Borislav Radovanović: O FAŠIZMU

U svojim tekstovima često govorim o britansko-američkom fašizmu, kao izvorištu ovog ni do danas prevaziđenog zločinačkog fenomena.

Srbija 12.03.2016 | 12:56
Borislav Radovanović: O FAŠIZMU

Proučavajući totalitarne režime XX vijeka pronašao sam podatke o postojanju “Projekta Hitler”, kakvi ukazuju da britanska i američka administracija davne 1922. godine započinju stvaranje i instrumentalizovanje nacističkog pokreta u cilju proizvođenja svjetskog rata.

Onima koji o ovom “projektu” žele saznati više toplo preporučujem knjigu poznatog američkog istraživača Vilijama Engdala, naslova “Stoljeće rata – Anglo-američka naftna politika i novi svjetski poredak” (e-izdanje vidi na: https://dragotadic.net/dodaci/knjige/stoljece_rata.pdf ).

Da bih “dočarao” fenomen o kom govorim predstaviću čitaocima video iz 1933. na kom se vidi kako britanska kraljica Elizabeta II, tada uzrasta 6-7 godina, uči nacističko salutiranje. Tome je uče majka (kraljica) i ujak Edvard VII. Inače, Edvard je poznat kao gorljivi simpatizer nacističkih ideja, ali i po sastancima sa Hitlerom lično.

Nadalje, podsjetiću na vrlo indikativan događaj iz 1935. godine, a tiče se fudbalske utakmice između engleske i njemačke reprezentacije na Vajt Hart Lane stadionu.  Nakon što je njemačka reprezentacija izvela nacistički pozdrav cijeli stadion otpozdravlja identičnim salutiranjem.

Nakolicinu prisutnih, koji nisu salutirali,  britanske novine proglasile su “židovskim smutljivcima.”Tri godine kasnije, tačnije 1938. godine u Njemačkoj, pred čak 105 hiljada gledalaca, odigrava se uzvratni susret. Engleska reprezentacija (u bijelim dresovima) na zahtjev vlade prisutne su pozdravili nacističkim salutiranjem.

Zanimljivo je da tada najbolji britanski fudbaler Sten Culis odbija ovakav zahtjev vlade i biva suspendovan.Na kraju ističem kako ovim tekstom započinjem svojevrsnu kampanju suprotstavljanja našeg pristupanja zločinačko-fašistikim savezima poput NATO-pakta.

Po svemu sudeći političke kvazielite Srbije i Srpske žele nas integrisati u ovaj vojni savez i tome se treba oštro oduprijeti. No, to podrazumijeva razvoj kolektivne svijesti i znanja o zlikovačkim organizacijama sa kakvim bi trebali paktirati.

U narednim tekstovima objaviću  brojne javnosti nepoznate dokumente  iz kakvih se nedvosmisleno vidi kako su Sjedinjene Američke Države i NATO pripremali i izveli monstruozni projekat razbijanja Jugoslavije.

Autor: Borislav Radovanović

Komentari / 0

Ostavite komentar