Todorić: Džikić je igračima vratio vjeru!

Sportski direktor Partizana podvukao je crtu ispod turbulentnih šest meseci: "S obzirom na okolnosti, bolje nije moglo".

Košarka 10.03.2016 | 19:00
Todorić: Džikić je igračima vratio vjeru!

Od nesrećnog poraza u Valjevu na startu ABA lige 2015/16, do poraza nakon četiri produžetka u Ljubljani, koji, kasnije se ispostavilo, nije uticao na konačan plasman košarkaša Partizana.

Crno-beli su ostvarili skor 12-14 i osvojili peto mesto, što je početkom januara, kada su delili "fenjer" sa Igokeom i Sutjeskom (6-12), bio objektivno najveći domet.

Četvrtoplasirana Mega je osam kola pre kraja imala šest pobeda više i bila praktično nedostižna...

Sportski direktor Partizana Dragan Todorić smatra da je upravo meč protiv Mege u Pioniru (78:85), tri kola ranije, bio prekretnica sezone.

"U prvom delu sezone smo četiri ili pet utakmica izgubili na 'jednu loptu', Džons je došao tek u osmom kolu i očekivali smo da ćemo u drugom delu igrati bolje, možda i napasti četvrto mesto. Počeli smo pobedom nad Metalcem, a onda je došla utakmica koja je odlučivala da li ćemo biti u krugu kandidata za opstanak ili krenuti ka vrhu. Protiv Mege smo 27 minuta igrali odlično, vodili 18 razlike, a onda je usledio strmoglav pad i izgubili smo", prisetio se Todorić u razgovoru za "Sportski žurnal".

On kaže da je tako izgubljen meč uticao da dođe do "kratkog spoja" između igrača i tadašnjeg trenera Petra Božića.

"Vezali smo još tri poraza i nešto je moralo da se menja. Odlučili smo se na nepopularan potez, promenu trenera, a Aleksandar Džikić je, na sreću, prihvatio da preuzme tim. U situaciji u kojoj smo bili, malo trenera bi to učinilo. U Partizanu sam više od 40 godina, teže nikad nije bilo".

Partizan je pod vođstvom nekadašnjeg pomoćnika Duška Vujoševića, potom šefa struke Olimpije, Lijetuvos Ritasa i Krke, postao ozbiljan tim, što potvrđuju dve pobede nad Crvenom zvezdom i jedna nad Cedevitom.

"Džikić je uspeo momcima da vrati veru. Posle samo dva-tri dana, to više nisu bili isti igrači. Od tima koji se borio za opstanak, uspeli smo da završimo ABA ligu na petom mestu. S obzirom na okolnosti, nije moglo bolje. I Kup Koraća smo odigrali izvanredno, bili blizu trofeja kome se niko nije nadao na početku sezone".

"USKORO 'TRAMVAJ LIGA'"

Crno-bele do kraja sezone čeka još domaća Superliga, za koju se ne zna kada će početi, a naslućuje se da će silom prilika (Zvezda i Mega u plej-ofu ABA lige, Zvezda u Top 16 fazi Evrolige sa tendencijom da uđe u četvrtfinale, olimpijski kvalifikacioni turnir) biti drugačija nego prethodnih sezona.

"Verovatno će biti 'tramvaj liga', igraće se u dvadesetak dana, u dve grupe po četiri tima. Imaće značaj samo za one koji se bore da uđu u ABA ligu, a prvaku će samo na memorandumu pisati da ima titulu više. Sada je moralo ovako, ali neka bude za nauk", istakao je Dragan Todorić u intervjuu za "Žurnal".

Komentari / 0

Ostavite komentar