Broj radnika institucija konstantno raste!

Dok ekonomski stručnjaci upozoravaju kako razgranati birokratski sistem BiH predstavlja ozbiljnu prijetnju bh. ekonomiji, administracija u BiH nastavlja da raste. Ni građani, a ni nosioci vlasti nisu zadovoljni efikasnošću javne uprave tako da se postavlja pitanje kome trebaju silni administrativni radnici, za čije dobro rade i za obavljanje kojih poslova ih plaćaju stanovnici BiH.

Bosna i Hercegovina 10.03.2016 | 08:33
Broj radnika institucija konstantno raste!

Međunarodne diplomate odavno upozoravaju domaće političare kako bh. administracija troši previše te da se moraju upustiti u rezanje javne potrošnje i rješavanje problema glomazne birokratije.

BiH porezima, doprinosima, naknadama i sličnim vrstama prihoda često ne prikupi dovoljno sredstava da bi podmirila sve potrebe javne potrošnje. Manjak sredstava i bujanje javne potrošnje dovode do prekomjernog zaduživanja, usporavanja razvoja i smetnji u funkcionisanju ekonomskog poretka.

Dok analitičari upozoravaju kako je javna potrošnja izmakla kontroli i kako su zbog toga mogući makroekonomski poremećaji, BiH nastavlja gomilati administraciju. Ekonomisti često ističu i kako se javna potrošnja koristi kao sredstvo za kupovanje socijalnog mira.

Iz Agencije za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine potvrđeno je kako je samo u organima državne službe čiji je osnivač Federacija BiH zaposleno 2.039 državnih službenika. Oni dodaju da u ovu brojku nisu uračunati radnici u firmama čiji je osnivač FBiH i druge federalne institucije kao ni radnici koji su angažovani na osnovu ugovora na određeno vrijeme i ugovora o djelu.

Posebno zabrinjavajući jeste podataka da niko u cijeloj BiH nema integralne podatke o tome čime se konkretno bave ljudi čije se plate isplaćuju iz budžeta. Takođe, ne postoji ni jedinstveni registar iz kojeg bi se mogli izvući podaci o stepenu obrazovanja radnika u organima državne službe na nivo države ili entiteta.

Apsurdno, domaći političari iako snose direktnu odgovornost za rast administracije, pod pritiskom međunarodnih diplomata konstantno upozoravaju kako je institucijama potrebna modernija, kompetentnija, efiksanija, fleksibilnija i odgovornija javna uprava. Preciznije, bh. administracijom nisu zadovoljni ni nosioci vlasti isto kao ni građani koji plaćaju razgranatu birokratiju. Ipak, podaci pokazuju kako nefunkcionalni aparat iz godine u godinu sve više raste.

Tome najbolje svjedoče posljednji podaci Savjeta ministara BiH koji govore da je samo u institucijama BiH zaposleno ukupno 22.412 osoba. Od toga, putem jedinstvenog računa trezora, isplaćuju se 9725 plata pripadnicima Oružanih snaga BiH i 12.687 plata radnicima bh. institucija.

Podsjećamo da je Ministarstvo pravde BiH još 2013. godine formiralo komisiju koja je trebala da preispita ogromni birokratski aparat jer je broj zaposlenih u 75 institucija sa nivoa BiH premašio 22.000 ljudi.

Na drugoj strani, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u decembru 2015. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 715.425. Od toga, 24.451 osoba zaposlena je u državnoj upravi na nivou BiH ili Federacije BiH, a posebno porazna je činjenica što je taj broj mnogo veći s obzirom na to da nadležne agencije za državnu službu nemaju precizne podatke o broju zaposlenih i što u ovaj broj ne ulaze radnici kantona u FBiH kao ni radnici u institucijama Republike Srpske i Brčko distrikta.

Ogromni birokratski aparat u BiH nosi epitet najglomaznijeg u Evropi, a izvjesno je da iz godine u godinu ne dolazi do smanjenja broja zaposlenih u njemu. 

Enormno visoke plate državnih radnika razlog su zašto građani BiH idealnim poslodavcem smatraju državu. Takva percepcija tržišta rada pravi ozbiljne distorzije u funkcionisanju tržišne ekonomije u BiH koja je generalno utemljena na privatnom sektoru.

Blizu 64 posto domaćeg bruto proizvoda godišnje se troši na finansiranje glomaznog javnog sektora koji se sastoji od jedne državne, dvije entiteske i deset kantonalnih vlada od kojih svaka ima svoje organe zakonodavne vlasti, odnosno parlamente i skupštine.

Izvor: Klix.ba/BN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Петар

10.03.2016 09:33

Треба намјестити климоглавце, послушнике и ухљебе власти на нивоу БИХ. О њиховим квалитетима да и не говоримо.

ODGOVORITE
Name

OO7

10.03.2016 10:14

Pa ovu cifru zaposlenu u administraciji nema ni EU u Briselu.

ODGOVORITE
Name

Apsurd

10.03.2016 11:19

Premasili prosjek EU sa glodarima a po standardu zivota ,privredi trebali bi 10 puta manje administracije nego u EU.

ODGOVORITE
Name

Jaaaa

11.03.2016 13:17

Da neko hoće, to se lako riješi. Skinite plate u državnom sektoru ta 30-50%, tj dovedite ih u nivo sa platama u privredi i sami će da odlaze.

ODGOVORITE