F1: Zeleno svjetlo za nove, '‘lude'’ kvalifikacije!

Čelnici Formule 1 dali su zeleno svetlo za uvođenje novog sistema kvalifikacija od ovogodišnjeg šampionata.

Ostali sportovi 06.03.2016 | 19:00
F1: Zeleno svjetlo za nove, '‘lude'’ kvalifikacije!

Iako je prvi čovek Berni Eklston nagovestio da bi takav sistem na snagu mogao da stupi tek od pete trke, to se neće desiti, već ćemo nove ‘lude’ kvalifikacije videti već od otvaranja sezone – Velike nagrade Australije, koja je zakazana za 20. mart.

Predlog o promeni sistema kvalifikacija podneta je nedavno, a zvanično je u petak odobren od strane Svetskog saveta za auto-moto sport. To telo je odlučilo da ignoriše predloge da se nešto promeni u eliminacionom sitemu, da bi se izbegla prazna staza na kraju kvalifikacija.

Kvalifikacije će i dalje trajati 60 minuta i sastojati se iz tri dela, ali će po novom sistemu na svakih 90 sekundi biti eliminisan po jedan vozač.

U prvom delu, koji će trajati 16 minuta, biće eliminisana sedmorica vozača, isto kao i drugom, trajanja od 15, minuta, što znači da će u poslednjem ostati osmorica. U poslednjih 14 minuta, redom će biti eliminisan po jedan vozač, a najbrža dvojica će se potom boriti za pol poziciju.

Većina vozača iskazala je negodovanje zbog takve promene, navodeći strah da će kvalifikacije postati previše komplikovane za one koji ih gledaju. Takođe, postoji zabrinutost da poslednji minuti neće biti mnogo uzbudljivi ukoliko vozači istroše sveže pneumatike i ne budu u mogućnosti da budu brži kada bude najpotrebnije.

Komentari / 0

Ostavite komentar