U Tužilaštvu očekuju da suđenje počne

Iz Tužilaštva BiH danas je saopšteno da je određivanje pritvora Fahrudinu Radončiću dokaz postojanja pravne države i poruka da niko nije iznad zakona, te da očekuju da suđenje počne da bi i građani i javnost tokom postupka mogli vidjeti kvalitet i količinu dokaza kojima Tužilaštvo dokazuje krivicu optuženih u ovom predmetu.

Bosna i Hercegovina 07.03.2016 | 11:56
U Tužilaštvu očekuju da suđenje počne

U saopštenju se navodi da Tužilaštvo BiH postupa prema najvišim pravnim standardima i u skladu sa zakonom.

"Činjenica da će Tužilaštvo u ovom predmetu pozvati 27 svjedoka, četiri vještaka i priložiti više od 160 materijalnih dokaza jasno govori da su potpuno neutemeljene medijske konstrukcije navedenog lista o nekom `montiranom` ili `političkom` procesu", navodi se u sapštenju.

Tužilaštvo BiH smatra neprimjerenim medijske napade i konstrukcije koji dolaze iz lista "Dnevni avaz" koji je, tvrde u ovoj pravosudnoj instituciji, pod direktnim uticajem optuženog u ovom predmetu.

Iz Tužilaštva građanima BiH poručuju da neće popustiti pod bilo kakvim pritiscima.

U saopštenju se dodaje da će i optuženi u ovom predmetu biti procesuirani kao i svi ostali optuženi, bez obzira na politički položaj, materijalno stanje ili bilo koje druge okolnosti, jer su svi građani pred zakonom jednaki.

Radončić je uhapšen 25. januara, prema nalogu Tužilaštva BiH, a 17. februara, odlukom Suda BiH, pušten je iz zatvora u kućni pritvor, uz mjere zabrane napuštanja adrese boravišta, sastajanja sa svim svjedocima koji su već saslušani, kao i približavanje tim svjedocima na udaljenosti manju od 100 metara.

Zamjenik glavnog tužioca i šef Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH Božo Mihajlović podigao je optužnicu protiv Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića koji se terete da su počinili krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, ometanja rada pravosuđa i davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Komentari / 0

Ostavite komentar