Imovina bijeljinskog 'Ledera' na dobošu!

Osnovni sud u Bijeljini zakazao je za 18. mart aukcijsku prodaju pokretne imovine bijeljinske Mesne industrije „Leder“ koju je u izvršnom postupku tražila firma „HETA“ Sarajevo radi naplate duga od 1.395.501 KM.

Republika Srpska 03.03.2016 | 16:18
Imovina bijeljinskog 'Ledera' na dobošu!

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske bi mogla da izgubi milione maraka, jer do sada „Lederu" odobrila tri kredita u ukupnom iznosu od 4,2 miliona KM.

Za odobrenje poslednjeg, najvećeg, od 2,4 miliona KM javno i lično se zalagao tadašnji premijer Aleksandar Džombić.

Na prvom ročištu predviđeno je da se na prodaju ponude četiri komore za rashlađivanje mesa, dvije komore za duboko zamrzavanje sa kompresorom, agregat za proizvodnju električne energije, više mašina za preradu mesa i mesnih prerađevina.

Ukupna tržišna vrijednost svih popisanih pokretnih stvari koje su predmet prodaje procijenjena je na iznos od 387.815 KM. Na prvom ročištu javnim nadmetanjem, naglašeno je, popisana imovina ne može se prodati ispod polovine utvrđene cijene.

Vlasnik: Trebao sam ostati mali proizvođač

Milan Lazarević, vlasnik „Ledera", koji je na tržištu Bijeljine i istočnog dijela Republike Srpske prisutan od 1994. godine, u izjavi za poslovni portal CAPITAL priznaje i svoju „krivicu" i neopreznost zbog stanja u kome se našlo njegovo preduzeće.

„Žao mi je što nisam ostao na nivou male zanatske radnje. Ovako, godinama sam investirao u proizvodne i prodajne kapacitete, oslanjajući se na domaću sirovinu i na saradnju sa domaćim farmerima. Međutim, u Republici Srpskoj postoje „ljubimci" vlasti koji su itekako zaštićeni", tvrdi Lazarević, ističući da je nebriga resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske za domaće proizvođače i prerađivače mesa rezultirala nekontrolisanim uvozom mesa i gašenjem prerađivača koji su se oslanjali na domaće sirovine.

„Domaća sirovina je skuplja od uvozne, ali sam želio pomoći i domaćim farmerima kroz otkup goveda i svinja. Iskoristio sam kredit IRB-a koji je plasiran posredstvom Hipo banke. Banka je svoje potraživanje prodala „Heti" i sada oni pokušavaju da unovče potraživanje prodajom mašina i opreme iz „Ledera", objašnjava Lazarević.

On kaže da u „Lederu" još uvijek zapošljava pedesetak radnika, ali nije siguran kako će organizovati poslovanje nakon eventualnog izvlačenja mašina i opreme iz fabrike.

Lazarević kaže da je razgovarao sa više trgovinskih preduzeća, nudeći im da oni organizuju preradu mesa u njegovoj fabrici, ali nije naišao na razumijevanje, jer „svi bježe od proizvodnje". Ipak, kaže Lazarević, i dalje će pokušavati da pronađe ozbiljnog strateškog partnera koji bi bio spreman da se upusti u preradu mesa i proizvodnju suhomesnatih proizvoda kako bi se što bolje iskoristili postojeći kapaciteti u Ljeljenči kod Bijeljine.

Konstantan pad prihoda i radnika

Prema poslovnim izvještajima „Leder" je spao sa prijavljenih 96 radnika koliko je imao 2010. godine, na 48 u 2014. godini.

Ovo je pratilo i drastičan pad prihoda sa 4,7 miliona KM u 2010. na samo par hiljada više od milion KM koliko je prijavio u 2014. godini.

Istu godinu je prijavio gubitak od 1,9 miliona KM, a poslednja od sedam blokada računa je bila 01. marta ove godine.

IRB je MI „Leder" 2008. godine odobrila prvi kredit od 500 hiljada KM, zatim novi 2009. godine od 1,3 miliona KM, a poslednji najveći, bez finansijskog posrednika, od 2,4 miliona KM odobren je 2012. godine.

