Novi Pazar: Pao most, evakuisano 100 ljudi!

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović izjavio je da je situacija u Novom Pazaru alarmantna i da je u jednom delu grada evakuisano 100 stanovnika zbog poplava, a da u pojedinim delovima grada nema struje.

Srbija 07.03.2016 | 22:57
Novi Pazar: Pao most, evakuisano 100 ljudi!

On je rekao da se očekuje pomoć vojske Srbije ali i drugih institucija. Prema njegovim rečima Novi Pazar ima problema sa bujičnim poplavama, što se i sada potvrdilo.

 

"Zaista je teška situacija, svi su na terenu, od jutros su sva javna preduzeća sa kompletnom mehanizacijom kao i privatna preduzeća sa mehanizacijom na terenu.

Očekujem pomoć Vojske Srbije sa ljudstvom i teškom mehanizacijom. Veliki deo grada nema ni struje" rekao je on.

Mahmutović je kazao da se ruše divlji mostovi koji su postavljani uz reke a koji prave veliki problem .

"Više od sto ljudi je u ovom trenutku evakuisano i oni se nalaze u Skupštinskoj sali a ako bude trebalo spremili smo i spotsko sajamsku ustanovu Pendik da otvorimo za smeštaj".

Gradonačelnik je rekao da danas druge smene u školama neće biti a da deca koja su trenutno u školama treba da budu zadržana a da sa njima ostanu i nastavnici. Inače u Novom Pazaru Jošanica je odnela dva mosta jedan u blizini fabrike Ukras i drugi koji se tek izgrađuje kod robne pijace u tom gradu a koji finansira Vlada Srbije.

Izlivanje reka preti i na teritoriji grada Novog Pazara na više mesta, a trenutno su najugroženija mesta oko reke Jošanice, gde voda ugrožava i jedan od montažnih mostova, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović. Voda se izlila i u prigradskom naselju Muru, gde policija reguliše saobraćaj, pa vozilima još može tamo da se prođe, rekao je Hasanović.

On je dodao da je ugroženo i naselje Jusuf potok, gde voda preti da se izlije iz korita. Usled pojave klizišta jedna kuća je srušena u Prijepoljskoj ulici u naselju Šutenovac, naveo je Hasanović.Iz gradske uprave su apelovali na sve koji žele da pomognu u odbrani grada od poplava da se jave Štabu za vanredne situacije.Svi članovi Štaba su od ranog jutra na terenu.

Angažovane su sve mašine javnih preduzeća, kao i mašine svih privatnika u Novom Pazaru i one se šalju na najugroženija područja."Ukoliko kiša nastavi da pada, nećemo biti u stanju sami da se odbranimo", rekao je Hasanović.

Novi Pazar ima tri brane, koje je finansirala Evropska unija, a koje su prilikom poplava 2014. zaustavile nadiranje vode u ovaj grad.Situacija na tim branama je takođe kritična.Kiša u Novom Pazaru neprestano pada već dva dana.

Štab za vanredne situacije Novog Pazara proglasio je danas vanrednu situaciju na teritoriji tog grada, zbog poplave koja je zadesila nekoliko naselja.


Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović rekao je novinarima nakon sednice da je doneto niz mera koje će se od ovog momenta preduzimati.

"Evakuisaćemo stanovništvo iz ugroženih delova grada, da niko ne bi izgubio život u ovoj opasnosti. Kompletna mehanizacija svih javnih i privatnih preduzeća od jutros od sedam časova je na terenu, a dogovoreno je da vatrogasci i vojska takodje budu na terenu", rekao je Mahmutović.

On je rekao da su od jutros postavljeni džakovi sa peskom na kritičnim mestima, a da veliki deo grada nema struju i vodu.

"Deca iz ugroženih naselja koja su u školi, biće zadržana sa nastavnicima, dok se situacija ne smiri. Neće biti druge smene u školama iz ugroženih naselja", rekao je Mahmutović.

Najugroženija naselja su Jaklja, Mur, Šutenovac, Trnava i Banjska petnja. Mahmutović je dodao da se izlila reka Jošanica, prvi put posle velike poplave 1979. godine, i da teče magistralnim putem.

 

"Srušićemo sve mostove koji se nalaze na vodotocima, a koji prave prepreku. Angažovali smo mašine čekićare, koje će uništiti nekoliko betonskih stopa, jer su se pojavile kao prepreka pa preti opasnost od veće poplave u gradu", rekao je Mahmutović.

Izvor: Kurir

 

 

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

zumba

07.03.2016 17:04

Napravili kucu na cesti.

ODGOVORITE
Name

mm

07.03.2016 17:38

Ne ser. !!!

Name

blbl

07.03.2016 17:49

Nisu kuce pravljene na cesti vec cesta je pravljena pored kuca.

Name

lijan

07.03.2016 18:15

Bas je ovaj zumba idiot!Mnogo srece pazarcima!

Name

ABS

07.03.2016 17:39

OCISCEN PESTAN REKA PROSLE GODINE KOD OBRENOVCA SAD DA JE VIDITE NEMA SANSE OD PTPADA I PLASTIKE I NIJE CUDO BOG NAS KAZNJAVA ZA NEMAR PREMA VODI I VODOTOCIMA.

ODGOVORITE
Name

NapreDNO

07.03.2016 18:35

Srbija na vodi...

ODGOVORITE
Name

Jedno

07.03.2016 20:44

Narode, opomena od Gospoda da se okrenemo jedni drugima a ne jedni protiv drugih. Nakotio se grijeh na planeti, okrenimo se jedni drugima bez obzira na ime i pripadnost, jer smo svi jedno za Boga.

ODGOVORITE
Name

samo ti vrti

08.03.2016 07:24

Samo se ti okreći, mi srbi se vrtimo cijeli život ko na ringišpilu, a drugi nas potamaniše.