Karpov u Loznici

Bivši svetski prvak u šahu, višedecenijska planetarna šahovska zvezda, Anatolij Karpov, odigrao je simultanku sa 20 igrača iz Loznice i okoline, od pionira do seniora, juniora i veterana, uslivšivši poziv Zorana Mitrić, vlasnika firme „Safir“ da ponovo bude gost Vukovih zemljaka, koje je upoznao neposredno pre tačno četiri decenije, kada je postao počansi građanin „grada na Drini“.

Srbija 29.02.2016 | 10:00
Karpov u Loznici

Karpov je pozdravljen srdačno od Mitrića i drugih organizatora simultanke, naglasio da je u Loznici bio i pre nekoliko godina, u istoj organizaciji, i da ovaj grad pamti kao onaj, gde je „šahovska igra nešto što ima dugu, uspešnu i svetlu tradiciju, ali i igrače za poštovanje“.

"I sad se, kao i uvek, lepo osećam u ovom lepom srpskom gradu", rekao je Karpov za „Novosti“.

"Loznica, ne samo što ima talentovane i dobre šahiste, već i odličnu publiku, sudije i organizatore ovakvih priredbi, kojima se, iskreno, raduju i igrači i publika. Puno mi j srce kad to sve vidim i što duboko osećam u svojoj duši", dodao je Karpov.

Prvi potez veliki mag šaha povukao je na tabli na kojoj je bila mlada Šapčanka Aleksandra Bojičić, šahovska šampionka Srbije u omladinskoj konkurenciji.

„Karpov je sjajan čovek i igrač, pa nemam nikakvu tremu", kaže Anđelka.

Radosni su i pahisti poput Miće Osatovića, Jovana Jove Krsmanovića, Novice Trifunovića, Aleksandra Gajića...

"Karpov je, na naš poziv, vrlo brzo odgovorio na nama željen način, kao i pre nekoliko godina, ovo je zaista spektakl i rezultat je nešto što je u senci ovakovog, rekao bih, i događaja i doživljaja.

Jedan od poroducenata ove priredbe, Ljubomir Pjevčević iz Valjeva, rekao je da je Karpov, „veliki prijatelj Srbije i napšeg naroda, a inače je savetnik predsednika Vladimira Putina i sad i kad je Putin bio premijer, poslanik je u Ruskoj dumi, na čelu je značajne humanitarne fondacije“.

Autor: V.Mitrić

Komentari / 0

Ostavite komentar