EL: Fener iz druge dimenzije poništio Zvezdino savršeno poluvreme!

Fenerbahče na katastrofalnu igru u prvom delu odgovorio gotovo vanserijskim izdanjem u drugih dvadeset minuta, preokrenuo rezultat i rutinski slavio!

Košarka 04.03.2016 | 21:30
EL: Fener iz druge dimenzije poništio Zvezdino savršeno poluvreme!

Istanbul će ove sezone ostati neosvojiv grad za Crvenu zvezdu. Ni četvrti put igrači Dejana Radonjića nisu uspeli da savladaju Fenerbahče u evroligaškom dvoboju, a posle neuspeha protiv Efesa i Darušafake u bosforskoj metropoli, crveno-beli ni drugi put uzastopno nisu uspeli da savladaju skupocenu ekipu Željka Obradovića u njihovom domu. Fenerbahče se mnogo mučio u prvom poluvremenu, a onda je žustrim, odsečnim izdanjem u trećoj četvrtini potpuno slomila rivala i slavila rezultatom 72:65 (14:18, 11:16, 24:6, 23:25).

Ali, ovog puta beogradski sastav imaće možda i najmanje razloga za nezadovoljstvo, pošto je bilo dosta vrlo dobrih elemenata koje će pokušati da implementira u budućnosti, posebno u defanzivnoj fazi. Ipak, kompletna dešavanja iz drugog poluvremena, posebno trećeg kvartala ostaće kao velika opomena vladajućem šampionu Srbije i Jadranske lige. Jer, ekipi kakva je Fenerbahče bilo je dovoljno da u samo deset minuta igre visokog napona minus od devet poena pretvori u veliki plus i praktično već posle trideset minuta „zatvori“ utakmicu, u četvrtini koja je završena rezultatom 24:6, zahvaljujući užarenom Bogdanoviću i nepogrešivim Datomeom!

ipak, Crvena zvezda je iza sebe imala gotovo savršeno poluvreme, u kojem je bar na trenutak izgledalo da je senzacija moguća. Pametno, mirno, strpljivo i organizovano igrali su košarkaši u crvenim dresovima i gotovo savršeno „umrtvili“ Fenerovu brzu igru i potentni napad. Činjenice govore da je domaćin do poluvremena imao izuzetno niske procente, tek 32,5 odsto iz igre, uz čak devet izgubljenih lopti i potpunu konfuziju u obe faze igre. Zvezda je kontrolisala skok igru, držala sve konce u svojim rukama i koristila svaku, pa i najmanju grešku protivnika i samim tim držala se gotovo na dvocifrenoj razlici. Prebogatog takmaca uspela je da svede na svega 25 poena za poluvreme, što je malo kome pošlo za rukom ove sezone i to je ono što je crveno-belima dalo određenu nadu.

Miler i Cirbes bili su zvezde vodilje, dok su Micić, Simonović i Kinzi punili statističke kolone iz drugog plana. Na startu trećeg kvartala sve je krenulo kao u snu, Zvezda je čak stigla do dvocifrene prednosti, ali onda je sistem počeo da se raspada. Bilo je jasno da će igrači Fenera morati da pripreme adekvatan odgovor posle katastrofalnog izdanja u prethodne dve četvrtine, ali usledila je eksplozija koju igrači Crvene zvezde nisu uspeli nikako da zaustave.

Bogdanović je pokrenuo lavinu serijom vrsnih poteza, a onda je glavnu ulogu preuzeo bradati italijanski šuter, koji je pogodio sve što je uputio ka protivničkom košu i napravio potpunu pometnju u Zvezdinim redovima. A onda je odbrambeni bedem domaćina uradio ono što je bez greške činio i u prethodnim okršajima - potpuno je izolovao Cirbesa i Milera, koji su u drugom poluvremenu bili gotovo neprimetni. Nemački centar ubacio je dva koša, a američki krilni centar je bio bez poena i ostao na svega devet ubačenih, posle odlične dve četvrtine.

Kasnije sve što su gosti pokušali završavalo se neuspešno. Jednostavno, Fenerbahče je pokazao svoju moć i dovršio meč bez problema.

Fenerovu listu strelaca predvodio je Datome sa 27 poena (4/6 za tri), te pet skokova, dok je Bogdanović imao 16 poena (4/9 za tri) i sedam uhvaćene lopte i četiri asistencije. Cirbes je imao 11 poena (samo dva u drugom poluvremenu), dok su Kinzi i Simonović imali po 10 koševa.

Kako se ovaj poraz crveno-belih odnosi na njihovu borbu za plasman?

Utakmicom u Istanbulu, okončano je 9. kolo Top 16 faze u Grupi E. Tabela izgleda ovako: Fenerbahče 8-1, Lokomotiva 7-2, PAO 6-3, Zvezda 5-4, Efes 3-6, Darušafaka 3-6, Unikaha 2-7, Cedevita 2-7.

Za Crvenu zvezdu mečevi odluke svakako tek predstoje i jedan od potencijalno odlučujućih zakazan je već za sledeću nedelju, kada će u Kombank areni gostovati Panatinaikos Saše Đorđevića.

Potom će, paralelno sa nastupom u "jadranskom" plej-ofu, Radonjićev sastav putovati na gostovanja Unikahi i Lokomotivi, pre duela sa Darušafakom u Beogradu i Cedevitom u Zagrebu.

Komentari / 0

Ostavite komentar