Ministar poljoprivrede traži novo radno mjesto u Dodikovom selu

Vremešni ministar (napunio 70 godina), koji je već odavno trebalo da uživa u penzionerskim danima, potrudio se da nakon odlaska iz Vlade sebi obezbijedi novi unosan posao.

Republika Srpska 29.02.2016 | 07:10
Ministar poljoprivrede traži novo radno mjesto u Dodikovom selu

Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede Republike Srpske, polako pakuje kofere i odlazi iz Vlade Republike Srpske, nakon što je mnogo puta dokazao da nije dostojan da vodi taj resor.

Poljoprivreda Srpske nikada nije bila u gorem stanju, a Mirjanić nije ispunio obećanja ratarima, stočarima, mljekarima i ostalim poljoprivrednicima da će do kraja februara biti isplaćeni podsticaji iz prošle godine.

Poljoprivrednicima se duguje 35 miliona maraka, a isplaćeno je svega pet. Ministar je javno priznao da novca nema i da poljoprivrednici, za sada, ne očekuju nikakve uplate.

Zato se vremešni ministar (napunio 70 godina), koji je već odavno trebalo da uživa u penzionerskim danima, potrudio da nakon odlaska iz Vlade sebi obezbijedi novi unosan posao.

Vlada RS je odlučila da Mirjaniću pokloni upravljanje Eksperimentalno-edukativnim centrom za razvoj agrarnog sektora, gdje će moći da nastavi sa svojim eksperimentima u poljoprivredi, koja je za vrijeme njegovog mandata zavijena u crno.

Vlada Republike Srpske je u avgustu 2015. godine, donijela Odluku o formiranju Eksperimentalno-edukativnog centra za razvoj agrarnog sektora i dodjeli poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske, neophodnog za njegov rad. Inicijativu za osnivanje podnio je Poljoprivredni fakultet u Banjaluci, čiji je dekan Nikola Mićić.

Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je ovu inicijativu i uskoro će na ekonomiji bivšeg PD „Mladen Stojanović“ u Aleksandrovcu, opština Laktaši, da nikne novi centar koji će da služi za primjenu najnovijih naučnih i tehničkih dostignuća iz oblasti poljoprivrede i obuku studenata i farmera.

Sve je išlo kao po loju, dok se u cijelu priču nije umješao predsjednik Srpske Milorad Dodik i naložio Vladi da promijeni koncesione uslove odobrene još 2008. godine banjalučkom Poljoprivrednom fakultetu.

Dodik je naredio da se od 50 hektara, koji su dodijeljeni Poljoprivrednom fakultetu za Eksperimentalno-edukativni centar, oduzme 10 hektara i da se oni ustupe Agroindustrijskoj zoni u Aleksandrovcu.

Riječ je o poslu, o kojem je Dodik počeo da pregovara sa Italijanima još u martu 2014. godine, a od čije realizacije nije bilo ništa.

Dodik je tada boravio u Milanu i dogovarao saradnju sa Italijanima koja bi omogućila da se voće i povrće iz Republike Srpske izvozi u tu zemlju.

U aprilu 2014. godine potpisan je i Memorandum o saradnji između Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske i italijanske kompanije CGE Engineering, kojim je bilo predviđena izgradnje Agro-prehrambenog Centra u Aleksandrovcu kod Laktaša. Tačnije, u Dodikovom selu.

Funkcionisanje ovog Centra podrazumijevalo bi integraciju kompletnog lanca aktivnosti od proizvodnje do snabdijevanja kupaca na veliko, a veliki dio roba bi išao u izvoz.

Italijanska firma, prema Memorandumu, trebalo je da bude koordinator svih aktivnosti na pripremnim radnjama, na projektovanju i na izgradnji Agro-Prehrambenog Centra u Republici Srpskoj, a bilo je predviđeno da u roku od šest mjeseci predstavi modalitete i izvore finansiranja Centra.

Ministarstvo trgovine i turizma imalo je obavezu da će pružiti podršku u iznalaženju odgovarajuće lokacije za izgradnju Agro-Prehrambenog Centra površine od 30 do 50 hektara, kao i sakupnih centara.

U međuvremenu se nije desilo ništa, a onda je Dodik naprasno odlučio da oživi projekat sa Italijanima.

Odluka Vlade o dodjeli 50 hektara zemljišta za Eksperimentalno-edukativni centar i odluka da se raskida ugovor o koncesiji Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci na 20 hektara iz 2008. godine objavljene su u Službenom glasniku istog dana, 13. januara.

Poljoprivredni fakultet je sporazumno raskinuo ugovor o koncesiji na 20 hektara, da bi dobili novu koncesiju na 50 hektara. Iz prostog razloga, da ne bude da Poljoprivredni fakultet ima dvije koncesije.

Od tih 50 hektara, po nalogu Dodika, deset hektara moraju ustupiti za Agro-Prehrambeni Centar. Iako su dobili veći komad zemljišta, Mirjanić i Mićić su u problemima, jer sada cijelu proceduru moraju da provedu od samog početka. Čime dolaze u stisku sa vremenom, a na ivici su pucanja u vezi s tim poslom.

