskom stadionu u Prijedoru između domaćina, koji se grčevito bori za opstanak i aktuelnog šampiona Bosne i Hercegovine.

Prvo poluvrijeme na prijedorskom Gradskom stadionu obilježila su dva penala, po jedan na obje strane.

Najprije je bordo klub u 40. minutu imao priliku sa "kreča" da osigura prednost gostima, ali je Dalibor Kozić odbranio kazneni udarac Harisu Duljeviću.

Samo dva minuta kasnije, arbitar iz Banovića Elvis Mujić je pokazao na "bijelu tačku" nakon što je Denis Kramar igrao rukom u svom šesnaestercu.

Siguran realizator bio je Bojan Burazor za vođstvo Rudara od 1:0.

Trener koševskog tima Miodrag Ješić je u nastavku meča na klupi ostavio Denija Simeunovića a u igru uveo Leona Benku, koji se treneru iz Srbije odužio pogotkom već poslije dva minuta na terenu.

Mogao je hrvatski centarfor Benko da gostima sa "Koševa" osigura pobjedu u 83. minutu, savladan je bio i Kozić, ali je saveznik Prijedorčana bila stativa.

Imali su i domaći igrači šansu da osvoje kompletan plijen i to u sudijskoj nadoknadi, ali je udarac Petra Kunića bio za malo neprecizan.

REZULTATI 21. KOLA

Subota

Rudar Prijedor - Sarajevo 1:1 (1:0)
/Burazor - 42 pen - Benko 47/

Vitez - Sloboda 1:3
/Kostić autogol 25 – Novak 65 autogol, Oradgić 82, Zeba 90+1/

Radnik - Olimpik 0:0

Velež - Široki Brijeg 0:3
/Sesar 29, Krstanović 38 pen, Ivanković 83/

Čelik - Zrinjski 2:2 (1:0)

/Dedić 25, Džidić 85 – Graovac 50, Mešanović 82 penal)

Borac - Drina 3:0 (2:0)

/Jović 30. Milosavljev 42, Marjanović 70/

Nedjelja (15 h):

Slavija - Travnik
Željezničar - Mladost

TABELA: Sloboda 47, Zrinjski 44, Sarajevo 39, Široki Brijeg 39, Radnik 39, Željezničar (-1) 34, Čelik 30, Slavija (-1) 29, Vitez 27, Mladost (-1) 27, Olimpik 23, Borac 22, Travnik (-1) 19, Rudar Prijedor 18, Drina 13, Velež 8.

Komentari / 0

Ostavite komentar