Srbija: Žandarmerija pomaže ugroženima

Pripadnici sva četiri odreda Žandarmerije - u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu i ronilačke jedinice angažovane su u poplavljenim područjima, kako bi pružili pomoć ugroženom stanovništvu i u stalnom su kontaktu sa kriznim štabovima, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Srbija 10.03.2016 | 18:20
Srbija: Žandarmerija pomaže ugroženima

Žandarmerija je, kako se navodi, angažovana svih 365 dana u godini, a ovih dana se u trci sa vremenom i opasnostima uključila na pružanju pomoći stanovništvu u poplavama, stvarajući uslove da se gradjani vrate u svoje domove.

Angažovani su ili se nalaze u stalnoj pripravnosti i svi pripadnici Ronilačke jedinice, imajući u vidu da su oni jedini stručno osposobljeni za zadatke spasavanja na vodi i iz vode i da raspolažu odgovarajućom opremom za tu vrstu angažovanja.

U sedištima svih jedinica uvedena su aktivna dežurstva kako bi policijski službenici u svakom trenutku mogli da krenu u izvršenje bilo kog zadatka. Na raspolaganje su stavljeni svi kapaciteti Žandarmerije: kamioni, autobusi, džipovi „defenderi“, sanitetska vozila i gumeni čamci, dodaje MUP.

Kako se navodi u saopštenju, preko 120 pripadnika Odreda Žandarmerije u Kraljevu od juče, bez pauze, ojačavalo je bedem i branilo naselje Grdica kod Kraljeva od novih poplavnih talasa, pratilo vodostaj i bezbednosno pokrivalo ceo teren.

Deo Odreda angažovan je i na izgradnji zaštitnog bedema na reci Čemernica u mestu Konjevići, kod Čačka, na punjenju džakova peskom i izgradnji zaštitnog bedema na reci Moravi u blizini manastira Vavedenje.

Na ovoj lokaciji trenutno je angažovano 57 policijskih službenika sa tri čamca.

Odred Žandarmerije u Nišu je angažovan na izvidjanju i obilasku teritorije opština Svilajnac, Ćuprija, Despotovac i Jagodina, jer postoji mogućnost izlivanja reke Morave.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar