Gotov šecer bez carine, a sirov 10%?!

Budući da se već duže vrijeme u javnost plasiraju netačne i zlonamjerne informacije vezane za članicu STUDEN Holdinga, Rafineriju šećera STUDEN-AGRANA iz Brčkog, smatramo da je neophodno da upoznamo javnost sa sljedećim činjenicama.

Republika Srpska 03.03.2016 | 11:02
Gotov šecer bez carine, a sirov 10%?!

STUDEN-AGRANA Rafinerija šećera direktno i indirektno zapošljava stotine radnika, dobavljača, autoprevoznika, Željeznice Federacije BiH, Željeznice Republike Srpske, te Luke Ploče i kao veliki izvoznik značajno doprinosi balansiranju trgovinskog debalansa Bosne i Hercegovine.

Kroz greenfild investiciju u Rafineriju šećera koja je tehnološki najsavremenija tvornica je uloženo više od 100 milona KM i time je BiH postala značajan regionalni igrač u proizvodnji šećera. U svijetu se daleko više šećera proizvodi rafinacijom iz sirovog tršćanog šećera, nego direktnom proizvodnjom iz šećerne repe.

U BiH postoji apsurdna spoljnotrgovinska politika da se na sirovinu, u ovom slučaju sirovi šećer, plaća carina od 10%, a na finalni proizvod, rafinisani bijeli šećer se nije plaćala, a i danas se ne plaća carina ukoliko je proizveden npr. u Hrvatskoj ili Srbiji. To znači da ako ne postoji kvota za bescarinski uvoz sirovog šećera, država BiH i budžet neće dobiti niti jednu konvertibilnu marku više nego sada, jer će se bosanskohercegovačko tržište snabdijevati prevashodno iz zemalja koje imaju viškove, a nemaju carinu na isporuku šećara u BiH. Time bi se i u ovom, vrlo bitnom segmentu prehrambene industrije Bosna i Hercegovina dovela u kolonijalni položaj.

Institut bescarinskih uvoznih kvota sa namjerom stvaranja ili održavanja proizvodne djelatnosti postoji u svim pravnim sistemima u EU, regiji, a i šire, navodi se u saopštenju Rafinerijw šećera STUDEN-AGRANA.

U Bosni i Hercegovini osnov se ogleda u donošenju Zakona o carinskim tarifama u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji je morao proći višestruku provjeru nadležnih komisija i biti potvrđen i u Vijeću Naroda i u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine, kao i u odobrenim tarifnim kvotama u Carinskoj tarifi BIH, koju usvaja Savjet Ministara BiH.

Prema tome, niti jedna osoba u ovoj zemlji nema moć da donese takvu Odluku samostalno, već je potrebna većina koja podrazumijeva određeni broj glasova iz svakog konstitutivnog naroda, odnosno članova koji dolaze iz velikog broja stranaka, kroz jasno i strogo utvrđenu proceduru donošenja, kako bi se takav pravni akt usvojio.

Sistemski utemljen pravni okvir, a ne samovolja bilo kojeg pojedinca, stvara osnovu za bescarinsku uvoznu kvotu za sirovi šećer, a sve u najboljoj namjeri da se zaštiti i osnaži domaća proizvodnja, sa jasnom zadaćom da se onemogući dodatno kolonijalno iskorištavanje Bosne i Hercegovine. Takvo postupanje je bez posljedica po budžet, budući da se budžet ne može puniti carinom na rafinisani šećer, jer je izvjesno da bi se uvozio iz zemalja za čiji uvoz je carinska stopa 0%.

Ove osnovne ekonomske činjenice nisu ili ne žele biti shvaćene od strane određenih pojedinaca i lobija, te se plasiranjem nepotpunih i netačnih informacija u javnosti pokušava uništiti STUDEN-AGRANA kao značajan privredni subjekt naše države, navodi se u saopštenju Rafinerije šećera STUDEN-AGRANA.

Saopstenje

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

o čemu vi

03.03.2016 12:21

Čist primjer kako naša država subveniše proizvodnju...

ODGOVORITE