Djeca su najčešće žrtve rijetkih bolesti

Međunarodni dan oboljelih od rijetkih bolesti obilježen je u Banjaluci. Na okruglom stolu poslate su i jasne poruke nadležnim institucijama.

Republika Srpska 29.02.2016 | 18:00
Djeca su najčešće žrtve rijetkih bolesti

Neophodno je definisati status oboljelih, njihova prava, ali i osigurati podršku zdravstvenog i socijalnog sektora, poručuju iz Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske.

U Republici Srpskoj registrovano je 57 rijetkih bolesti. Među 146 oboljelih je i petnaestogodišnja Šejla Čavka, koja boluje od cistične fibroze. Bolest joj je, kako kaže, otkrivena kada je imala pet mjeseci i od tada traje borba.

U Savezu za rijetke bolesti ističu da su brojni problemi s kojima se oboljeli suočavaju te je neophodno da se sve institucije uključe.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja uvjeravaju da će u narednom periodu određene lijekove staviti na pozitivnu listu koju Fond finansira.

Rijetke bolesti se javljaju na manje od pet pojedinaca na 10.000 stanovnika. Upravo zbog malog broja oboljelih od pojedine bolesti, javnost pa čak i stručni krugovi, nemaju dovoljno znanja o njima.

Najveći broj oboljelih od rijetkih bolesti u Republici Srpskoj su djeca.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar