Analiza: Zvezdin tim od Zvezdine djece - moguće je!

Posle sjajnih iskustava sa "klasom 1996", crveno-beli blindirali najtalentovanije igrače rođene 1997, 1998 i 1999. godine!

Fudbal 06.03.2016 | 20:40
Analiza: Zvezdin tim od Zvezdine djece - moguće je!

Sa generacijom igrača rođenih 1995.godine napravljena je sistemska greška, nemarom je dozvoljeno da ih sunce tuđeg neba ogreje pre nego što je trebalo. Godinu dana mlađi momci predvođeni Markom Grujićem i Vukašinom Jovanovićem su spletom okolnosti gurnuti u vatru, ali su kvalitetom, najblaže rečeno, skinuli Crvenu zvezdu sa finansijskih aparata. Jeste da sada ubiraju plodove rada omladinske škole, jeste da mogu konačno da planiraju, ali čelnici Crvene zvezde moraće organizacionom simultankom da pokušaju da odrade dva vrlo ozbiljna zadatka.

Prvi je dobro poznat svima: do juna će morati da naprave tim kadar da bude konkurentan u kvalifikacijama za Ligu šampiona i drugi, možda još značajniji: da pojavljivanje igrača rođenih 1996. godine ne predstavlja nikakav incident, posledicu besparice koja je poglede u tom trenutku skrenula ka terenima podno južne tribine.

Normalno je što je su odgovorni iz Ljutice Bogdana posle nezapamćene dominacije na domaćoj sceni osetili miris euforije i eho slogana navijača koji se nadaju da će mušema najkvalitetnijeg evropskog takmičenja konačno biti postavljena na centru najvećeg srpskog stadiona. Mada je današnjost ukrašena čežnjom za međunarodnim rezultatom, Crvenu zvezdu sutra, prekosutra ili kada za to dođe vreme ponovo čeka "resetovanje". To je prosto zakon logike i tržišta u sredinama kao što su srpske. A taj "restart" mogao bi da iznedri plejadu novih, jednako talentovanih mladića iz omladinske škole.

Možda je to utopija, možda se to nikada neće desiti, ali će Crvena zvezda posle "iks" godina imati šansu da napravi tim od momaka poniklih u Ljutice Bogdana. Sjaj Grujića, Jovanovića i Jovića, spontano je otvorio vrata raja sledećoj generaciji. Sada je sve na njima i na čelnicima Crvene zvezde. Svesni činjenice da su Zvezdina deca dugo bila najveće bogatstvo drugih klubova, odgovorni iz Ljutice Bogdana su prethodnih dana višegodišnjim ugovorima "blindirali" momke rođene 1997, 1998. i 1999. godine. Jedan za drugim profesionalne ugovore su potpisivali Kovač, Joveljić, Mihajlović, Stojanović, Adžić...

Dovoljno da shvate da klub na njih računa, da je u njima prepoznao kvalitet i robu dostojnu milionskog transfera... Dakle, u projekciji tima sastavljenog od Zvezdine dece centralno mesto trebalo bi da zauzmu golman Filip Manojlović, Mihailo Ristić i defanzivac Miloš Stojanović. Uostalom, reč je o ostacima tima koji je predvođen Grujićem, Jovićem i Jovanovićem u omladinskoj konkurenciji rušio sve pred sobom. Golman Manojlović je jako blizu šanse, čeka se samo da Kahriman transferom u inostranstvu naplati kvalitet, pa da momak koji stažira u Bežaniji dobije status koji mu po talentu i svim ostalim karakteristikama pripada.

U istom košu je i kapiten omladinske selekcije Miloš Stojanović, defanzivac koji je prema rečima upućenih u nedavno prijateljskom okršaju sa Španijom ostavio mnogo bolji utisak od "Brazilca" Lijanka Vojnovića. On isto dobija seniorske minute u Bežaniji, ostavlja prilično korektan utisak, ali u Ljutice Bogdana mogu da budu zadovoljni, pre svega zbog činjenice da je Stojanović počeo da pokazuje jako ozbiljne znakove napretka.

Impresionirao je stručni štab na nedavnim pripremama na Kipru, sada je sve na njemu. Potrebno je da duhove sazrevanja ostavi iza sebe i dokaže na velikoj sceni da je štoper koji ima predispozicije da nadmaši Vukašina Jovanovića. Čeka se i sjaj Mihaila Ristića, njegova potencijalna prekomanda na levi bok, a Zvezda ima ozbiljan kvalitet u visokom štoperu Cvetkoviću, trenutno na pozajmici u Zemunu.

Čuli ste sigurno priču, apostrofiranu posle silnih neuspeha dražavne selekcije, o tome kako smo prestali da proizvodimo kreativce. A u Zvezdinom fudbalskom inkubatoru sve vrca od kreacije. Igrači takvih karakteristika su Luka Adžić, godinu dana mlađi Kovač i već javnosti predstavljani Luka Ilić. Ovaj potonji je možda i najveće blago omladinske škole. Momak iz Niša možda da igra na svakoj poziciji u ofanzivnom delu manevra i na svakoj je jednako upotrebljiv.
"Ne volim da pričam o pojedincima. Ali Luka Ilić je imao bolest, pauzirao je šest meseci, ali uspeo je da se vrati. Odličan igrač, posebno inspirativan u situacijama jedan na jedan", poručio je jednom prilikom trener kadeta Crvene zvezde Ognjen Koroman.

Naravno, svi nabrojani su u fudbalskoj školi. Otuda Luki Adžiću, iako je savršeno fudbalski pismen, nedostaje agresivnosti i igre u drugom pravcu. Vezista Mihajlović je imao ozbiljnu krizu, ali je Ognjen Koroman uspeo da mu namesti glavu... Tu je i igrač rođen 1997.godine Nikola Jovanović. Ne odlikuje se gladijatorskom građom, ali je zanat izučio igrajući i štopera.
"On ima neverovatan osećaj za igru. Kada smo bili na turnirima u inostranstvu nije se desilo da izgubi duel u skoku. Nije vredelo suparničkim napadačima što su deset centimetara viši. Ima procenu i sjajan osećaj", govorio je Luka Jović o svom klasiću Jovanoviću.

A Luka Jović posle Luke Jovića trebalo bi da bude dve godine mlađi Dejan Joveljić. Najbolji igrač turnira u Bjeljini je neko oko koga vlada stručni konsenzus. Svi veruju da će on biti napadač tip klase, a isto tako poverenje bi trebalo da dobije najbolji strelac omladinskog tima Milan Panović. On je doživeo tešku povredu igrajući za državnu selekciju.

Ponavljamo, možda je tim sastavljen od Zvezdine dece utopija, nešto što se nikada neće ostvariti. Ali pored nabrojanih u zasedi čekaju Lazar Tufegdžić, Aleksandar Stanković, Nemanja Milunović, kao i Momčilo Krstić koji je nedavno doveden iz Voždovca...

Komentari / 0

Ostavite komentar