Džihadista iz BiH dobio 8 godina robije

Na osam godina dugu robiju, u sudu u Gracu osuđen je pedesetogodišnji bh. državljanin Fikret Begić, optužen za saradnju sa takozvanom Islamskom državom (IS), za koju je regrutovao i borce.

Bosna i Hercegovina 03.03.2016 | 22:56
Džihadista iz BiH dobio 8 godina robije

Begić, koji je rođen u Konjicu, a bio je optužen za terorističko i kriminalno udruživanje, po ocjeni porote, i sam je htio da se priključi svirepoj terorističkoj organizaciji (IS).

Begić čitanje presude nije sačekao mirno, već je upadao u riječ uzvikujući sudiji "rat nikada nije završen", na šta je ovaj odgovorio da svako ko učestvuje u tom ratu važi za radikalizovanu osobu.

Sudija je dodao da optuženi u cijeloj priči nije nebitan dio, ali ne i najbitniji, a kao jasan dokaz da je želio da napusti Austriju u pravcu Sirije pomenuo je činjenicu da je otkazao stan u Gracu.

"Zbog toga sam terorista? To je smiješno. Bravo", odgovorio Begić i aplaudirao sudiji, a poroti uputio riječi da "rade šta god žele".

Kada mu je sudija rekao da će osam godina provesti u zatvoru on je odgovorio: "a zašto ne i 20?".

Tužilac je optuženog ranije opisao kao "osobu koja je često prisustvovala predavanjima Mirsada Omerovića poznatijeg kao Ebu Tejma", nakon čega je postao radikalan.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

anti ID

03.03.2016 14:48

Jasta samo u celije tamo im je mjesto

ODGOVORITE
Name

Md

03.03.2016 17:30

Nema od toga nista za dvije godine će biti pušten i eto njega u Maocu

ODGOVORITE
Name

kusur

03.03.2016 18:38

Ako bog da,sa srećom

Name

Crni

04.03.2016 06:36

Malo je to

ODGOVORITE