Имовина бијељинског 'Ледера' на добошу!

Основни суд у Бијељини заказао је за 18. март аукцијску продају покретне имовине бијељинске Месне индустрије „Ледер“ коју је у извршном поступку тражила фирма „ХЕТА“ Сарајево ради наплате дуга од 1.395.501 КМ.

Република Српска 03.03.2016 | 16:18
Имовина бијељинског 'Ледера' на добошу!

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске би могла да изгуби милионе марака, јер до сада „Ледеру" одобрила три кредита у укупном износу од 4,2 милиона КМ.

За одобрење последњег, највећег, од 2,4 милиона КМ јавно и лично се залагао тадашњи премијер Александар Џомбић.

На првом рочишту предвиђено је да се на продају понуде четири коморе за расхлађивање меса, двије коморе за дубоко замрзавање са компресором, агрегат за производњу електричне енергије, више машина за прераду меса и месних прерађевина.

Укупна тржишна вриједност свих пописаних покретних ствари које су предмет продаје процијењена је на износ од 387.815 КМ. На првом рочишту јавним надметањем, наглашено је, пописана имовина не може се продати испод половине утврђене цијене.

Власник: Требао сам остати мали произвођач

Милан Лазаревић, власник „Ледера", који је на тржишту Бијељине и источног дијела Републике Српске присутан од 1994. године, у изјави за пословни портал ЦАПИТАЛ признаје и своју „кривицу" и неопрезност због стања у коме се нашло његово предузеће.

„Жао ми је што нисам остао на нивоу мале занатске радње. Овако, годинама сам инвестирао у производне и продајне капацитете, ослањајући се на домаћу сировину и на сарадњу са домаћим фармерима. Међутим, у Републици Српској постоје „љубимци" власти који су итекако заштићени", тврди Лазаревић, истичући да је небрига ресорног министарства и Владе Републике Српске за домаће произвођаче и прерађиваче меса резултирала неконтролисаним увозом меса и гашењем прерађивача који су се ослањали на домаће сировине.

„Домаћа сировина је скупља од увозне, али сам желио помоћи и домаћим фармерима кроз откуп говеда и свиња. Искористио сам кредит ИРБ-а који је пласиран посредством Хипо банке. Банка је своје потраживање продала „Хети" и сада они покушавају да уновче потраживање продајом машина и опреме из „Ледера", објашњава Лазаревић.

Он каже да у „Ледеру" још увијек запошљава педесетак радника, али није сигуран како ће организовати пословање након евентуалног извлачења машина и опреме из фабрике.

Лазаревић каже да је разговарао са више трговинских предузећа, нудећи им да они организују прераду меса у његовој фабрици, али није наишао на разумијевање, јер „сви бјеже од производње". Ипак, каже Лазаревић, и даље ће покушавати да пронађе озбиљног стратешког партнера који би био спреман да се упусти у прераду меса и производњу сухомеснатих производа како би се што боље искористили постојећи капацитети у Љељенчи код Бијељине.

Константан пад прихода и радника

Према пословним извјештајима „Ледер" је спао са пријављених 96 радника колико је имао 2010. године, на 48 у 2014. години.

Ово је пратило и драстичан пад прихода са 4,7 милиона КМ у 2010. на само пар хиљада више од милион КМ колико је пријавио у 2014. години.

Исту годину је пријавио губитак од 1,9 милиона КМ, а последња од седам блокада рачуна је била 01. марта ове године.

ИРБ је МИ „Ледер" 2008. године одобрила први кредит од 500 хиљада КМ, затим нови 2009. године од 1,3 милиона КМ, а последњи највећи, без финансијског посредника, од 2,4 милиона КМ одобрен је 2012. године.

„Ледер" овај кредит још није отплатио, јер према потписаном уговору са ИРБ-ом, добили су највећи могући грејс период од 24 мјесеца, значи до краја 2014. године, са роком отплате од 120 мјесеци.

Џомбић помогао

Тадашњи предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић рекао је у августу 2012. године приликом обиласка "Ледера" да је ова фирма је изразила захтјев за кредитна средства у износу од три милиона КМ како би извршила реструктурисање дуга и како би одржала солвентност и ликвидност.

"Према информацији из ИРБ-а, поступак је у току, а с обзиром да нема никаквих сметњи мислим да ће веома брзо бити одобрен тај кредит„, рекао је Џомбић.

Он је додао да је „Ледер" успјешна фирма која, осим клаонице, има пласман готових производа и која увјерава да неће доћи до поскупљења месних производа.

„Они нас увјеравају да ће задржати исти квалитет, а да неће повећати цијену хране„, рекао је Џомбић.

Власник предузећа „Ледер" Милан Лазаревић рекао током приликом да је Влада Републике Српске обећала помоћ повољнијим кредитима који ће много значити овој компа

Извор: Цапитал

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мама

03.03.2016 16:21

Опет фамозна Хипо банка. Сумњиво да бог каже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоћемо ли

03.03.2016 16:41

Једном разумети ову агонију Срба.Све неки велики привредници,бизнисмени а све на терет градјана,кредитима,кроз задузења код банака у спрези са власцу.И сви тако постадоше привредници или љепсе бизнисмени.А све бивсе сељацине неписмене,уз власт уз партију и постадоше богатаси али смрдљиви богатаси.Ниједан незна ниста осим подици кредит па онда кредит на кредит и тако до пропадања.И увијек уз власт и партију.Погледајте Павловица све сто има све под хипотеком,нема га заста пас ујести.И сад то привредник.А тек Каја,Станковиц,и други све гори од горег.И цијелу ту пирамиду безобразлука и крадје из банака и од страних донација,кредита и народа измислио је СНСД са Водјом.Водја то није урадио намјерно вец зато сто је исти као и они.Он није економиста али све ради као да има седам факултета и све зна и све мозе.И тако у недоглед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мравојед

03.03.2016 17:58

Био сам у тој фирми.Приватник за примјер ,и квалитетни и здрави производи,стета .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.03.2016 18:07

Ништа, све испочетка. Оснујеш фирму Нови Ледер д.о.о, купиш пар машина и са мањим обимом посла кренеш и шириш се из профита, а не из кредита и кроз коју годину вратиш се уколико си способан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

месар

03.03.2016 21:23

Цуј мјљеници власти..Мозда би требало да ти удјеле јос који милион да се мало дигнес из пепела.Да купис јос ког мерцедеса.Казу на младима свјет остаје..како да остане кад ови не планирају умирати.Срамота..Дајте милионе мени па да видите.Док има милиона добро се послује, цим нестане прпа..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Село

03.03.2016 21:28

Бозе драги па ако ова фирма пропада велика стета за цијелу РС и БиХ то је цастан и постен цовек Лазаревиц !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРКАН

05.04.2016 15:18

ПОШТЕН? КАКО ЗНАШ ДА ЈЕ ТАКО АКО МУ НИСИ ВИРИО У ДУШУ' АЛИ ЕТО ЉУДУЈУ КРКАНИ

ОДГОВОРИТЕ