Posebno je pitanje zašto je Republici Srpskoj, agrarnom sektoru i poljoprivrednim proizvođačima, potrebna još jedna institucija koja će se plaćati iz džepova građana, kada već postoji niz institucija koje se bave poljoprivrednim sektorom- od dva Poljoprivredna fakulteta, preko Poljoprivrednog institute i Institut za ekonomiku poljoprivrede?!

Pitanje je ko će da plati preuređenje prostorija, zasnivanje oglednih parcela na 40 hektara poljoprivrednog zemljišta u svojini RS, koje je dodijeljeno Centru? Pitanje je i ko će i iz kojih sredstava plaćate radnike?

Sve to nije bitno. Važno je samo da Mirjanić, nakon odlaska iz Vlade RS, umjesto u penziju, ode na novo radon mjesto. Iako se tvrdilo da je njegova specijalnost - razvoj ruralnih područja, pokazalo se da je Mirjanić ne samo da nije pokazao stručnost, već je zakazao u svim oblastima kojima se bavi njegov resor.

Osim što je sebi i interesnoj grupaciji, koja s njim ima bliske veze, prethodnih godina omogućio unosne poslove.

Dok se Mirjanić sprema za novo radno mjesto, počela je bitka za njegovog naslednika. Vojin Mitrović iz Bijeljine, čuveni „papak“ i politički preletač u Narodnog skupštini RS iz opozicionih redova u vladajuću koaliciju, uspio je krajem prošle godine da isposluje imenovanje svog pulena Zorana Maletića, na mjesto pomoćnika ministra za resor poljoprivrede i ruralnog razvoja. Mirjanić nije želio Maletića za svog pomoćnika, na sve načine pokušavao je da spriječi njegovo imenovanje, a na kraju je mjesec dana odugovlačio da rješenje Vlade RS o postavljenju Maletića uputi u Službeni glasnik Republike Srpske.

Maletić je odlukom Vlade RS imenovan na mjesto pomoćnika ministra za resor poljoprivrede i ruralnog razvoja umjesto dugogodišnjeg pomoćnika Zorana Kovačevića, koji je na toj funkciji nezakonito proveo godinu dana.

Mirjanić je želio da se riješi i Kovačevića, ali iz raznih razloga nije mogao. Kovačević je nelegalno, bez ikakvog papira, bio na poziciji pomoćnika ministra, a da niko inspekcijskih organa nije reagovao. Niti će.

Mjesec dana su Kovačević i Maletić istovremeno dolazili na posao, i jedan i drugi kao pomoćnici ministra za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Po Zakonu o državnim službenicima (član 23) Maletić kao pomoćnik ministra ne može biti član neke stranke. Što Maletić jeste. Član je novoizabranog Opštinskog odbora SNSD-a Bijeljina. Ponovo je prekršen zakon i ponovo niko ne mrda prstom.

Uostalom, Ministarstvo poljoprivrede Srpske je leglo kriminala i korupcije, što potvrđuju i negativni izvještaji Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

Da nije tako, ne bi firma “Farmland”, čiji je vlasnik Dragan Vasiljević, Dodikov intimus, inkognito iznajmljivala 1500 hektara, na koje ima koncesiju, drugim firmama.

Da se poštuje zakon, “Farmland” to ne bi mogao činiti ili bi Vasiljević za to odgovarao. Ovako, o tome niko ne govori, kao ni o stravičnim fotografijama uginulih goveda na “Farmlandu”, koji je uprkos milionima i milionima pomoći iz budžeta RS i IRB-a ostao bez novca.

Vasiljević više nema para ni da kupuje hranu za stoku ni da plaća radnike ni da vraća kredite. Ne bi bilo nikakvo iznenađenje da uskoro preseli na Floridu, gdje je, zahvaljujući pomoći koju je njegova firma godinama dobijala iz budžeta RS, u Miami Beachukupio zgradu.

Izvor: Žurnal

 

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Ostoja

29.02.2016 06:20

Niko tu nikom ne duguje jer su u pitanju podsticaji. To je isto kao kad bi ukinuli regres i ja se naljutio.

ODGOVORITE
Name

Dragan

29.02.2016 07:55

Oj Ostoja, pojma ti nemaš! Ili imaš ali navijaš za ove što institucije RS koriste da bi se bogatili.

Name

intergaj

29.02.2016 06:23

Govno trulo

ODGOVORITE
Name

Miki

29.02.2016 08:30

Ma to su Miloradovi igrači. Svaki igrač 1 glas i to košta Srpsku

Name

...

29.02.2016 06:36

Sto lupas Ostoja? Ti si zemlju ocigledno vidjeo samo u saksiji na balkonu ako i to. U svim evropskim zemljama poljoprivreda je zasnovana na podsticajima ili garantovanoj cijeni poljo.proizvoda. Makedonija za podsticaje izdvaja oko 300 miliona KM i redovno isplacuje a kod nas 60 miliona i nisu ni pola isplatili. Podsticaj za izvoz voca 0,02-0,05 KM a u Sloveniji 0,10 €.

