Kako da glasaju državljani Srbije sa boravištem u BiH?

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji biće odžani 24. aprila ove godine i na njima će pravo glasa imati i državljani Srbije sa boravištem u BiH. Međutim, da bi ostvarili to pravo, moraju popuniti neophodne zahtjeve do 2. aprila.

Srbija 10.03.2016 | 15:40
Kako da glasaju državljani Srbije sa boravištem u BiH?

"Državljani Srbije sa boravištem u BiH moraju provjeriti da li su upisani u jedinstveni birački spisak Srbije. To se radi preko veb-adrese Izborne komisije Srbije koja sa nalazi i na sajtu ambasade u BiH.

Provjera se vrši ukucavanjem jedinstvenog matičnog broja. Ako niste upisani u birački spisak treba da popunite obrazac, zahtjev za upis u birački spisak i pošaljete ga u ambasadu", objašnjava ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukičević.

Obrazac se može skinuti sa sajta ambasade i nakon popunjavanja poslati elektronskom poštom. Svi državljani Srbije sa boravištem u BiH, osim upisa u birački spisak moraju popuniti i zahtjev za glasanje u inostranstvu. Bez tog zahtjeva neće moći ostvariti biračko pravo.

"Rok za predaju tih zahtjeva je 2. april ove godine. To se do tada mora završiti, jer se nakon toga zaključuje jedinstveni birački spisak i cijeli taj proces", kaže ambasador Vukičević.

Na dan vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, 24.aprila ove godine, državljani Srbije sa boravištem u BiH moći će da glasaju na tri biračka mjesta, Ambasadi Srbije u Sarajevu, te u konzulatima u Banjaluci i Mostaru.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

OO7

10.03.2016 15:46

Najviše je glasača u Sarajevu i Mostaru.

ODGOVORITE
Name

re 007

10.03.2016 15:59

Daj nam još podatak u brojkama pa da ti vjerujemo.

Name

OO7

10.03.2016 16:09

Kada muslimani prihvate popis 2013,sve će ti se kazati.

ODGOVORITE