Reforma zdravstva uslov za akcize

Nacrt izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, koji je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, neće dobiti podršku u Savjetu ministara BiH ako prije toga ne bude urađena kompletna i sveobuhvatna reforma zdravstva na nivou entiteta u BiH.

Republika Srpska 01.03.2016 | 10:26
Reforma zdravstva uslov za akcize

Ovo je stav Srpske demokratske stranke (SDS), koji neće biti promijenjen dok se ne ispuni ovaj uslov. Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS-a, kaže da je stav SDS-a nepromijenjen i da oni neće podržati ovaj prijedlog bez kompletne reforme zdravstva.

"Ne želimo gasiti vatru. Želimo da se uradi reforma zdravstva na nivou Republike Srpske, ali i u BiH. Ukupna dugovanja u zdravstvu u Srpske su 513 miliona KM", rekao je Miličević.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, kaže da SM još nije dobilo prijedlog Upravnog odbora UIO.

"Za nas je osnova Reformska agenda, a u okviru Reformske agende jasno je rečeno da, kada je u pitanju povećanje akcize na alkohol i duvan, da je neophodno prije toga izvršiti reformu zdravstvenog sektora. To je ono što će mene kao člana Savjeta ministara BiH opredijeliti za podršku ili nepodršku ovom prijedlogu", rekao je Šarović.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjetu ministara BiH, pak, tvrdi da je od početka jasan stav Savjeta ministara BiH da može doći do takvog procesa ili do povećanja akciza samo ako će ta sredstva koja će biti ostvarena tim putem biti usmjerena u razvojne projekte.

"Prijedlog koji je usvojio Upravni odbor UIO BiH, koji se zove 10+5, dakle 10 feninga za izgradnju autoputeva, pet feninga za izgradnju brzih i magistralnih cesta. To znači da će ta sredstva imati praktično svoj podnamjenski račun i prikupljena sredstva će biti direktno usmjerena ka onim javnim preduzećima koja se bave izgradnjom autoputeva, magistralnih puteva i brzih cesta i neće biti nikakve mogućnosti da se eventualno koriste, da se pokriju deficiti unutar postojećih budžeta na entitetskom nivou", rekao je Zvizdić.

On objašnjava da će, dakle, sva sredstva koja budu ostvarena akcizama biti isključivo namjenski usmjerena u skladu sa Reformskom agendom.

"Mi ćemo vjerovatno u prvom koraku ići sa povećanjem akciza na naftu i naftne derivate, a tek kad entiteti usvoje strateške planove reforme i akcione planove sa dinamikom realizacije i rokovima, onda ćemo ići na povećanje akciza na duhan i alkohol", dodao je on.

 

(NN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ранко75

01.03.2016 10:00

Свака част СДС-у тј. Ковачу и Шаровићу. Не смију се више подизати акцизе, порези, таксе и остала пљачкашки намети на осиромашени народ због неспособне и корумпиране власти која једино гледа како од свога народа узети што више за себе и своје а привриједити што мање. Нека прво очисте своје пропусте (да не кажем смеће) па тек онда да траже да им се помогне у регулисању поправљеног (а не постојећег) стања.

ODGOVORITE
Name

Cek

01.03.2016 10:15

Sta je sa sadasnjim akcizama i haracima koji idu za ceste? Da li ce i ta sredstva ici na zasebni konto, ili ce se koristiti za plate uhljebima kao i dosada?

ODGOVORITE
Name

akcija pod hitno

01.03.2016 10:17

Kada će Tužilaštvo BiH otvoriti istragu o uništavanju Fonda zdravstva u Republici Srpskoj

ODGOVORITE
Name

Dragan

01.03.2016 10:56

Držite se ispravnih procedura.

ODGOVORITE
Name

Pele

01.03.2016 10:59

ŠTA JE SA ŠKRBIĆEM I DRUGIM KOJI SU UNIŠTILI ZDRAVSTVO REPUBLIKE SRPSKE.TU JE UGRAĐEN I GLAVNI BAJA.HITNO ŠKRBU POD ISTRAGU.

ODGOVORITE