Hamilton: Oreol je užasan! Rozberg: Odličan je!

Trostruki šampion Formule 1 Luis Hamilton rekao je da je predložen koncept zatvorenog kokpita ‘oreol’ najgora modifikacija bolida u istoriji.

Ostali sportovi 05.03.2016 | 20:20
Hamilton: Oreol je užasan! Rozberg: Odličan je!

Vozač Ferarija Kimi Raikonen u četvrtak je na stazi “Katalunja” testirao novi koncept, koji za cilj ima veću zaštitu vozača u slučaju udesa.

Mnogi su mišljenja da je rešenje, koje je predložio Mercedes, vizuelno izuzetno loše, a i da bi u određenim situacijama moglo da smeta vozačima po pitanju vidljivosti.

Hamilton je odlučio da prokomentariše koncept na društvenoj mreži Instagram, objavivši Raikonenovu sliku.

“Molim vas, ne! Ovo je najružnija modifikacija u istoriji Formule 1. Pozdravljam želju da se poveća bezbednost, ali je ovo Formula 1 i sasvim je dobra takva kakva je”, naglasio je Hamilton.

I dok Hamilton sigurno nije oduševio svoje poslodavce svojim viđenjem njihovog rešenja za povećanje bezbednosti, njegov timski kolega Niko Rozberg je oduševljeno ispratio Raikonenov test. Nemac je na Tviteru objavio identičnu sliku kao Hamilton, samo nešto ranije, naglasivši da potpuno podržava taj koncept.

“Moje mišljenje je da je to veliki napredak po pitanju bezbednosti. I izgledaće kako treba kada dođe vreme. U potpunosti sam za”, napisao je Rozberg.

Sam Raikonen je istakao da su prvi utisci o ‘oreolu’ dobri i da ne utiče mnogo na vidljivost u kokpitu.

Vladajuće telo Formule 1 planira da uvede dodatnu zaštitu za vozače u kokpite, sa akcentom na njihove glave, od naredne sezone. ‘Oreol’ koji je Finac testirao je samo privremeno rešenje, pošto bi prototip koji je spremila FIA trebalo da bude napravljen od čelika, dok je Ferarijev od karbonskih vlakana.

U poslednje vreme se u Formuli 1 akcenat stavio na veću zaštitu glava vozača, posebno posle nesreće koju je imao Žil Bjanki na Velikoj nagradi Japana 2014. godine, posle koje je podlegao povredama posle devet meseci provedenih u komi.

Komentari / 0

Ostavite komentar