Lavrov o Šarapovoj: Vodi se kampanja protiv Rusije!

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da lek zbog koga je teniserka Marija Šarapova suspendovana nikad nije ni trebalo da bude zabranjivan. Lavrov je ocenio da je odluka "vrlo čudna", što je slično mišljenje koje je izneo i izumitelj leka.

Tenis 12.03.2016 | 09:40
Lavrov o Šarapovoj: Vodi se kampanja protiv Rusije!

"Poslednjih dana smo stalno slušali komentare specijalista, uključujući i izumitelja supstance. Oni jasno i profesionalno objašnjavaju da to uopšte nije doping, već normalan metod podrške telu i njegovim osnovnim funkcijama", rekao je Lavrov za rusku televiziju Ren.

Šarapova je u ponedeljak priznala da je na Otvorenom prvenstvu Australije bila pozitivna na meldonijum, lek koji poboljšava cirkulaciju i koji se ranije koristio da poboljša izdržljivost sovjetskih vojnika.

Taj lek je od 1. januara zabranjen u sportu, a Svetska antidoping agencija objavila je da je to učinjeno zato što postoje dokazi da meldonijum poboljšava kapacitete sportista i da je njegovo korišćenje rasprostranjeno.

Lavrov je, međutim, zatražio da WADA iznese još dokaza da meldonijum poboljšava performanse sportista i nagovestio da to možda ima veze sa sovjetskim poreklom leka.

"Skorašnja situacija nas navodi na mnoga pitanja zbog naleta suspenzija i optužbi koji su upereni na naše vodeće i velike sportiste", rekao je Lavrov.

U sredu je u britanskom Žurnalu sportske medicine objavljeno istraživanje u kome se navodi da je prošle godine na Evropskim igrama u Bakuu do 490 sportista koristilo meldonijum, koji tada nije bio zabranjen.

Ove godine su pozitivni na meldonijum bili Šarapova i nekoliko ruskih sportista, ali i švedska atletičarka Abeba Aregavi i gruzijski rvač Davit Modzmanašvili, osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu.

Ruska biatlonska unija saopštila je danas da je na meldonijum bio pozitivan i Eduard Latipov, koji je lek koristio prošlog meseca. On je treći biatlonac koji je bio pozitivan na ovaj lek, nakon Olge Abramove i Artjoma Tiščenka iz Ukrajine.

Međunarodna biatlonska unija suspendovala je sve troje.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

12.03.2016 10:31

Ako je istina treba je kazniti mada mislim da je 90 pošto američkih atletičara dopirano

ODGOVORITE