U Siriji se odlučuje o svjetskom poretku

Šef Spoljnopolitičkog odbora ruske Dume Aleksej Puškov ocenio je da se u Siriji odlučuje o svetskom poretku i da se ne radi samo o lokalnom konfliktu.

Svijet 03.03.2016 | 09:44
U Siriji se odlučuje o svjetskom poretku

"SAD znaju da gube na imidžu nezaobilazne nacije ako dožive neuspeh u Siriji, i toga je već mesecima svestan i državni sekretar Džon Keri", kazao je on bečkom dnevniku "Prese".

Puškov je istakao da je Rusija danas, pored SAD i Kine, jedna od tri svetske sile, koja nezavisno može donositi odluke na globalnom nivou i naglašava da je zvanična Moskva, kao svestska sila, u Siriji intervenisala preuzimajući odgovornost za stanje u svetu.

On takođe smatra da je EU zavisna od SAD.

Puškov kaže i da Rusija neće upućivati kopnene snage u Siriju i da je cilj njenog angazovanja da podrži sirijsku vojsku i sve one koji se bore protiv Islamske države.

"Mi podržavamo Bašara al Asada jer je on još uvek legitimni predsednik Sirije i uz izuzetak Kurda, jedina snaga u toj zemlji koja se na kopnu bori protiv Islamske države", naglasio je on.

Puškov je negirao da Rusija Zapadu u Siriji želi da održi lekciju.

"Međutim mi ne vidimo razlog da se držimo po strani kada su SAD u poslednje dve decenije, u kojoj su imale monopol na rešenju problema na Bliskom istoku, region kompletno uništile", kazao je on.

Puškov smatra da na Bliskom istoku ne postoji vakuum koji su napravile SAD, već da se radi o katastrofi.

"Zapadni analitičari koriste pojam vakuuma, i to je je samo ljubazni način da se kaže da su Amerikanci doživeli potpuni neuspeh. Libija, Irak, Sirija, Jemen - SAD nisu ništa postigle osim haosa", uveren je on.

Puškov je istakao da je Rusija odgovorna i za bezbednost svojih saveznika u Centralnoj Aziji - u Kazahstanu, Tadžikistanu ili Kirgiziji.

"To je naše ranjivo predvorje, kojem preti Islamska država. Vreme je da neko uspostavi red na Bliskom istoku", dodao je on.

Prema njegovim rečima, poredak u Siriji je neko drugi razorio,podsetivši da SAD žele da svrgnu Asada.

"Kada je američki predsednik Barak Obama 2012.spoznao da puč protiv Asada, koji je pripremao, neće uspeti, on je počeo zajedno sa Turskom, Katarom i Saudijskom Arabijom da podržava radikalne islamističke grupe. Mi smo u Siriji intervenisale kada od SAD ciljano rešenje nije funkcionisalo. Siriji je potrebno političko rešenje", poručuje Puškov.

On je istakao da Asada podržava veliki deo sirijskog stanovništva i da političko rešenje ne može biti zasnovano na njegovom svrgavanju, već na pregovorima vlade i opozicije.

ek je, kako je dodao, vojna akcija Rusije u Siriji uspostavila ravnotežu i omogućila političko rešenje i bez Rusije, uveren je on, sada u Siriji ne bi bilo primirja, pregovora, i Islamska država i Al Nusra bi sada između sebe delile Damask.

Slabljenje ili uništavanje Islamske države donosi i veću bezbednost Rusiji, ali ako ta teroristička organizacija ojača to je onda veća opasnost po Rusiju, upozorio je on.

Upitan za opasnost od direktne konfrontacije Turske i Rusije u Siriji Puškov je rekao da se Rusija veoma odgovorno ponašala posle obaranja ruskog aviona i ubijanja ruskog pilota.

Komentari / 0

Ostavite komentar