„Leder" ovaj kredit još nije otplatio, jer prema potpisanom ugovoru sa IRB-om, dobili su najveći mogući grejs period od 24 mjeseca, znači do kraja 2014. godine, sa rokom otplate od 120 mjeseci.

Džombić pomogao

Tadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je u avgustu 2012. godine prilikom obilaska "Ledera" da je ova firma je izrazila zahtjev za kreditna sredstva u iznosu od tri miliona KM kako bi izvršila restrukturisanje duga i kako bi održala solventnost i likvidnost.

"Prema informaciji iz IRB-a, postupak je u toku, a s obzirom da nema nikakvih smetnji mislim da će veoma brzo biti odobren taj kredit„, rekao je Džombić.

On je dodao da je „Leder" uspješna firma koja, osim klaonice, ima plasman gotovih proizvoda i koja uvjerava da neće doći do poskupljenja mesnih proizvoda.

„Oni nas uvjeravaju da će zadržati isti kvalitet, a da neće povećati cijenu hrane„, rekao je Džombić.

Vlasnik preduzeća „Leder" Milan Lazarević rekao tokom prilikom da je Vlada Republike Srpske obećala pomoć povoljnijim kreditima koji će mnogo značiti ovoj kompa

Izvor: Capital

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Mama

03.03.2016 15:21

Opet famozna Hipo banka. Sumnjivo da bog kaže.

ODGOVORITE
Name

Hoćemo li

03.03.2016 15:41

Jednom razumeti ovu agoniju Srba.Sve neki veliki privrednici,biznismeni a sve na teret gradjana,kreditima,kroz zaduzenja kod banaka u sprezi sa vlascu.I svi tako postadoše privrednici ili ljepse biznismeni.A sve bivse seljacine nepismene,uz vlast uz partiju i postadoše bogatasi ali smrdljivi bogatasi.Nijedan nezna nista osim podici kredit pa onda kredit na kredit i tako do propadanja.I uvijek uz vlast i partiju.Pogledajte Pavlovica sve sto ima sve pod hipotekom,nema ga zasta pas ujesti.I sad to privrednik.A tek Kaja,Stankovic,i drugi sve gori od goreg.I cijelu tu piramidu bezobrazluka i kradje iz banaka i od stranih donacija,kredita i naroda izmislio je SNSD sa Vodjom.Vodja to nije uradio namjerno vec zato sto je isti kao i oni.On nije ekonomista ali sve radi kao da ima sedam fakulteta i sve zna i sve moze.I tako u nedogled.

ODGOVORITE
Name

Mravojed

03.03.2016 16:58

Bio sam u toj firmi.Privatnik za primjer ,i kvalitetni i zdravi proizvodi,steta .

ODGOVORITE
Name

Direkt

03.03.2016 17:07

Ništa, sve ispočetka. Osnuješ firmu Novi Leder d.o.o, kupiš par mašina i sa manjim obimom posla kreneš i širiš se iz profita, a ne iz kredita i kroz koju godinu vratiš se ukoliko si sposoban.

ODGOVORITE
Name

mesar

03.03.2016 20:23

Cuj mjljenici vlasti..Mozda bi trebalo da ti udjele jos koji milion da se malo dignes iz pepela.Da kupis jos kog mercedesa.Kazu na mladima svjet ostaje..kako da ostane kad ovi ne planiraju umirati.Sramota..Dajte milione meni pa da vidite.Dok ima miliona dobro se posluje, cim nestane prpa..

ODGOVORITE
Name

Selo

03.03.2016 20:28

Boze dragi pa ako ova firma propada velika steta za cijelu RS i BiH to je castan i posten covek Lazarevic !!!!!

ODGOVORITE
Name

ĐURKAN

05.04.2016 13:18

POŠTEN? KAKO ZNAŠ DA JE TAKO AKO MU NISI VIRIO U DUŠU' ALI ETO LJUDUJU KRKANI

ODGOVORITE