ODGOVORITE
Name

Agronom

29.02.2016 06:37

A kako drugacije natjerati poljoprivrednike da malo zemlja odmori.Necemo sijati koju godinu pa ce zemlja dobiti na kvalitetu i vlada ce je bolje prodati a poloprivrednici,put pod noge,Australija,Kanada sta se ceka?

ODGOVORITE
Name

Marko

29.02.2016 07:00

Maletic nema veze o zivotu,bio sef u agenciji za pruzanje strucni usluga u Bijeljini a sve radio za njega dr Zaric .

ODGOVORITE
Name

nenad

29.02.2016 09:13

Maletic je doktor poljoprivrednih nauka. Ne vjerujem da ne zna nista.

Name

beg

29.02.2016 07:13

Metuzalem! Umri ili cuti!

ODGOVORITE
Name

Bingo

29.02.2016 07:22

Nisu valjali ni svi ministri prije njega. Sve ih je postavio korumpirani, neobrazovani Dodik. Svu privredu nam je uništio i misli napuniti budžet te krasti do besvijesti, i on i njegovi pajtaši. Majmuni. Šta se može kad RS nema ni policiju ni tužilaštvo ni sudstvo već samo kojekakve spodobe koje se udomljene na tim radnim mjestima. Demokratija na Balkanu je zlo. Stoka treba čobana. Ovako ne ide. Stoka će sebi uvijek birati onog ko će joj obećati kupusa iz tudje bašte. Kad je stoka nešto znala i radila? Nikad.

ODGOVORITE
Name

borac

29.02.2016 07:27

Grobina ne da mladima da pocnu zivjeti

ODGOVORITE
Name

deseterac

29.02.2016 07:35

Strucan tip ko' Vlada sve sami experti neznanja! Nastavak slijedi..

ODGOVORITE
Name

Metuzalem

29.02.2016 07:36

Marko ne lupaj, da poznaješ čovjeka nebi tako priča. Maletić je doktor nauka isto kao i Zarić, stim što Zarić nikafa nije trijezan. Non stop je pijan i nevidim kako bi on nešto mogao voditi. Upoznaj sr malo bolje sa situacijom tamo i vidjećeš da kako je otišao gospodin Maletić tamo polako kola ide nizbrdo, jer kako može jedan pijanica voditi Agenciju.

ODGOVORITE
Name

Kojcinovac

29.02.2016 08:02

Cuj drZaric je pijanica,kad je najpijani pametni je od Maletica,dr Zaric ima u peti koliko ovaj Maletic u glavi.Kupio diplomu doktora a vjeciti student 13g.

Name

semberac

29.02.2016 08:14

Ovog Maletica ni gledat ni slusat.Strasno.

ODGOVORITE
Name

Boki

29.02.2016 09:20

Treba tu besplatne radne snage za vađenje krompira.

ODGOVORITE
Name

Lijevcan

29.02.2016 09:24

Stara komunjara,Titin ministar,lazov i manipulator je ovaj Mirjanic. Da Dodik nije puko na zivce ovu bi mrcinu staru odavno razrijesio svake funkcije ali takvi su mu bili i.predhodnici Bratic i Milovanovic. Nedavno su u Francuskoj protestvovali poljoprivrednici noseci transparente na kojima je pisalo "Poljoprivrednik sam , dakle umirem". Sta reci za poljoprivrednike u RS?

ODGOVORITE
Name

ma

29.02.2016 09:24

LOPOVU NIKAD DOSTA PARA !

ODGOVORITE
Name

Marko

29.02.2016 09:36

Les koji hoda.

ODGOVORITE
Name

Semberac

29.02.2016 09:40

Sve ovo ovako i treba. Ma još vas više treba stegnuti i skunuti sve do gaća. Kriška hljeba na dan i dovoljno je... Kad imate ispran mozak tako vam i treba... Moj glupi narode.

ODGOVORITE
Name

bole

29.02.2016 10:05

Hocemo mladi kadar na ministarskim mjestima.

ODGOVORITE
Name

Baja porucuje

29.02.2016 14:43

Taman si dovoljno visok za branja jabuka,bice posla cim zrenu

ODGOVORITE
Name

Brle

29.02.2016 15:46

Nikada mi neće biti jasno da ima neko ko drži ovakve starce u bilo kakvim odgovornim funkcijama. Oni ne mogu ovce čuvati u ovim godinama, a kamo li da odlučuju kuda će da da ih tjeraju.

ODGOVORITE
Name

КСС

01.03.2016 13:40

Брле нисте у праву, мој супруг пензионер бивши универзитетски предавач најјачег факултета у Бања Луци чува стадо коза.

ODGOVORITE
Name

PELE

01.03.2016 20:13

PA LJUDI,DODIK JE PRAVI AL KAPONE,AKO JE SVE OVO ISTINA.SRAM GA BILO.

ODGOVORITE