Реформа здравства услов за акцизе

Нацрт измјена и допуна Закона о акцизама у БиХ, који је усвојио Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ, неће добити подршку у Савјету министара БиХ ако прије тога не буде урађена комплетна и свеобухватна реформа здравства на нивоу ентитета у БиХ.

Република Српска 01.03.2016 | 10:26
Реформа здравства услов за акцизе

Ово је став Српске демократске странке (СДС), који неће бити промијењен док се не испуни овај услов. Милан Миличевић, предсједник Главног одбора СДС-а, каже да је став СДС-а непромијењен и да они неће подржати овај приједлог без комплетне реформе здравства.

"Не желимо гасити ватру. Желимо да се уради реформа здравства на нивоу Републике Српске, али и у БиХ. Укупна дуговања у здравству у Српске су 513 милиона КМ", рекао је Миличевић.

Мирко Шаровић, министар вањске трговине и економских односа у Вијећу министара БиХ, каже да СМ још није добило приједлог Управног одбора УИО.

"За нас је основа Реформска агенда, а у оквиру Реформске агенде јасно је речено да, када је у питању повећање акцизе на алкохол и дуван, да је неопходно прије тога извршити реформу здравственог сектора. То је оно што ће мене као члана Савјета министара БиХ опредијелити за подршку или неподршку овом приједлогу", рекао је Шаровић.

Денис Звиздић, предсједавајући Савјету министара БиХ, пак, тврди да је од почетка јасан став Савјета министара БиХ да може доћи до таквог процеса или до повећања акциза само ако ће та средства која ће бити остварена тим путем бити усмјерена у развојне пројекте.

"Приједлог који је усвојио Управни одбор УИО БиХ, који се зове 10+5, дакле 10 фенинга за изградњу аутопутева, пет фенинга за изградњу брзих и магистралних цеста. То значи да ће та средства имати практично свој поднамјенски рачун и прикупљена средства ће бити директно усмјерена ка оним јавним предузећима која се баве изградњом аутопутева, магистралних путева и брзих цеста и неће бити никакве могућности да се евентуално користе, да се покрију дефицити унутар постојећих буџета на ентитетском нивоу", рекао је Звиздић.

Он објашњава да ће, дакле, сва средства која буду остварена акцизама бити искључиво намјенски усмјерена у складу са Реформском агендом.

"Ми ћемо вјероватно у првом кораку ићи са повећањем акциза на нафту и нафтне деривате, а тек кад ентитети усвоје стратешке планове реформе и акционе планове са динамиком реализације и роковима, онда ћемо ићи на повећање акциза на духан и алкохол", додао је он.

 

(НН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ранко75

01.03.2016 10:00

Свака част СДС-у тј. Ковачу и Шаровићу. Не смију се више подизати акцизе, порези, таксе и остала пљачкашки намети на осиромашени народ због неспособне и корумпиране власти која једино гледа како од свога народа узети што више за себе и своје а привриједити што мање. Нека прво очисте своје пропусте (да не кажем смеће) па тек онда да траже да им се помогне у регулисању поправљеног (а не постојећег) стања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цек

01.03.2016 10:15

Ста је са садасњим акцизама и харацима који иду за цесте? Да ли це и та средства ици на засебни конто, или це се користити за плате ухљебима као и досада?

ОДГОВОРИТЕ
Name

акција под хитно

01.03.2016 10:17

Када ће Тужилаштво БиХ отворити истрагу о уништавању Фонда здравства у Републици Српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

01.03.2016 10:56

Држите се исправних процедура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеле

01.03.2016 10:59

ШТА ЈЕ СА ШКРБИЋЕМ И ДРУГИМ КОЈИ СУ УНИШТИЛИ ЗДРАВСТВО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.ТУ ЈЕ УГРАЂЕН И ГЛАВНИ БАЈА.ХИТНО ШКРБУ ПОД ИСТРАГУ.

ОДГОВОРИТЕ